Denník N

Tvrdenia Dr. Bukovského versus vedecký konsenzus

Výživový poradca Dr. Bukovský si pri informovaní o Covide-19 vyberá informačné perličky, ktoré bagatelizujú pre spoločnosť podstatné body, situácie a vytvára dojem, že egoizmus je najefektívnejšia cesta riešenia tejto situácie.

Základný problém nášho súčasného zdravotníctva
Stúpajúci počet pozitívnych prípadov ochorenia Covid-19 znamená, že 4% z pozitívnych sa presunú za 1-2 týždne po teste (alebo aj bez testu, zhruba 10 dní po infekcii) do nemocníc a 1% zo všetkých  (čiže 1/4 z tých v nemocniciach) potrebuje intenzívnu starostlivosť. Priemerne 10 dní, ale nie sú neobvyklé ani pobyty 30 a aj 60 dní. Táto starostlivosť sa aktuálne poskytuje na červených pavilónoch zopár veľkých nemocních. A tak sa stalo, že tieto pavilóny prestávajú stačiť. Začalo to v Ružomberskej nemocnici, ktorá od 2.10. otvorila nové lôžka. Tam asi neprišli pracovať zdravotníci zo zahraničia. Trenčianská nemocnica od 5.10. neposkytuje plánované operácie. Problémy má aj Prešov a bude to pokračovať. A vždy to spôsobí obmedzenie bežnej starostlivosti, čiže najlepšie plánovaných operácií. To nie je výmysel vlády, to je medicínska nutnosť. bez výmeny bedrového kĺbu prežijete, ale bez dýchania pri Covid-19 nie! A preto čím viac bude prípadov Covid-19, tým dlhšie a viac budú plánované operácie obmedzované.

Ochrániť zdravotníctvo pred preťažením sa dá viacerými spôsobmi:
– Získaním zdravotníkov zo zahraničia. … Už teraz je nedostatok. Pozdravujte predchádzajúcu vládu SMERu.
– Obmedzením vlastného nakazenia sa a nakazenia druhých, ktorí môžu nakaziť tretích….
– Nevozením Covid pacientov do nemocníc. To urobili s časťou obyvateľstva vo Švédsku, ktoré niektorí pokladajú za vzor. Doktor Mengele by z ních mal radosť.

Aby ste nemali blbý pocit, že Vy náhodou budete tí, pre ktorých treba obmedzovať zdravotnú starostlivosť, bolo by fajn sa dočasne uskromniť v stretávaní sa. Český psychiater Radkin Honzák, ktorý zažil aj koniec 2. svetovej vojny, aj 68 rok sa v 25 min. rozhovore vyjadril, že pre mladú generáciu, ktorá nezažila veľa negativity je to veľký problém, ale dá sa to zvládnuť.

Ak to neurobíte dobrovoľne, pomôžete si? 
Ak to neurobíme dobrovoľne, bude stúpať počet pozitívnych, následne chorých v nemocniciach a ľudia pochopia sami, že majú blízkych v nemocniciach, že nevybavia všetko, čo treba a pri autonehode, alebo inom náhodnom probléme ích tiež neošetria, kedy bude treba. Sami sa skôr, či neskôr usporiadajú a budú rozumní. Stačí, keď uvidia, čo sa deje. Problém je v tom, že od nezodpovednosti, k následkom to trvá 1 mesiac. Tak keď sa začneme správať rozumne, potrvá mesiac, kým nastanú následky nezodpovednosti. Preto vláda verejnosť varuje teraz dopredu s tým, čo bude o mesiac. To nie je strašenie, to je varovanie, kam smerujeme! Preťažená nemocnica totiž funguje napríklad tak, že 2/3 lôžok zaberajú Covid pacienti, 70% zdravotníkov lieči Covid pacientov a z 18 operačných sál urgentnú medicínu robia na 2 a 16 rieši pacientov s Covid-19. Tak to bolo v Bergame vo vyše 700 lôžkovej nemocnici.

Majú význam PCR testy?
Odporcovia testovania hovoria, že keď budú chorí, tak si ľahnú doma a ostanú tam, kým to nevyležia. Zabúdajú, že v inej situácii oni sami, alebo ích medicínske „etalóny pravdy“ argumentujú tým, že je to slabé ochorenie a napríklad slovami Dr. Bukovského „väčšina ľudí ani nevie, že by mala byť chorá“.  Bol zdokumentovaný prípad, že jeden cestujúci pri 2 x 53 minutovej ceste na a z jednodenného výletu nakazil 23 ľudí zo 63 v autobuse. Až keď prišiel večer domov, dostal príznaky a ľahol si chorý do postele. Ak by vtedy (v januári) v Číne, kde žil fungovalo vyhľadávanie kontaktov a PCR testovanie, absolvoval by PCR test a ostal by doma už skôr, alebo by išiel na výlet iba ak by nemal pozitívny výsledok PCR testu. To by ochránilo 23 ľudí od infekcie, čiže pri 4% nutnosti absolvovať liečbu v nemocnici s vysokou pravdepodobnosťou by sa jednému človeku ušetril 10 dňový pobyt v nemocnici.

Ochránia nás rúška?
Hovorí sa, že rúška neochránia pred vírusom. Rúška skutočne nechránia dokonale, ale pri nákazlivosti Covidu chránia dostatočne. Občas sa aj v rúšku niekto nakazí, ale rádovo menej, ako bez rúška. A tak sa infekcia postupne za občasné 2-3 prenosy (generácie infekcie) v spoločnosti zastavuje. Najzreteľnejšie účinnosť rúška vidno vo videu „strýka Roba“:

Aj keď ho strýko Rob nepoužíva podľa doporučených postupov WHO, rúško funguje. A Vy si môžete dohľadať aj štúdie o tom, že aj keď samo o sebe funguje len na 50%, ak ho nosia dvaja účastníci rozhovoru, medzi nimi už funguje na 75%.

A preto pri nosení vo väčšine situácii v spoločnosti zastavuje šírenie infekcie. Bez ohľadu na to, že Dr. Bukovský vo svojich videách zdôrazňoval banality, ako napríklad, že sa väčšie kvapky na rúšku rozprášia na menšie, ktoré vydržia vo vzduchu dlhšie, pretože celkové množstvo vírusov, ktoré sa dostane od infikovaného do vzduchu bude menšie. Tomu sa hovorí takzvaná vírusová nálož. To je to, čo výnimočne pravdepodobne zabilo aj mladších ľudí – ak dostanú príliš veľa vírusovej nálože. Teraz to však vedia lekári lepšie liečiť a tak riziko smrti je menšie. Keď si v odkazovanej práci o autobuse a 23 infikovaných pozriete obrázok zasadacieho poriadku v autobuse, alebo si ho pozriete tu, tak uvidíte, že 2 asymptomatické prípady sa vyskytli u ľudí na sedadlách za infekčným cestujúcim a 3 mierne pred ním. Táto septembrová práca tiež nahráva tomu, že infekčná nálož hrá úlohu v sile choroby a čím menšia, tým lepšie pre nás.

Odborné práce z odborných prác o účinnosti rúšok proti šíreniu SARS 2
Keď vedecká práca analyzuje súhrn poznatkov z prác na určitú tému, volá sa to metaanalýza – práca z prác. Keď sú objektívne urobené, sú podkladom pre vedecký konsenzus. To je prevládajúci vedecký názor. Ak z 30 štúdii 28 hovori, že rúška pre SARS, MERS, SARS 2 pomáhajú, tak je rozumné tvrdiť, že rúška pomáhajú. Nie je to politický názor pre líškanie sa premiérovi Matovičovi, ale je to logický názor. A podobné sa môžete dozviedieť aj z iných prác: druhá, tretia, štvrtá, piata, prípadne aj z porovnania krajín s rúškami a bez.

Dr. Bukovský a vedecký konsenzus o ochorení Covid-19
Že práve vedecký konsenzus Vám odprezentuje Dr. Bukovský je v tejto situácii s Covid-19 otázne. Bežne si vyberie tú prácu, ktorá tvrdí najextrémnejšie tvrdenie v neprospech rúšok. O tomto postupe Dr. Bukovského hovorí od 14 minúty videa doc. Sabaka v rozhovore pre SME.sk.

Dr. Bukovský takmer ignoruje riziko pre spoločnosť a bagatelizuje riziko pre jednotlivca. Zabúda na fakt, že pri NEnakazení sa je riziko úmrtia na Covid-19 nulové, čo je stále menej, ako zmenšené riziko pri „podpore imunity„, o čom on hovorí vo svojich videách, pri ktorej bude riziko úmrtia, alebo vážnych následkov pre bežnú populáciu minimálne, ale väčšie, ako nulové. O tom, že zatiaľ nevieme, čo spôsobuje vážny priebeh ochorenia hovorí aj náš hlavný patológ Michal Palkovič vo videu patriacom k článku https://dennikn.sk/2068649/od-pitevneho-stola-po-oficialne-statistiky-sledovali-sme-ako-sa-urcuje-ci-clovek-zomrel-na-covid-19/.

Aktuálne známe riziko úmrtia
Aktuálne je riziko úmrtia na Covid-19 pre mladú generáciu len 3x vyššie, ako na chrípku, pre staršiu to však stúpa nad 10 a okrem civilizačných chorôb nevieme, čo spôsobuje značnú časť vážnych stavov. Porovnanie z prác pre Covid z celého sveta vs chrípka z populácie v USA je v grafe, ktorý na facebooku zverejnil biochemik Pavol Čekan. Pozor, stupnica rizika úmrtia pri infekcii (IFR) je logaritmická!

Záver
Vyššie riziko vážnych následkov, spolu s dlhšou dobou liečenia a s vyššou infekčnosťou Covid-19 by bez opatrení zablokovalo každé zdravotníctvo na svete. Bez drahej prípravy a špecifických podmienok švédskych jednoosobových domácností aj to Švédske! Keďže nie je na výber venovať sa znižovaniu počtov prípadov Covid-19, otázka je len kedy, či skôr, pred obmedzením bežnej starostlivosti v „červených“ – Covid-19 nemocniciach, alebo po. Pred sme už trochu zmeškali, ale vždy sa to dá zlepšiť, ak sa však budeme venovať vedeckému konsenzu a nie okrajovým témam prezentovanými Dr. Bukovským. To je pre väčšinu ľudí v spoločnosti bezpečnejšie. Každé omeškanie predlžuje dobu, po ktorú sa krajina z toho dostáva. My sme mali krčmy a bary otvorené 2 mesiace pred Anglickom, ktoré sa zo začiatku „premorovalo“ a ušetrili sme mesiac. To sa vo videách Dr. Bukovského nedozviete. Švajčiarski ekonómovia počítali náklady, kedy sa oplatí riešiť Covid-19 a zistili, že čím skôr, tým lepšie pre celú spoločnosť. To sa vo videách Dr. Bukovského tiež nedozviete….

 

Teraz najčítanejšie

Roman Hanajík

Voľby dopadnú pre demokraciu zle a to nielen pre veľa prepadnutých hlasov strán, ktoré budú mať do 5%. Ale aj pre pomýlenosť viac, ako polovice voličov o Covide, boji proti nemu, pre dezinformácie, ako zle sme dopadli a kto je za to viac zodpovedný, či ten, ktorý na jar 2020 (čiže keď tu nebolo ešte očkovanie a smrtnosť Covidu bola pre Slovenskú populáciu 1%) lákal nakaziť sa Covidom, čím skôr sa premoriť (videá), alebo ten, ktorý prišiel s celoplošným testovaním, po ktorom počty prípadov, hospitalizácií aj úmrtií klesali, ale ktorému ľudia nevedia odpustiť státie v rade. A tak kľudne veria tvrdeniam bez dôkazov, že celoplošné testovanie rozbehlo umieranie v druhej vlne. Čo rozbehlo druhú vlnu v Česku a inde vo svete, keď tam netestovali celoplošne a nemajú tam Matoviča? Ľudia veria súčasne banálnosti Covidu aj úmrtiam na neliečenie Covidu? Tiež je tu veľa klamárov, ktorí drzo klamú, koľko ich známych malo takú a onakú komplikáciu po očkovaní, ale podľa celosvetových štatistík by museli poznať 3-10x viac ľudí s takými istými komplikáciami, alebo úmrtiami po Covide, pretože po Covide to bolo častejšie. Tiež sú tu ľudia, ktorí si radi povedia, že štatistiky sú sfalšované, alebo nepresné, ale tie isté štatistiky sú im už dobré, keď už hovoria o nadmernej úmrtnosti v roku 2022 v zaočkovaných krajinách. Keby vedeli, že nadmerná úmrtnosť je iba medzi neočkovanými, presnejšie medzi neočkovanými s boostrom proti Omikronu, tak by už štatistikám neverili! A takto si tu žijeme a veríme tomu, čo nám vyhovuje a čo nám dáva dôvod nenávidieť niektorých politikov. Preto pomýlenosť verejnosti o Covide a očkovaní rozhodne predčasné voľby!  Bagatelizovanie smrtnosti Covid-19 počítaním "od buka do buka" ktoré som tu v blogu popisoval v roku 2020 je to najmenšie zlo. Časť verejnosti totiž vážne uverila tomu, že ich chce niekto vakcínami zlikvidovať, alebo im oslabiť imunitu. Pritom štatistiky, keď zaočkovaní už od jari 2021 zomierajú menej sú jednoznačné. V rámci "ochrany pred ohrozením života" tu možno budú pomýlení ľudia schopní zabíjať. Tak, ako niekto zabil predavača na čerpacej stanici v Nemecku, alebo ako niekto zabil brata lekárnika v USA. Len ešte musia niektorí politici a "lekári" prilievať olej do ohňa falošnými vyhláseniami a polícia a prokuratúra to musí nechať tak, nech je verejnosť ešte viac dopletená. Kým v Česku odsúdili prvú dezinformátorku na 3 roky podmienečného trestu, na Slovensku sa o Covide doteraz dezinformujúci Dr. Bukovský (firma AKV...) snaží zbaviť tejto jemu podľa zásluh priliehajúcej nálepky. Sem tam sa venujem aj menej známemu riziku práce v kancelárii, kde banálne príznaky a mierna bolesť chrbta môže pri "správnej" kombinácii chýb v zdravotníctve skončíť trvalým a vážnym poškodením zdravia. Nie je problém sedávať celý život 8 hodín denne, ale po skúsenostiach aj iných ľudí viem, že riziko môže prísť aj za 10 rokov denného sedenia za počítačom. Vďaka SMERáckemu riadeniu zdravotníctva a tvrdeniu: "Zdravotná starostlivosť nie je ohrozená" som sa takto stal invalidný dôchodca. Venoval som sa aj klamstvám a falošnosti strán SMER-SD a bývalého "nepolitika" Kollára, ktorý získal pre svoje firmy 11 mil.  € z eurofondov. https://www.facebook.com/roman.hanajik Alebo email: roman.hanajik treska gmail bodka com