Denník N

Kresťanstvo verzus evolúcia: Kto má pravdu?

Keď pred niekoľkými rokmi priniesli média správu o tom, že pápež František uznal evolúciu ako vedeckú teóriu, mnohí to považovali za „senzačnú správu.“ V skutočnosti už pápež Pius XII. v encyklike Humani generis z roku 1950 napísal, že evolúcia neprotirečí katolíckej viere. Ak pôjdeme ďalej do histórie, Darwinov rovesník a priateľ Asa Gray, kresťan a botanik, zdieľal myšlienku o spojenectve kresťanstva a evolúcie. A ak prídeme na samotný začiatok, protoevolučné myšlienky nájdeme už u svätého Augustína. To je štvrté-piate storočie po Kristovi.

Postoj Katolíckej Cirkvi k evolúcii sa po vydaní Darwinovej knihy O pôvode druhov v roku 1859 evolučne vyvíjal: od určitej zdržanlivosti cez opatrné prijatie až po akceptáciu evolúcie ako vedeckého faktu.

Prečo však v radoch kresťanstva nachádzame ešte aj dnes skupiny, ktoré evolúciu vytrvalo odmietajú? A prečo medzi vedcami nachádzame takých, ktorí chápu evolúciu ako baranidlo proti viere v Boha? Táto polemika je veľmi komplikovaná a mätúca. Je však potrebné uvedomiť si, že niet rozporu medzi kresťanstvom a evolúciou. Rozpor je medzi tzv. kreacionizmomevolucionizmom, ktoré so skutočným náboženstvom alebo vedou nemajú veľa spoločného. Je to primárne ideologicko-kultúrny spor.

Čo je to kreacionizmus? Kreacionizmus má dvojitý význam. V prvom význame, každý kresťan je kreacionistom (z lat. creatio – tvoriť), pretože verí, že vesmír, prírodu a človeka stvoril Boh. V druhom zmysle je kreacionizmus označenie pre špecifickú skupinu kresťanov, zvlášť silnú v americkom kresťanskom-protestantskom prostredí. Ešte aj tento kreacionizmus sa delí na dve skupiny – kreacionizmus starej Zeme a kreacionizmus mladej Zeme. Obzvlášť zaujímavá je tá druhá skupina, ktorej prívrženci veria, že Zem má iba približne 6000 rokov. Tento názor je nezlučiteľný nielen s poznatkami prírodných vied, ale aj s poznatkami modernej biblistiky. Kresťanská teológia nechápe Bibliu ako vedecký text, ale ako spis, ktorý má byť posilou a kompasom vo vzťahu k Bohu.

Na strane druhej tu máme prívržencov evolucionizmu, predovšetkým v radoch ateistických vedcov, ktorí interpretujú najnovšie vedecké poznatky a aj evolúciu ako niečo, čo podkopáva, ba dokonca vyvracia kresťanskú vieru. Ateistický evolucionizmus však nie je postavený ani tak na vede, ako skôr na scientizme – filozofii, ktorá chápe vedu ako zdroj všetkého poznania. Veda, ktorá skúma prirodzený svet však nemôže vyvrátiť vieru v Boha, ktorá je založená na ľudskej, existenciálnej a duchovnej potrebe.

Je preto trochu nezmyselné pýtať sa, kto má pravdu: kresťanstvo alebo evolúcia. Pretože každé z nich má svoju pravdu zo svojho uhla pohľadu.

Titulný obrázok – bethinking.org

Teraz najčítanejšie