Denník N

Prvá vlna sa nezvládla, vidieť to dnes, účet sa ešte len bude platiť a nebude to zajtra.

Nemecko malo v prvej vlne oveľa živší letecký kontakt s Áziou a na začiatku nechápalo resp. nechcelo chápať, na čo sú rúška. Malo teda horšiu východiskovú situáciu a v prepočte na 100 000 obyvateľov cca 3 krát vyšší najvyšší denný prírastok počtu pozitívne testovaných. Dokázalo však prijať také opatrenia, ktoré viedli k tomu, že dnes nemá exponenciálny rast počtu pozitívne testovaných a nemusí sa (zatiaľ) vyhlasovať núdzový stav. Naopak 4 krát vyšší počet denne nakazených v prepočte na 100 000 obyvateľov má dnes Slovensko.

A to sa ešte vôbec nebavíme o kvalite zdravotnej starostlivosti. Bavíme sa teraz o primitívnom testovaní a telefonickom trasovaní. Na to človek nemusí mať vysokú školu, aj keď sa to niekedy tvrdí.
Situácia sa teda diametrálne otočila. Náskok sa prehajdákal. A zodpovednosť za to nesie dnešná a minulá vláda, presnejšie povedané exekutíva. Aj keď sa niekedy tiež tvrdí niečo iné.

Namiesto toho, aby sa na vyhľadávanie kontaktov napr. za pol roka zaškolili ľudia, ktorí napr. majú problém s udržaním si svojej doterajšej práce, supluje sa nefungujúci systém armádou a študentami…
Pochopil by som to ako opatrenie v prvej fáze infekcie na začiatku roku, ale nie ako opatrenie po pol roku príprav. Načo by dnes niekto ako zamestnanec vstupoval do systému, v ktorom ľudia pracujú de fakto zadarmo?
A takto by sa dalo pokračovať.
Vláda resp. exekutíva ale nepočúva, čo by sa dalo zlepšiť, lebo nemá nastavené procesy na to, aby bola schopná počúvať. A preto ani nemá zmysel niečo navrhovať.

Najdôležitejšie pri hodnotení dnešnej situácie na Slovensku a úvahách do budúcnosti je pozrieť sa na to, ako sa tzv. ´´zvládla prvá vlna´´.
Takmer pri každom vystúpení prezidentky ale aj premiéra na tému koronavírus sa ale ešte stále dozvieme, že sme prvú vlnu zvládli. Oficiálna verzia je, že sme boli európski premianti a zvládlo sa to na jednotku.
Nie, nie je to tak.

Mohlo by sa tak zdať, že to tak bolo podľa počtu nakazených a mŕtvych.
To ale nie je to rozhodujúce kritérium.

Oveľa dôležitejšie kritérium je posúdenie toho, či sa podarilo nastaviť a zmeniť správanie spoločnosti tak, aby dokázala z dlhodobého hľadiska čeliť novému koronavírusu.
A to sa nepodarilo.

Druhým kritériom hodnotenia je posúdenie zvýšenia odolnosti zdravotného systému a nastavenia epidemiologických a hygienických procesov.
Tu sa niečo sa zlepšilo, ale vôbec to nestačí. #(ne)trasovanie,#čakačky na testovanie… Preto platí, že prvá vlna sa preukázateľne nezvládla.

Pozitívom je, že zdravotníci majú s koronavírusom aspoň väčšie skúsenosti.
To, že vidím, ako je systém v niektorých regiónoch preťažený už len na otázke testovania ma ale udržuje v určitej skepse. Napriek tomu by sa s dnešnými skúsenosťami a liekmi na ceste, už taliansky scenár nemal opakovať.

Ešte vetu dve ku kontroverznému doktorovi Bukovskému.
Je to vzdelaný človek. Obdivujem, že míňa svoju energiu na boj s verernými mlynmi. Niektoré jeho tvrdenia sú pravdivé, napr. o tom, ako sa mal zvýšiť dôraz na zvýšenie odolnosti populácie ku koronavírusu. Na druhej strane je kontraproduktívne v dnešnej situácii na Slovensku živiť kritickú diskusiu na tému koronavírus. Táto je síce nanajvýš potrebná, bohužiaľ si ju ale za danej situácie, kedy veľká časť obyvateľstva vírus skôr podceňuje, ešte nemôžeme dovoliť.

Teraz najčítanejšie