Denník N

Na Orave korovono, na Orave ako všade.

Pochádzam a žijem na severe Slovenska v regióne Orava. Áno, z regiónu kde sa tieto dni šíri vírus Covid-19 hlava – nehlava.

Vyrastal som v panelovej bytovke na socialistickom sídlisku Medvedzie vybudovanom pre robotníkov národného podniku Tesla Orava v kedysi kráľovskom, dnes v „Šaškovom“1, meste Tvrdošín. Po ukončení štúdia v Hlavnom meste a niekoľkých dočasných bydliskách som sa usadil, postavil rodinný dom a založil rodinu v „strediskovej a rodinkárskej“2 obci Lokca neďaleko Námestova.

Orava je preto logicky nielen mojím rodiskom, ale aj srdcovou záležitosťou. Má bezpochyby nádhernú prírodu, množstvo jedinečných kultúrnych, technických a historických pamiatok, a žijú v ňom naozaj pracovití a húževnatí ľudia s veľmi výrazným rodinným, vlasteneckým a kresťanským cítením.

No každý aspoň trochu pozorný a vnímavý obyvateľ aj tu nemôže nevidieť nedostatky a „chybičky krásy“ ako sú nedostatočne udržiavané cesty, rozpadávajúce sa mosty, nekonečné prípravy výstavby rýchlostných ciest, zanedbávané kultúrne dedičstvo, podivne obhospodarované lesy a polia, stále žalostne málo kilometrov plnohodnotných cyklistických chodníkov, rezervy v službách v oblasti cestovného ruchu, jeho stále nedostatočne využívaný potenciál, odpadky a čierne skládky v lesoch, potoch, riekach, priehradách, obciach, pri cestách a chodníkoch, neodbornosť, nekompetentnosť a lajdáckosť niektorých úradníkov, no momentálne veľmi aktuálne, a v našich zemepisných šírkach tradične chronické, inklinovanie k obchádzaniu všeobecne platných Zákonov, pravidiel, nariadení a dobrých mravov. Nuž, je toho naozaj dosť, a pritom to nie je ešte zďaleka všetko.

Príčinu netreba hľadať ďaleko.

Sme ňou my, občianska spoločnosť.

A aktuálna pandémia koronavírusu, s ktorou naplno prekvitá a nekontrolovane sa šíri aj dezinfomačná a konšpiračná pandémia, ktorá tu mimochodom okolo nás „klíči a kultivuje“ už niekoľko rokov, to len odhaľuje až na dreň kosti.

1 Ing. Ivan Šaško – primátor pôsobiaci vo svojej funkcii najdlhšie na Slovensku (už 34 rokov)
2 Ing. Miroslav Valčičák – starosta Lokce je vo funkcii 18 rokov

Teraz najčítanejšie

Miroslav Benian

Narodil som sa a 18 rokov žil na sídlisku Medvedzie na Orave. Po ukončení vysokoškolského štúdia a krátkom pracovnom pôsobení v Trnave som sa opäť vrátil na Oravu do Lokce. Vyštudoval som jadrovú energetiku, ale už viac ako 17 rokov sa živím ako prekladateľ technických textov. Som spoluzakladateľ a predseda občianskeho združenia Beskydy bez hraníc, o.z., správca neinvestičného fondu ORAVSKÉ SRDCIA n.f., spoluzakladateľ občianskej iniciatívy Lokca budúcnosti a bol som jeden z organizátorov zhromaždení za Slušné Slovensko v Námestove. V rokoch 2018 - 2020 som bol nezávislým poslanom obecného zastupiteľstva v Lokci. Od septembra 2022 som dobrovoľným chatárom v Útulni pod Magurkou.