Denník N

Zdraví ľudia majú aj iné problémy ako choroby

Politici rozdelili svet svojou rétorikou a konaním na dva nezmieriteľné tábory: prokoronistov a antikoronistov. Nič v strede, buď si s nami alebo proti. Nenechali sme sa vyprovokovať ku konfliktom z dôvodov rasových či náboženských, tak sa zjavil neviditeľný nepriateľ, ktorý nás rozhádal na život a na smrť. Stačí škrtnúť zápalkou a občiansky konflikt môže vypuknúť v ktorejkoľvek krajine na svete. A potom to už pôjde ako domino.

Moderný svet si osvojil svetonázor, že je nutné ochraňovať menšiny bez ohľadu na to, čo na to väčšina. Černošský gangster je automaticky viac ako biely policajt, potreby imigranta viac ako potreby starousadlíka. A to hovorím ako komentátor, nie že by som sa zastával jednej či druhej strany. Problém však nastáva, keď sa do pohybu uvedú masy, nie menšiny.

Myslím, že aj v danej situácii sa na svet pohliada len s ohľadom na chorých, nik sa nepýta, čo na to zdraví a nerizikoví? Bez toho aby som sa rúhal – je ľahko možné, že aj ja budem ten, ktorý bude mať s chorobou vážne komplikácie. Za seba ale viem odprisahať, že za to nebudem viniť bezmenného Jana z Oravy, že si dovolil oženiť sa v tomto čase a zorganizovať svadbu, na ktorej nemal rúško. Nebudem ho označovať za sebeckého ignoranta. Proste fakt že nás postihla epidémia je fakt a nedá sa na ňom nič zmeniť. Zdraví ľudia ale majú aj iné problémy ako choroby.

Ako príklad uvediem Bielorusko. Diktátor Lukašenko prehlásil, že žiadna pandémia neexistuje. Keď sa pozrieme na masové demonštrácie za jeho zvrhnutie, všetko vyzerá, že vírus naozaj nezdecimoval bieloruský národ tak, aby ho netrápilo nič iné len pandémia. Pretože… zdraví ľudia majú aj iné problémy ako choroby.

Kam týmto smerujem? Nie tam aby niekto nedajboh menil svoj doterajší názor na svet. To nie. Smerujem to skôr ako výzvu politikom. Vy ste tí, ktorí ste rozohrali hazardnú hru s nejasným koncom, ktorá môže dopadnúť ani netušíte ako, len nie dobre. V boji za záchranu menšiny zničíte väčšinu a nechcem vidieť, čo sa stane, keď si každý pôjde zobrať svoj kus koláča. Môžeme si rozprávať rozprávky, ako v nich kto pomohol biednemu, ale obávam sa, že v realite keď pôjde do tuhého, koniec rozprávkam. Každý sa bude chovať tak, aby pomohol hlavne sebe a svojim blížnym. A to si nechcem ani predstaviť. Zúfalí ľudia robia zúfalé činy.

Dnes nie je čas, aby politici riešili interrupcie a život ešte nenarodených, keď nedokážu zachraňovať ani tých už narodených. Dnes nie je čas, aby ministri financií a hospodárstva prerátavali chechtáky a vymýšľali hry, kto sa ako dostane ku podpore. Ak chcete zabrániť sociálnym nepokojom, dnes treba okamžite vyplácať pomoc tým, ktorí ju potrebujú a možno potom, po skončení, si kľudne vytvorte komisie na prešetrenie neoprávnene získaných peňazí a pýtajte si ich naspäť. Ale dnes nech radšej dostanú aj tí čo nemajú dostať, než by nedostali tí, ktorí dostať majú a ešte stále nedostali. To je totiž stav ktorý tu vládne. Ľudia predsa nemajú problémy z vlastnej vôle, ale vďaka vašim rozhodnutiam. Vy ste tí, ktorí nás za ne musíte odškodniť.

Ešte v apríli som písal na ministerstvo hospodárstva podnet, ako by sa mohla jednoducho a efektívne poskytnúť pomoc. Vyplatiť každému občanovi Slovenska mzdu za príslušné obdobie, kedy platia štátne obmedzenia. Je to najjednoduchšie sprocesovateľné, lebo… Výšku mzdy zamestnanca si jednoducho nájdete v sociálnej poisťovni. Podnikateľom vyplatíte odškodné podľa posledného daňového priznania. Nedá sa pri tom podvádzať, skresľovať, lebo všetko je už dané. Kto klamal pri výške daní či mzdy, ukrátil sám seba v tomto čase.
Okrem toho, mzdy tvoria až 70% nákladov vo väčšine firiem, takže by to bola zároveň aj pomoc podnikateľom. A tiež, dostali by peniaze štátni aj súkromní zamestnanci, lebo kde je spravodlivosť, že štátni zamestnanci, ktorí žijú z daní tých súkromných, dostali počas jari za home office 100%-né platy a zamestnanci súkromných firiem častokrát nulové?

Žiadalo by si to asi ešte nejaký záver, ale žiadny ktorý by bol v mojich rukách, ma nenapadá. Rád by som napísal aspoň, že teda verím v zdravý rozum kompetentných, ale podľa toho čo vidím neverím ani v ten ☹

Teraz najčítanejšie

Miro Rybár

Odkedy mi dievčatá na diskotéke začali hovoriť "Ujo, stúpate mi po nohách!", začal som sa venovať radšej spoločenskej situácii a politike...