Denník N

D. Gemmell: Bílý vlk (Čitateľský denník 48/2020)

„‚Co je to kodex?‘
Vousáč se ponuře usmál. ‚Když ti to povím, musíš přísahat, že podle něj budeš žít. Opravdu to chceš slyšet? Mohlo by ti to přinést smrt.‘
‚Ano.‘

Válečník se opřel a zavřel oči. Když promluvil, znělo to, jako by odříkával modlitbu. Slova přímo visela ve vzduchu.

‚Nikdy nesmíš ublížit ženě nebo dítěti. Nesmíš lhát, podvádět a krást. To dělají jen malí muži. Chraň slabé před zlými silnými. A nikdy nedovol, aby tě pomyšlení na zisk svedlo na stezku zla.‘

David Gemmell. Dvojmetrový Brit, výrečný vyhadzovač, novinár, ktorý vďaka podozreniu z rakoviny napísal svoje prvé, doslova legendárne dielo — Legendu. Predstavil v ňom starého bojovníka Drussa Veľkého, Strieborného zabíjača, jeho dvojbritú sekeru Snagu a svet Drenaj. Bol to obrovský úspech, drenajská sága narástla nakoniec do jedenástich zväzkov — a Biely vlk je jedným z nich.

Sfanatizovaný dav sa rozhodne vypáliť miestny kláštor, zabiť opáta a vyplieniť jeho truhlice. Jeden mních sa mu však postaví — a svet zistí, že Skilgannon Hrozný, bývalý generál čarnokňažkynej armády, ktorý pred rokmi zmizol, je späť. Po svojom odhalení sa opäť vydá na cestu, tentokrát aby našiel tajomný Chrám života, ktorý dokáže prinavrátiť mŕtvych. Je to náročná úloha — prenasledujú ho nájomní vrahovia a vlkodlaci — ale na chrbte si nesie slávne Meče noci a dňa. A po jeho boku kráča sám Druss Veľký.

Ak s vami nič nerobí bojový pokrik „I am Druss, and this is Death!“, asi nemáte veľmi pochopenie pre hrdinskú fantasy. Pretože presne tou sú gemmellovky — hrdinskou fantasy v najčistejšej podobe. Žiadne dlhé rodokmene, komplikované politické intrigy, siahodlhé zoznamy postáv, na ktorých zapamätanie potrebujete menný register. Nie — dobro je dobré, zlo je zlé, toto sú záporáci a tu máme skupinku hrdinov, ktorí sa mu vždy postavia. Pretože to hrdinovia robia.

Nie že by boli postavy vo Vlkovi úplne ploché a čiernobiele. Mladý Skillgannon si so sebou nesie vinu za vyrabovanie porazeného mesta. Druss zas zápasí so svojím vysokým vekom a spomienkami na mnohých mŕtvych, ktorí ho opustili. Je však osviežujúce v dnešnej fantasy vlne ambivalentných hrdinov a tekutej morálky vidieť jednoduchosť klasických eposov.

Strán je tu síce už trocha veľa, ale dej odsýpa, lokality a kulisy sa menia a Gemmell dokáže postupne pridávať postavy, o ktoré sa ihneď začnete zaujímať. Výhodou je aj to, že nemusíte mať načítané ostatné diely série, aby ste pochopili aktuálny dej.

Zbrane tu teda majú svojé mená, príbehy a prekliatia. Ženy sú silné, vznešené a krásne, muži bojujú až do trpkého konca. Kto sa riadi morálnym kódexom, odolá temnote — kto nie, je strhnutý na cestu krvi.

Taká je Drenajská sága, ó pútniku.
Pristúp, a otvor jej kroniky.

D. Gemmell: Bílý vlk
Návrat, 2004
454 strán
*
80 %

Moje písačky a kresbičky môžete sledovať aj tu.

Teraz najčítanejšie