Denník N

2050 – Utópia na Zemi (1/5) – ranné vstávanie

Crying in my bed again and I cry ‚cause you’re not here… Prekliate ráno. Hit od Cranberries mal minimálne 50 rokov a predsa si poslucháčov našiel i dnes. Martin patril medzi nich.

Napriek svojim nedávno osláveným osemnástinám sa mu starý song z prelomu tisícročí páčil natoľko, že ho každé ráno posledný rok a pol budil. „Je 13.05.2050, Martin vstávaj, dnes maturuješ !“ : ozval sa príjemný ženský hlas. Silne pripomínal hlas, ktorý sa stal matkou všetkých podobných zariadení – hlas Scarlett Johanssonovej z filmu Ona. Napriek ľudskej vynaliezavosti, niektoré veci nebolo dobré meniť ani po 50 rokoch vývoja. Do čerta. Piatok trinásteho. Až doposiaľ si vôbec neuvedomil že maturuje v takýto deň.

Scar, prosím si na raňajky volské oko a chlieb so syrom a s bravčovým featom. Slovo feat vzniklo kombináciou anglických slov fruit a meat. Označovalo na bielkoviny bohaté ovocie, ktoré rástlo na stromoch, ktoré boli výsledkom genetického inžinierstva. Featy vyriešili problém ľudstva s dostatkom chutnej mäsitej potravy, ktorá bola ekologicky i psychologicky čistá a výživne optimalizovaná pre potreby spotrebiteľov. Slovo feat malo navyše v angličtine ďalšiu konotáciu, ktorá sa ľuďom páčila – slovo feat bola skratka pre slovo feature – teda vymoženosť.

Ohľadne genetických modifikácií rastlinnej ríše zo začiatku panovali možno i sčasti oprávnené predsudky. Keď sa ale ukázalo, že človek dokáže vytvoriť rastliny, ktoré sú bez vedľajších nežiadúcich efektov na prírodu – a ovocie z nich je dokonca zdravšie a chutnejšie ako skutočné mäso, presvedčivé výsledky pokroku umlčali i najväčších kritikov bioinžinierstva a genetiky.

Ľudia si viac nemuseli robiť starosti ohľadom týrania zvierat chovaných na mäso. Postupne si i divo žijúce mäsožravce, žijúce blízko ľudských obydlí alebo v okolí fariem pestujúcich featy mäso zo stromov obľúbili a na planéte sa postupne prestalo zabíjať pre potravu na niektorých miestach i v živočíšnej ríši.

Kým domáci android pripravoval raňajky, Martin sa hodil do plaviek a dal si obligátnych 10 dĺžok bazéna, do ktorého plynule prechádzala terasa z jeho izby.

Pred raňajkami našiel na stole odkaz od mamy, ktorá odišla asi dve hodiny pred ním, pretože robila moderátorku rannej relácie v lokálnej televízii. Priala mu šťastnú ruku pri výbere maturitných otázok. Martinov otec s nimi už viac nebýval.

Podľa rodinného kódexu, ktorý bol prijatý v roku 2045, otec a matka dieťaťa spolu mali žiť minimálne do 16 rokov dieťaťa. To uplynulo pred dvoma rokmi. Ako väčšina párov, ktoré mali deti, sa po spoločnom spolužití po splnení povinnosti rozišli.

Odkedy si ľudia vďaka vede dokázali zabezpečiť prakticky nekonečne dlhý život v mladom a zdravom tele, muselo sa reformovať viacero vecí v ľudských životoch a koncept celoživotného manželstva bol jednou z nich.

Potencionálna preľudnenosť planéty sa riešila regulovaním pôrodnosti – každý rok sa mohlo narodiť len toľko detí, ktoré planéta i pri relatívne konzumnom spôsobe života dokázala uživiť. Napriek tomu, že veda postupovala pomerne rýchlo a číslo narodených detí nebolo najmenšie, niektorí ľudia proti takejto politike reptali a preto sa veľké nádeje vkladali do projektu terra-formizácie Marsu a po posledných objavoch sa javila ako schodná možnosť i stavania obytných orbitálnych staníc okolo Zemi a Venuše.

Jedna taká obrovská orbitálna stanica im rástla nad hlavami – priamo nad Zemou – Eden. Martina tieto nové objavy a vedecké pokroky fascinovali – jeho otec robil na konštrukcii Edenu a Martina na nedokončenú stanicu raz zobral. Bolo to kolosálne dielo ľudského umu, ktoré bolo konštruované ako potencionálne obydlie pre 5000 ľudí. Eden bol do priemeru cez 20 000 metrový kolos, ktorý rýchlou rotáciou asi 500km/h vytváral gravitáciu a umožňoval normálne fungovanie budúcich vesmírnych pionierov na orbite. Na Edene bolo 8 krát za hodinu vidno východ a západ Zeme, preto väčšina jeho konštrukcie bola obalená sklenou vrstvou, na ktorej sa premietalo v 24hodinových intervaloch pozadie, ktoré ľuďom umožňovala mať pocit ako na Zemi. Základná konštrukcia Edenu vznikala 5 rokov, prostredníctvom obrovských 3d tlačiarní umiestnených na orbite. Eden bol plne použiteľný na plnohodnotný život vesmírnych kolonizátorov. Recykloval prakticky každý krok, ktorý sa na stanici udial, jediné, čím nebol plne samostatný boli dodávky potravín pre jeho obyvateľov.

V jadre Edenu bola inštalovaná fúzna elektráreň, ktorá ho celý zásobovala dostatočnými množstvami energie. Od roku 2035, kedy bol vytvorený prvý komerčne úspešný fúzny proces, fúzna energetika prešla radou zlepšení, ktoré spôsobili, že fúzny reaktor veľkosti väčšieho nábytku dokázal vytvoriť dostatok prúdu pre všetkých potencionálnych 5000 obyvateľov Edenu a i pre všetky obslužné systémy navôkol.

Po chutných a výdatných raňajkách si Martin umyl zuby, obliekol sa, privolal dron a nechal sa odviezť do školy. Návšteva školy bola pomerne výnimočnou udalosťou – väčšina vyučovania prebiehala dištančne, s pomocou virtuálnej reality. Dron po piatich minútach letu pristál na školskom dvore v centre Nitry.

Koniec prvej časti

Druhá časť

Epilóg

Tieto riadky píšem 22.10.2020. Všetko čo je v poviedke datované s neskorším dátum alebo prípadne siaha do minulosti nie faktickým spôsobom je – fikcia. Poviedku som sa snažil písať tak, aby sa páčila v prvom rade mne – teda zakomponovať to, čo si myslím že viem o viac či menej vzdialenej budúcnosti, to, čo som si dopočítal s vysokou pravdepodobnosťou o minulosti – zmiešať do textu, ktorý by prípadnému nezaujatému čitateľovi neznalému pozemských reálií pripadal ako skutočnosť, ktorá sa kdesi kedysi naozaj odohrala.

Primárnou úlohou tejto poviedky je spropagovať myšlienku viditeľných peňazí a knihu Kvantové vedomie, ktorú píšem – a pomôcť obom k úspešnejšiemu štartu. Viditeľné peniaze považujem za projekt, ktorý reštartuje spolunažívanie ľudí spôsobom, ktorý bude hodný a zodpovedajúci 3. tisícročiu. Je podľa mňa pravdepodobné, že zavedenie viditeľných peňazí sa ukáže ako nevyhnutná podmienka kľudného a spravodlivého spolunažívania ľudí na planéte.

Chcem Vás poprosiť, ak sa Vám poviedka páči a zaujíma Vás čo bude nasledovať buď v poviedke alebo s projektom viditeľných peňazí, prihláste sa so svojim emailom na odber noviniek na https://viditelnepeniaze.sk

Ďakujem,

Peter Boško

autor

Teraz najčítanejšie