Denník N

Zlatan Ibrahimovič – Bezlimitný boh

Bežná póza Ibracadabru (Foto: Twitter/AC Milan)
Bežná póza Ibracadabru (Foto: Twitter/AC Milan)

Zlatan Ibrahimovič, pokračuje v nezastaviteľných výkonoch a dáva svetu na známosť, že vek je iba číslo a pre neho akási irelevantná súčasť.

„Priateľu, 20. minúta milánskeho derby Della Madoninna. AC vyhráva 2:0, oba góly Zlatan. 39 rokov. Vskutku neuveriteľný chlapík bez hraníc.“ Takto znela moja textová správa kamarátovi, pričom priam bleskovo mi prišla odpoveď. „Aach, neskutočne ma hnevá, že nemôžem pozerať, lebo som v práci.“

Neznie tá správa fantasticky? Slávny človek Caligula v dobách dávnych povedal „Dajte ľuďom chlieb a hry a budú vás milovať.“ A športovci odjakživa boli tí priťahovači ľudstva. Či už na štadióny, pred obrazovky alebo v puboch, kde prebiehajú dodnes nekonečné debaty na rôzne témy. Čo teda chcem povedať?

39-ročný pasák Zlatan sa aj dnes nachádza vo forme, ktorá na vás máva na tisícky kilometrov a vy chcete vidieť jeho výkon, bez ohľadu na fakt, či ste priamo v Miláne alebo na Slovensku, v Egypte či Austrálii. Muži typu Ibru majú globálny dosah. Musíte ísť do práce, no v duchu zostávate najedovaní. Milánske derby, Zlatan v akcii a mne toto zápolenie ujde. Safra… Muž, ktorý vás, chtiac-nechtiac, priťahuje. Svojimi schopnosťami, aurou, konzistenciou za ostatných 20 rokov.

Zlatan Ibrahimovič sa v sobotu po tom, čo mal koronavírus guráž vyzvať ho na boj (korona prehrala, čakali ste hádam čosi iné? Korona musela ísť do karantény, pretože sa infikovala Zlatanom), presadil dvakrát v bitke o Miláno. Dravý lev, ktorý by mal reálnu šancu na víťazstvo, ak by sa túžil stať švédskym kráľom a zosadiť Karola Gustáva XVI. Niečo ako Roger Federer medzi švajčiarskym ľudom alebo Novak Djokovič v Srbsku. Nebudeme sa tu rozprávať o jeho začiatkoch, ťažkom detstve v spoločnosti otca s ťažkou povahou, vyrastaním v 340-tisícovom meste Malmö, nekonečnom rešpekte voči José Mourinhovi, podmanení si Paríža a pretvorenie sa do role legendy. Takisto forma v Manchestri United či Los Angeles Galaxy.

Často počúvam dnes veľmi nezmyselné debaty o zbytočných témach. Teda, aspoň pre mňa nemajú prílišnú váhu, pretože nikam nesmerujú. Kto si najväčšmi zaslúži na čelo nálepku najlepšieho hráča všetkých dôb? Jeden tvrdí Pelé, druhý Maradona, tretí Messi, štvrtý portugalský Ronaldo. Rád by som sa opýtal, k čomu sú tieto konverzácie dobré. Iste, veď každý má svoj názor a rešpektujem ho.

Ak mi jedinec povie, že za najlepšieho tenistu dejín považuje Roda Lavera či Björna Borga alebo radí Lewisa Hamiltona nad Michaela Schumachera, v poriadku, ani za mačný mak sa s ním nehodlám hádať. Takisto jeho názor neoznačím za nesprávny. Názor sa nedelí na správny a nesprávny, možno s ním jedine súhlasiť alebo nesúhlasiť.

Vráťme sa však k Zlatanovi. V čase písania tohto komentára si zostrih zápasu Inter – AC na sieti YouTube pozrelo 4,3 milióna užívateľov. Môžeme predpokladať, že rozhodca fúkne v 90. minúte do píšťaľky a ukazovateľ skóre zobrazuje nudnú remízu 0:0 a Zlatan nenastúpi. Počet zhliadnutí by sotva dosiahol polovičnú hranicu. Spomínam si na prvé dni Cristiana Ronalda v Juventuse Turín. Koniec-koncov, nejde o tak dávnu históriu. Taliansky zostrih duelu videlo dodnes, rovnako ako pri Zlatanovi v sobotu, 4,3 milióna divákov. Pri anglickom komentári rovné dva milióny a z komentárov pod videami je zjavné, že mnohí obetovali štyri minúty času kvôli Ronaldovi.

Lebo ikony zaujímajú ľudí, Zlatana chcete počuť aj pri bežných tlačových konferenciách, pretože má pod kapotou ukrytú zvláštnu tendenciu vyšplechnúť hlášku. Novinári majú po tlačovkách o robotu menej, keďže nemusia si lámať hlavy nad vymýšľaním pútavého titulku. Muži ako Zlatan, José Mourinho, Louis van Gaal a ďalšie nemalé osobnosti svetového futbalu.

Cieľom mojej krátkej rozpravy o švédskom kráľovi (alebo bohovi, ako sa Zlatan sám rád nazýva) Zlatanovi I. je pripomenúť, že takíto velikáni sa nerodia každý rok. Ani raz za päť či desať rokov. Ibra je špecifický nielen svojou každoročnou stálosťou výkonov. Má 39 rokov, ale obrancovia si nemôžu dovoliť nechať ho nestráženého, pretože je ustavičnou hrozbou. V sobotu si prvý gól vybojoval sám po tom, čo bol na neho spáchaný faul a následnú penaltu premenil na dvakrát. Pri druhom zásahu zostal trestuhodne nepokrytý. Skúste provokovať veľmi jedovatého hada oboma bosými nohami a čakajte, že vám neuštedrí bolestivý úder. Budete neslýchane potrestaní. V prípade rany od švédskeho maestra „Ozlatanovaní“.

Plne si uvedomujem, že Zlatana nemusí mať rád celý svet. Stretol som sa s ľuďmi, ktorí mali výhrady k Rogerovi Federerovi. Rafaelovi Nadalovi. Sidneymu Crosbymu. Lionelovi Messimu. Cristianovi Ronaldovi. Variabilita a pestrofarebnosť názorov je na svete bežným javom, a z tohto dôvodu je taký nádherný. Preto rešpektujem a nikoho neodsúdim, ak mi niekto šplechne do tváre, že nemá rád toho a tamtoho športovca či inú slávnu osobnosť. V poriadku.

Budem však prekypovať šťastím a spokojnosťou, keď si začneme uvedomovať, že futbal zostane deravý, keď ho opustí nielen CR7, Leo Messi, ale i Zlatan Ibrahimovič. A nevravte mi, že tí, ktorí Zlatana nemusia, by odmietli možnosť čo i len odfotiť sa s ním alebo mu potrepať s pravicou. Neverím J

Ibracadabra je, dovolím si tvrdiť bez strachu, žijúcou legendou svetového futbalu a v histórii dávno zapísaný. Bombové výkony, nabitá puška a šťastní spoluhráči, ktorí môžu trénovať popri Goliášovi.

Neverili, ale uverili, lebo uvideli na vlastné oči, kto je TOP. Zdravím špičkového slovenského rapera, tento verš som si musel požičať. Športu zdar, priatelia!

PS: Zlatan, hraj ešte aspoň 20 rokov, nik by nenamietal.

Zdroj titulnej foto: Twitter/AC Milan; Twitter/Ibra_Official; YouTube/Serie A, WeSpeakFootball

Teraz najčítanejšie

Ondrej Herceg

Som 26-ročný pracujúci. Mám rád všeobecne veľmi veľa športov, no odmalička som inklinoval k pätorke hokej, futbal, tenis, basketbal a F1. Športom žijem teoreticky i prakticky 25 hodín denne a získavam nové informácie a poznatky. V mojom záujme je nahliadať na veci nepovrchným spôsobom, ale ucelene a s pochopením detailov. Tvrdá práca poráža talent, ak talent nepracuje tvrdo. Francesco Totti, Kobe Bryant, Michael Schumacher.