Denník N

Minimalizmus v interiéri

Minimalizmus sa postupne dostáva do popredia nielen čo sa týka životného štýlu, ale aj zariaďovania interiéru.

Čisté plochy a minimum nábytku sú zárukou štýlu a tiež takýto typ zariadenia aj zväčší priestor. Keďže žijeme veľmi konzumne, čoraz viac ľudí sa snaží prejsť na jednoduchší, menej konzumný a minimalistickejší štýl života, ktorý je nielen lacnejší, ale aj výhodnejší pre životné prostredie. Ako na minimalizmus vo vašom interiéri? Ako zariadiť interiér lacno, štýlovo a jednoducho?

Minimalizmus a nábytok

Nábytok pre minimalistický interiér nie je ani tak o vzhľade ako o samotnom počte kúskov, ktoré budú tvoriť vaše zariadenie. Minimalizmus miluje čisté plochy a jednoduché línie. Taktiež je dobré siahať po neutrálnych farbách, či už bielej, alebo po dreve. Snažte sa nábytok medzi sebou dôkladne ladiť, aby vznikol veľmi čistý nerušený vzhľad. Voľte skrinky na zatváranie, aby ste vytvorili čo najviac čistých plôch, ktoré neskôr môžete doplniť pár vkusnými doplnkami.

Typickým príkladom je napríklad priestranná komoda s mnohými šuflíkmi. Je praktická, estetická a zároveň sa do minimalistického interiéru skvelo hodí.

Spotrebiče

Minimalizmus nie je len o malom počte nábytku, ale celkovo vás chce naučiť aj žiť ekonomickejšie a skromnejšie. Snaží sa ľudí motivovať k tomu, aby nenakupovali množstvo zbytočných vecí a nesnažili sa mať vždy najnovšie produkty. Rovnako je to aj v prípade spotrebičov, bez ktorých si už nevieme predstaviť žiť. Zľavy na spotrebiče sú dnes pomerne častým javom a my mnohokrát  nevieme odolať. Je dobré ich využiť, avšak nákupy robte iba v primeranom množstve. Nie každý potrebuje kávovar, obrovskú americkú chladničku, či televízor. Snažte sa kupovať len veci, ktoré naozaj potrebujete a budete vidieť veľkú zmenu aj vo vedení vašich financií.

Menej je viac

Rovnako ako v zariaďovaní interiéru, tak aj v živote je minimalizmus skvelým pomocníkom. Pomôže vám ušetriť veľa peňazí, naučí vás nakupovať kvalitné produkty, ktoré vám vydržia niekoľko rokov a tiež si budete veci viac vážiť. Rovnako platí, že v jednoduchosti je krása a pri zariaďovaní domu sa minimalistické zariadenie v tomto smere veľmi oplatí. Môžete ho totiž mať niekoľko rokov a jednoduchými úpravami a voľbou správnych dekorácií môžete celú atmosféru miestnosti rýchlo zmeniť.

Minimalizmus a doplnky

Minimalizmus nie je voči interiérovým doplnkom úplne skeptickí. Práve naopak. Voľba jednoduchých čistých línií si priam pýta pár kvalitných dekorácií a doplnkov, ktoré miestnosti dodajú útulnosť. Môžete voliť farebné kúsky, ktoré celý priestor rozžiaria alebo opäť kúsky v neutrálnych odtieňoch, ktoré budú pôsobiť elegantne a nadčasovo. Minimalistické zariadenie sa dá nádherne doplniť a len voľbou správnych doplnkov viete v miestnosti vytvoriť úplne nový dojem.

Teraz najčítanejšie