Denník N

Mýty o tom, čo je správne

Vyzerá to tak, že sme najhorší ľudia na svete, lebo chceme rodinám chorých detí poslať viac ako milión eur z esemeskovej zbierky, ktorá nemusela byť a mohli sme mať svätý pokoj. Lenže život Riška zachránili dobrí ľudia a pre nás je samozrejmosťou pomáhať ďalším, ktorí to potrebujú.

Na Slovensku žijú tisíce rodín, na ktoré sa štát vykašlal a ktoré musia žiadať o pomoc cudzích ľudí. Ale nie o tom sa diskutuje. Mnohých ľudí najviac trápi to, že nerobíme veci tak, ako je to zaužívané. Sme radi, že môžeme búrať tisíckrát omielané mýty o tom, ako to má fungovať a čo je správne.

Ak by sme to nerobili, Riško dnes možno nežije, pretože by sme takýmto spôsobom nevyzbierali potrebnú sumu na najdrahší liek na svete. Všetci viete, že ho lekári museli podať do dvoch rokov Riška a v EÚ ešte nebol schválený. Mnohé organizácie, na ktoré sme sa obrátili o pomoc alebo o radu, nás vysmiali, že na Slovensku nie je možné vyzbierať toľko peňazí a ani sa s nami nebavili.

Niektoré veľké média nám tiež odmietli pomôcť, lebo nechceli spojiť svoju značku s podľa nich neúspešnou zbierkou. Mali sme sa vzdať? Mali sme robiť veci tak, ako to robili všetci? Keď sa nám podarilo v priebehu pár týždňov vo februári vyzbierať potrebnú sumu, už sa nikto nebál s nami spojiť.

Dnes nám zase mnohí hovoria, že to s peniazmi z esemeskovej zbierky robíme zle. Že kvôli nám ľudia zahltili stránku Ľudia ľuďom. Že to máme robiť tak alebo onak. A výsledok na konci dňa? Celá suma z esemeskovej zbierky ( 1.123.000€) pomôže viac ako 100 rodinám s chorými deťmi, ktoré by pravdepodobne k týmto peniazom nikdy neprišli a niektoré deti by pravdepodobne zomreli.

My sme našu krajinu nedostali tam, kde je. Štát nám nepomohol a nepomáha ani ďalším tisícom slovenských rodín. Poďme hovoriť o tom, ako im pomôcť, a nie o tom, že niekto zdravý musí stráviť viac času pri počítači. Prečítal som si všetky príbehy rodín, ktoré nám napísali žiadosť o finančnú pomoc. Plakal som pritom. Niekto potrebuje 500€, niekto milión. Všetkým by sme chceli pomôcť. Bohužiaľ ten milión z esemeskovej zbierky, ktorý ani nemusel byť, nestačí. Budeme vyvíjať také aktivity, aby sme dlhodobo pomáhali ako vieme. Budeme dlhodobo búrať zaužívané mýty o tom, ako by to bolo správne. A znesieme, keď nám budete nadávať, že pomáhame najslabším.

Teraz najčítanejšie