Denník N

Turistika a jej zdravotné benefity

Turistika je veľmi obľúbenou voľnočasovou aktivitou. Veľa ľudí ju obľubuje, pretože predstavuje formu pohybu, ktorá je zároveň obohatená o prekrásne výhľady a nezabudnuteľné zážitky. Chôdza je vo všeobecnosti našim najprirodzenejším pohybom a kvôli súčasnému spôsobu života chodíme pešo oveľa menej ako kedysi. Aké zdravotné benefity vám môže prinášať turistika?

Podľa štatistických údajov patria Slováci medzi milovníkov lesov a často sa venujú turistike. Môže to byť vo veľkom ovplyvnené aj tým, že máme skvelý priestor na turistické prechádzky priamo v našej domovine a tak za turistikou nemusíme ďaleko cestovať. Zároveň patrí turistika medzi pohybové aktivity vhodné pre ľudí každého veku a na realizáciu turistiky nepotrebujete žiadny špeciálny výcvik ani tréning. Stačí si len zvoliť trasu, ktorá zodpovedá vašej kondícii a mať základnú výstroj.

💡PRO TIP: Ak začínate s turistikou, dávajte si pozor na voľbu správnej trasy. Veľmi dôležité je postupne a rovnomerné zvyšovanie záťaže.

Zdravotné benefity

Základným pohybom v rámci turistiky je chôdza. Chôdza je pre naše telo veľmi prirodzená, no pri turistike, najmä po náročnejšom teréne, je dôležitá kvalitná trekingová obuv. Aktiváciou svalového aparátu pri chôdzi dochádza k ich posilneniu, čo má vplyv aj na udržiavanie rovnováhy. Pravidelný pohyb je pre naše telo nesmierne dôležitý, pretože má vplyv na našu fyzickú kondíciu a tiež urýchľuje regeneráciu po záťaži. Významné je to pre všetky vekové kategórie.

Zároveň je pohyb na čerstvom vzduchu veľmi priaznivý pre respiračný a kardiovaskulárny systém. Pomáha pri úprave krvného tlaku, tiež má vplyv na úpravu hladiny cholesterolu a krvného cukru. Naučíte sa pri nej správne dýchať a zároveň pri pobyte v lese sa nadýchate čerstvého vzduchu bez škodlivých látok. Všetky tieto aspekty sa spájajú aj do jedného celku a to, že turistika v pozitívnom svetle ovplyvňuje aj imunitný systém.

Okrem zdravotných benefitov pre naše telo, má turistika množstvo pozitívnych vplyvov aj na naše mentálne zdravie. Pri pohybe sa v tele uvoľňujú endorfíny, čo sú hormóny šťastia a zároveň klesá produkcia stresových hormónov. Chôdza v prírodnom prostredí sa môže považovať za jednu z najlepších prevencií depresívnych stavov a úzkosti. Snažte sa ju však absolvovať bez moderných technológií a vnímať naplno ticho a eliminovať tak negatívne psychické stavy.

Pozor na bezpečnosť

Aj keď má turistika množstvo benefitov pre naše telo, môže prinášať aj niektoré riziká. Voľba správnej náročnosti trasy je najdôležitejším predpokladom pre bezpečné zvládnutie turistického výletu. Dôležité je brať ohľad na ľudí s nadváhou, či kardiovaskulárnymi problémami. V žiadnom prípade by ste nemali v trase pokračovať, pokiaľ máte zjavné problémy. Môže dôjsť k preťaženiu organizmu, čo je najmä na horách veľmi nebezpečné. Svalová horúčka je často súčasťou turistiky, najmä pre ľudí, ktorí nie sú zvyknutí na aktívny pohyb. Vo svojej podstate je akceptovateľná, no touto cestou si naše telo pýta viac regenerácie.

Teraz najčítanejšie