Denník N

Rozprávka o Oravskom čarovnom kráľovstve

Všetky postavy a ich charaktery sú inšpirované životom. Ich podobnosť s reálnymi osobami je čisto náhodná.

  1. časť – začiatok zmeny

Kde bolo, tam bolo, a ono skôr asi bolo ako nebolo, bolo raz kedysi jedno malé ORAVSKÉ ČAROVNÉ KRÁĽOVSTVO. Toto kráľovstvo malo svojho čarovného kráľa, hlavného čarovného správcu, pomocných správcov, niekoľko zemepánov a šľachticov, lojálnych a nelojálnych kontrolných radcov, a obyčajných lojálnych a nelojálnych poddaných.

Kráľ tu čaroval a panoval, to sa musí uznať, vskutku veľmi hospodárne, šetrne a uvážene. Staral sa o cesty a chodníčky, vzdelanie, bezpečnosť, poriadok, zábavu, skrátka o všetky základné a nevyhnutné záležitosti potrebné na fungovanie každého poriadneho kráľovstva. Pravdepodobne preto sa aj napriek tomu, že sa často stránil spoločnosti a niektorých spoločenských podujatí, tešil všeobecnej popularite najmä medzi jeho lojálnymi poddanými. Faktom tiež bolo, že kráľ, správcovia a väčšina lojálnych poddaných boli jedna veľká čarovná pokrvná rodina. Kráľ vládol veľmi svojským spôsobom a dbal o to, aby bol medzi poddanými vnímaný ako naozaj bezchybný a čarovný panovník. Najviac zo všetkého, pre mnohých až okato, si však strážil to, aby…

Ďalej to už je čítanie len pre silné povahy a milovníkov žánru na spôsob „Dobrý vojak Švejk“.
Ak má niekto o ňu naozaj záujem, tak nech mi napíše na [email protected] a ja mu ju pošlem v e-maili. 

Teraz najčítanejšie

Miroslav Benian

Narodil som sa a 18 rokov žil na sídlisku Medvedzie na Orave. Po ukončení vysokoškolského štúdia a krátkom pracovnom pôsobení v Trnave som sa opäť vrátil na Oravu do Lokce. Vyštudoval som jadrovú energetiku, ale už viac ako 17 rokov sa živím ako prekladateľ technických textov. Som spoluzakladateľ a predseda občianskeho združenia Beskydy bez hraníc, o.z., správca neinvestičného fondu ORAVSKÉ SRDCIA n.f., spoluzakladateľ občianskej iniciatívy Lokca budúcnosti a bol som jeden z organizátorov zhromaždení za Slušné Slovensko v Námestove. V rokoch 2018 - 2020 som bol nezávislým poslanom obecného zastupiteľstva v Lokci. Od septembra 2022 som dobrovoľným chatárom v Útulni pod Magurkou.