Denník N

MUSICBOX 2020: Hudba, ktorú milujem | 43. týždeň

Dnes tu máme jedno rockové meno a dve nahrávky zo sveta smooth jazz. Užívajte si to v pohode a hlavne v zdraví.

VEGA: Who We Are (2016)

Štvrtý štúdiový album ukazuje britskej skupiny Vega v dobrej kondícii. Prináša 11 vydarených skladieb, ktoré sú skvelo počúvateľné aj po 4 rokoch od ich vydania.

GAIL JHONSON: Keep the Music Playing (2004)

Zoznámte sa so spisovateľkou, producentkou a hráčka na klávesové nástroje Gail Jhonson. Je celé meno je Gail Denise Johnson, narodila sa vo Philadelphii, na klávír začala hrať ako desaťročná.

Keep the Music Playing je kvalitná citlivá nahrávka v žánri smooth jazz. Za najlepšiu pieseň albumu je považovaná skladba Gimme Your Groove.

Na jej webstránke nájdeme jej impozantný životopis hudobníčky, ktorá vystupovala s významnými osobnosťami, ako napríklad Norman Brown, Mindi Abair, Bobby Womack, Ray Parker jr, Pink, Milli Vanilli, Morris Day (Time) či Rain Pryor.

https://youtu.be/fS5w2P9tlmY

V rokoch 2010 a 2011 udelila Americká asociácia čiernej hudby Gail cenu Spotlight Award na v Los Angeles za ktorú získala cenu Najlepší jazzový hudobník. Jej dcéra Tamina získala cenu Najlepší džezový spevák.

MICHAEL MANSON: Up Front (2008)

Máme tu ďalšieho skvelého basgitaristu a jeho mimoriadne vydarenú kolekciu Up Front. Pre tých, ktorí tohto hudobníka nepoznajú je to výborný štartovací „balíček“, pomocou ktorého sa môžu zoznámiť s hudbou talentovaného virtóza.

Pieseň She’s Always There je zmyselnou poctou jeho manželke, ktorú nahral spolu so svetoznámym saxofonistom Najee.

Outer Drive je zas považovaná za najväčší Mansonov hit, tam ho sprevádza nemenej známy gitarista Nick Colionne.

Okrem spomínaných spoluhráčov sa na platni podieľali ďalší významní umelci, napríklad George Duke, Paul Jackson Jr. či Kirk Whalum.

https://music.apple.com/sk/album/up-front/285273765?l=sk

Teraz najčítanejšie

Richard Pliešovský

Po tejto zemi sa pohybujem už päťdesiat rokov. Umenie mi pomáha vidieť svet krajším. Mojou vášňou sú knihy a hudba.