Denník N

Keď dobrovoľníci supľujú úradníkov i politikov

V stredu 5.8.2015 prišiel konečne ten deň, kedy sme sa vrhli na nápravu množstva nedostatkov na zanedbanom detskom ihrisku na Sídlisku Československých parašutistov v mestkej časti Nové Mesto. Deti i rodičia tu zakopávali o asfaltové pampúchy, kolieska na detských kočíkoch si užili svoje, hojdačky strážil väčší výtlk a v okolí bolo rozfúkané množstvo piesku. Vďaka statočným obyvateľom Bratislavy to tak už nie je. Tento príbeh je však najmä o absurdnom fungovaní bratislavských samospráv, ktorým „musíme“ pomáhať ak chceme žiť v dôstojnejšom prostredí.

Prvý malý SpotFix som zorganizoval ešte 30.5.2014. Vtedy sme opravili neriešený výtlk na križovatke Halašová-Záborského a vyčistiť burinu i neporiadok pod obrubníkmi na Varšavskej ulici. Odvtedy sa toho podarilo mnoho a akcia na spomínanom detskom ihrisku bola už devätnásta v poradí.

Výsledok nášho prvého SpotFixu
Výsledok nášho prvého SpotFixu

Podujatie malo svoj špeciálny nádych nakoľko sme ako Novomešťania roky bombardovaní pozitívnymi správami o nových detských ihriskách a v poslednej dobe (vďaka európskym peniazom) i o zrekonštruovaných parkoch, škôlkách či školách. Verejným obstarávaniam na státisícové rekonštrukcie sa venuje obrovské množstvo pozornosti. Jednoduché opravy už existujúcich parkov sú však akoby nad sily miestneho úradu či štedro dotovaného novomestského EkoPodniku.

Rozfúkaný piesok po okrajoch a na chodníku asfaltové pampúchy
Rozfúkaný piesok po okrajoch a na chodníku asfaltové pampúchy

Táto absurdná situácia len ukazuje odhodlanie samospráv venovať sa „veľkým veciam“ najmä ak sú k dispozícií eurofondy. Čo však bude po tom ako sa projekt skončí a na parku sa pokazí prvý mobiliár? Ak nemá novomestská samospráva čas či chuť opraviť 15m2 chodníka na detskom ihrisku, tak ako máme ako občania veriť, že dokáže udržiavať napríklad odpadkový kôš za 640 eur na novom eurofondovom detskom ihrisku Hálková?

Najdrahší kôš kedy nakúpený novomestskou samosprávou raz niekto poškodí, alebo podľahne zubu času.
Najdrahší kôš kedy nakúpený novomestskou samosprávou raz niekto poškodí, alebo podľahne zubu času.

O zlej situácií na tomto ihrisku som sa dozvedel z portálu Odkazprestarostu.sk, kde bol podnet zadaný dňa 3.10.2014. Samospráva odpovedala ešte v ten istý mesiac v zmysle, že rekonštrukcia ihriska bude zaradená do plánu investícií v roku 2015. Na začiatku augusta však bolo všetko stále po starom a  tak som sa rozhodol konať, aby sa po deviatich mesiacoch dočkali rodičia na sídlisku bezpečnejšieho prostredia pre svoje deti.

Odstránili sme krtince a vyzametali všetko čo na ihrisko nepatrí.
Odstránili sme krtince a vyzametali všetko čo na ihrisko nepatrí.

Celkovo sa mi na akciu podarilo namotivovať sedem dobrovoľníkov, pričom len polovica z nás bola z Nového Mesta. Pomohli traja z Petržalky i jeden z blízkej Rače. Nemuseli, ale prišli, lebo chceli pomôcť. Podarilo sa nám zatĺcť približne 90 asfaltových pampúchov, vyplniť sedem menších i väčších výtlkov, odkopať nafúkaný piesok i odhaliť obrubníky po okrajoch chodníkov. Naložili sme okolo 220 kg piesku, sute a buriny, ktoré na ihrisku nemali čo robiť.

Preč je množstvo rofúkaného materiálu z okolia ihriska.
Preč je množstvo rofúkaného materiálu z okolia ihriska.

Stačilo 2.5 hodiny, osem ochotných párov rúk, jeden krompáč, kladivo, dve metly, troška odhodlania a ihrisko dnes nikoho neohrozuje na zdraví. Zlepšenie situácie nepotrebovalo žiadne drahé investície, žiadne kopy peňazí, len čas zaoberať sa týmto jednoduchým podnetom a ochotu ho riešiť.

Chodník lemuje viditeľný obrubník, ktorý zlepšuje estetický dojem z prostredia
Chodník lemuje viditeľný obrubník, ktorý zlepšuje estetický dojem z prostredia

Podobných neriešených podnetov sú v celom meste tisíce. Sú to často jednoduché podnety. Ľudia žiadajú vyčistiť graffiti na dopravnej značke, vyzbierať odpadky na parkovisku či ostrihať kríky. Nedokážem posúdiť či sú to podnety nehodné pozornosti úradníkov či politikov, alebo či sa už spoliehajú na nás dobrovoľníkov, že to vyriešime za nich, alebo či im to je skrátka jedno (nie je to náš problém).

Ďakujem každému, ktorí ste prišli i pomohli.
Ďakujem každému, ktorí ste prišli i pomohli.

Chcem naďalej pokračovať v riešení podnetov v mojom bližšom i vzdialenejšom okolí, aby som aspoň raz za týždeň pripomínal samosprávam, že starostlivosť o naše ulice nie je len o vysypávaní odpadkových košov či kosení trávnikov. Je aj o odstraňovaní graffiti, oprave chodníkov, revitalizácií zelene a mnohých ďalších problémoch.

Výsledky doterajších novomestských SpotFixov

Ak by ste sa chceli pridať k riešeniu podnetov či problémov nielen v Novom Meste, tak prehľad budete mať na mojej facebook stránke.

Matúš Čupka

Matúš Čupka – postavíme svoje mesto na nohy. 484 likes · 65 talking about this. Podujatia zlepšujúce ulice Bratislavy, miestna politika, nápady a…

Teraz najčítanejšie