Denník N

Slovensko sa smeje na vlastnom premiérovi, ale to nikomu nepomáha…

Life is life…

Nadpis je, žiaľbohu, a tentokrát nie chvalabohu, že žiaľbohu, ale naozaj žiaľbohu, že žiaľbohu, naozaj pravdivý, bez ohľadu na to, či už sa nám to páči alebo nie.

Posledných pár hodín internety krížom-krážom obehla nešťastná reprezentácia nášho premiéra, Igora Matoviča, zo samitu v Bruseli. Terčom internetových vtipov aj kritiky opozičných strán sa stal premiér prakticky instantne.

Na videu je vidieť príchod Igora Matoviča na samit, ktorý sa okrem iného venoval klimatickým zmenám. Predseda vlády hovoril na kameru pre audiovizuálny servis Európskej komisie, ktorý jeho úvodné posolstvo, takzvaný „doorstep“, vysielal aj naživo.

Premiér to však nevedel, a tak je na úvode videa vidieť, ako hovorí, že „nevie, ako má začať“, a potom sa zakoktá a poprosí, či by mohol svoje slová zopakovať. Štábu audiovizuálneho servisu to chce povedať po anglicky, a tak nesprávne povie „can I go one time… next time?“ namiesto „can I go one more time?“.

No veď dobre. V pohode. Stane sa…

Pomstychtivá Karma by možno povedala, že „to máš za toho Klusa, teraz sme si kvit“.

1:1.

Zvolili sme si reprezentanta, tak máme reprezentanta…

Ako starostu vyše tisíc-hektárovej samosprávy pár kilometrov od hlavného mesta – resp. regiónu, ktorý je podľa výšky hrubého domáceho produktu na obyvateľa ôsmy najbohatší spomedzi 281 oblastí v rámci Európskej únie, ma 7 mesiacov po vzniku novej vlády mrzí a zaujíma skôr niečo iné, a neprofesionálne koktanie nášho premiéra v Bruseli to vskutku zrovna nie je:

  1. zaujíma ma, ako a kedy bude jasné, aké konkrétne výzvy (nie ničnehovoriace plány) nás v r. 2021 čakajú ohľadom dobudovania kanalizácií a vodovodov na Žitnom ostrove? Nerobíme tie naše projektové dokumentácie, ktoré stoja desaťtisíce eur, zbytočne?
  2. zaujíma ma, ako a kedy bude jasné, aké konkrétne výzvy (nie ničnehovoriace plány) nás v r. 2021 čakajú ohľadom podpory budovania obecných (štátnych) základných a materských škôl? Je totiž pekné, že školy chceme digitalizovať, lenže tu najprv treba tie školy postaviť – obce predsa nemôžu financovať štvormiliónové školy bez externých zdrojov…

Ostatné „veci“ ako napr. vodozádržné parky, cyklotrasy, zateplovanie budov, rekonštrukcie a revitalizácie striech a fasád, nové športoviská, námestíčka, ihriská či chodníky, viac zelene a čistejší verejný priestor – to všetko si medzičasom riešime a veruže aj poriešime, ale toto fakt už nepočká. Musíme to vyriešiť ihneď.

Veď preboha, kanalizácia (!) a vodovod (!)? V 21. storočí? Seriózne? Hanba ako svet.

Už včera bolo neskoro…

Teraz najčítanejšie

Marek Lackovič

Donedávna progresívny starosta jednej z najrýchlejšie rastúcich samospráv SR - Hviezdoslavova - ktorú viedol 5 rokov, od r. 2018. M. Lackovič je zakladajúcim členom Progresívneho Slovenska (PS) a pred starostovaním bol aj jeho trnavským predsedom. V septembri 2019 bol Hviezdoslavov pod jeho 10-mesačným vedením ocenený prestížnou Cenou pre otvorenú samosprávu za r. 2019, udelenou Združením občanov miest a obcí Slovenska. Po roku bola Obec na ocenenie nominovaná opäť. V r. 2021 pridal svoje ocenenie aj nezávislý portál PlatStarostu.sk. V decembri 2021 bol M. Lackovič zaradený medzi 30 tvárí lepšieho Slovenska v knižnej edícii "Humans", ktorú priniesol Forbes. V r. 2022 bol súčasťou slovenskej delegácie Transparency International v Kosove, v r. 2023 úspechy Hviezdoslavova prezentoval aj predstaviteľom hl. mesta Islandu - Reykjavíku. Do slovenskej delegácie v Nemecku ho za reprezentanta samospráv prizvalo aj Ministerstvo vnútra SR. V októbri 2022 obhájil svoj mandát starostu obce s výsledkom 83,2%. Od októbra 2023 je poslancom Národnej rady Slovenskej republiky za PS, zároveň je členom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. V rámci novej politickej kultúry - sedieť len na jednej stoličke - sa v decembri 2023 vzdal mandátu starostu.