Denník N

Otvorený list premiérovi Slovenskej republiky

premiér Igor Matovič; Foto: Tomáš Benedikovič (Denník N)
premiér Igor Matovič; Foto: Tomáš Benedikovič (Denník N)

Otvorený list premiérovi Slovenskej republiky a moje tri rady, ktoré mu venujem.

Pán Matovič,

normálne by som súperovi nepomáhal, ale žijeme komplikovanú dobu, kedy pôjde o životy. Tieto rady myslím vážne a ak sa ich budete držať, tak túto krízu už nejako zvládneme a dovládnete s akou takou cťou. Momentálne máte totiž našliapnuté na najchaotickejšieho premiéra v našej relatívne krátkej histórii. Historicky sa znemožníte tak či onak, ale dajme tomu aspoň nejaké mantinely…

Rada č. 1:

Uvedomte si, že je po voľbách a najbližšie tri roky by ste nemali hľadieť na prieskumy verejnej mienky a ani na páčiky na sociálnych sieťach.

Chápem, že aj premiér si potrebuje niekedy odfúknuť na sociálnych sieťach, aj premiér potrebuje určitú psychohygienu a pocit, že má podporu v časti populácie. Nemalo by to však byť len o tom…

Či už je kríza alebo nie (a voliči by si mali uvedomiť, že krízy, epidémie a katastrofy väčších či menších rozmerov prídu aj v budúcnosti), krajina by mala mať premiéra, ktorý nie je populistický a viac pracuje ako reční.

U Vás badať, že na verejnosť vynášate nedomyslené nápady a keď Vám začnú novinári klásť úplne základné a logické otázky, tak za pochodu identifikujete kritickú cestu a kritické body, na ktorých to bude všetko stáť alebo padať.

Nemôžete ísť na verejnosť vždy, keď sa dozviete nejakú novú informáciu. Ľudia sú z toho právom dezorientovaní a aby toho nebolo málo, vy ešte populisticky upravujete svoje nápady podľa požiadaviek časti verejnosti.

Čo by v normálnych pomeroch pôsobilo smutno-smiešne, bude za tohto stavu niekoho stáť život.

Rada č. 2:

Nik nie je vševedko a každý politik sa musí obklopiť inteligentnejšími ľuďmi, ako je on sám.

Dávnejšie ste sa vyjadrili, že predvolebné kampane si robíte svojpomocne a zrejme Vám pomáha len malý okruh ľudí. Pri kampaniach OĽANO to asi stačí. Niekoho napadne, že sa poletí to Cannes a ľuďom sa nahovorí, že tá vila je a raz bude aj oficiálne majetkom Slovenskej republiky. Ak tomuto nezmyslu ľudia uveria, tak je to smutné, ale očividne aj takáto „nevinná“ predvolebná lož môže zafungovať.

Ja viem, že k súčasnej situácii nemalo nikdy dôjsť. Nemyslím tým Koronu, ale Vaše víťazstvo vo voľbách. Celé to bolo šumne nastavené a malo to fungovať večne. Vytvorili ste si peňazovod s názvom OĽANO, ktorý bol roky rokúce prisatý na štátny rozpočet, vy ste mohli vykrikovať po uliciach či parlamente a robiť nekonečnú opozičnú politiku bez akejkoľvek zodpovednosti.

Prestrelili ste to, vyhrali ste voľby a možnosť ukázať, čo vo Vás je. Voľby však skončili a riadenie krajiny je diametrálne odlišná záležitosť, ktorá so sebou prináša obrovskú dávku zodpovednosti.

Ľudia si nevolia svojich politických zástupcov len z časového hľadiska, lebo by nemali čas sa všetkým tým témam venovať, ale je to aj z odbornej stránky, lebo nie každý má na to, aby sa všetkému rozumel, a preto by mali politici tvoriť určitú vzdelanostnú elitu a sami by sa mali obklopovať len a len múdrejšími radcami.

Keďže idete s každým nápadom rovno na verejnosť, čím spôsobujete chaos, tak z toho logicky usudzujem, že vo Vašom politickom okolí niet človeka, ktorý by Vám povedal, že je niečo hlúposť, alebo že by ste s tým nemali vyrukovať na tlačovke.

Ak Vám niekto tieto veci radí, tak ho pustite k vode. Ak máte málo poradcov, vytvorte si širší a kvalitnejší tím.

Chápem, že je príjemnejšie sledovať páčiky, ale už ste úradník, najvyšší úradník a treba sa podľa toho aj správať.

Rada č. 3:

Riešte problémy tejto krajiny, inak budete hlavnou príčinou návratu Smeráckej oligarchie.

Pamätáte sa, ako ste pri preberaní moci poukazovali na chýbajúce protipandemické plány. Tie mali byť vytvorené v priebehu jari (vrátane najhoršieho scenára – Worst Case Scenario) a mali sme pol roka na to, aby sme sa na jednotlivé situácie pripravili. Mali sa upraviť zákony, malo dôjsť k trénovaniu výpomoci pre hygienikov, špeciálnym tréningom a zrejme aj manévrami si mohli prejsť celé ozbrojené sily a mali sme zainvestovať do našich zúbožených nemocníc.

Chápem, že aj politici chcú dovolenkovať. Nikdy nepochopím, prečo sa pravidelne príchodom letných prázdnin zastaví politický život a v podstate sa to udialo aj toto leto, kedy boli podstatnejšie tenisôčky a interrupcie. Btw, riešiť interrupcie v takýchto ťažkých časoch je prejavom cynizmu astronomických rozmerov…

Nepripravili sme sa dostatočne na druhú vlnu. Ok, treba to brať ako fakt a už to nezmeníme, ale skúste pristupovať k vládnutiu trochu inak (možno by Vám pomohol kurz projektového manažmentu…).

Plánujte do detailov 1. čo chcete 2. koľko to bude trvať a 3. koľko to bude stáť. Jasne delegujte zodpovednosti a sledujte kvalitu, čas a zdroje.

Napríklad: najkritickejšou súčasťou operácie plošného testovania nebola armáda, ale lekári, sestry a iný zdravotnícky personál. Hlavne sa však jednalo o ambulantných lekárov a sestry. Malo sa začať od nich, ale to už asi viete… Zoznam takýchto dobrovoľníkov sa mohol uzavrieť už v lete… Taktiež sme mohli vytvoriť „armádu“ dobrovoľníkov z bežných ľudí, ktorí si mohli v lete prejsť zdravotníckym kurzom a pomáhali by pri Worst Case Scenario.

Máme dočinenia so smrteľnou chorobou (aj keď sa stále nájdu hlupáci, ktorí sa tomu budú smiať) a treba rátať so strachom ľudí, ktorý vo väčšine prípadov nie je ani tak strachom o vlastné zdravie, ale o zdravie a životy blízkych.

Na druhom mieste teda mali byť mestá a obce, ktoré nevedia, čo od nich vlastne budete požadovať, ale zrejme pôjde o administratívnu výpomoc, a teda o ľudí, ktorí vypomôžu. Až na treťom mieste mala byť armáda, ktorá zabezpečí stany a logistiku.

Nechoďte na nás s nepremyslenými nápadmi, ale prichádzajte s vopred naplánovanými riešeniami, ktoré upokoja verejnosť v takýchto neistých časoch.

Všimnite si strany Smeráckej oligarchie (Smer + Hlas). Idú si svoje ako cez kopirák a v prieskumoch dlhodobo atakujú hranicu 30%. Ak to takto pôjde ďalej, tak nás (a tým myslím celú krajinu) v ďalších voľbách prevalcujú a príčinou budete len a len Vy…

PS: Nezabúdajte, že nás s veľkou pravdepodobnosťou bude čakať ešte tretia vlna. Skúsme sa na ňu lepšie pripraviť…

Veľa šťastia!

https://www.facebook.com/olejvladimir

Teraz najčítanejšie