Denník N

Regionálny pohľad na Covid-19

Na to, aby sme pandémiu zvládli poraziť, je dôležité ju pochopiť. Pozrime sa spoločne na jednotlivé regióny cez 2 dôležité čísla – % pozitívnych testov v regióne za posledný týždeň a 7 dňovú incidenciu na počet obyvateľov.

Všetko prehľadne zhrnuté v tabuľke: https://bit.ly/3jstqn8.

Pri súčasnej kríze je veľmi dôležité poznať, proti čomu stojíme. Valí sa na nás množstvo čísiel a je ťažké sa vyznať v tom, ktoré sú dôležité. Pri 1. vlne ochorenia sme sa rozprávali hlavne o priemerných číslach na celom Slovensku. Postupne sme si uvedomili, že priemerné údaje majú svoje značné limitácie a tak sme sa na Slovensko začali pozerať viac regionálne. To bol dôležitý krok správnym smerom. Na druhej strane sme sa potrebovali naučiť, ktoré čísla z regiónov by nás mali zaujímať. Zamerali sme sa na denné prírastky a na incidenciu v danom okrese, podľa čoho sa vyhodnocovalo, či je región zelený, oranžový alebo červený. Dnes sme v situácii, že takmer všetky regióny na Slovensku sú červené. Bolo by veľkou chybou skĺznuť k tomu, že si prestaneme všímať regionálne rozdiely. Čo si teda všímať?

Pred dvoma týždňami sme s kamarátom zistili, že na Orave je približne 50% všetkých testov pozitívnych. To nás veľmi zarazilo a vystrašilo, pretože sme si spomenuli na scenáre z New Yorku, kde sa toto číslo pred lockdownom pohybovalo „len“ na úrovni 30-35%. A všetci si pamätáme, aké správy z New Yorku počas 1. vlny prichádzali. A tak sme sa poriadne pozreli na situáciu v jednotlivých regiónoch.

Nebolo to ale úplne jednoduché. Zistiť koľko testov sa robí v jednotlivých regiónoch je nemožné – také dáta na Slovensku nie sú. Existujú ale dáta o tom, aké odberné kapacity sú v jednotlivých regiónoch. Tie síce majú svoje nepresnosti (napr. preto, že niekto sa môže testovať v inom regióne, alebo prebiehajú mobilné testovania), ale povedal som si, že lepšie bude sa na situáciu pozrieť s trochu nepresnými dátami, ako vôbec. Výsledok, ku ktorému som dospel, ma zarazil a tak ho kamarát okamžite posunul aj na ministerstvo zdravotníctva, ktoré našu analýzu využilo. Odvtedy ubehli dva týždne a ja pracujem na tom, aby analýzy boli čo najpresnejšie a mali čo najlepšiu výpovednú hodnotu.

Sledujem údaje podľa RÚVZ a pozerám sa na dva dôležité parametre.
7 dňová incidencia na 10 tisíc obyvateľov – hovorí aká je situácia v regióne.
% pozitívnych testov za posledných 7 dní – hovorí, či v regióne dostatočne testujeme a zároveň dokáže lepšie predikovať vývoj v najbližších týždňoch.

Spojením týchto dvoch údajov je možné lepšie predikovať vývoj po jednotlivých regiónoch a podchytiť problémy skôr, ako nám prerastú cez udržateľnú hranicu.

Nech sa páči kompletná tabuľka: https://bit.ly/3jstqn8

Stĺpec % pozitívnych testov za posledných 7 dní:
do 5% – zelené – odporúčanie WHO
do 10% – oranžové – situácia je nepríjemná – kapacity testovania & trasovania treba výrazne posilniť
10% – 20% – červené – problémová situácia – kapacity testovania & trasovania drasticky nestíhajú

nad 20% – čierna – kritická situácia

Stĺpec incidencia na 10 tisíc obyvateľov za posledných 7 dní. Pre lepšiu predstavu som farby nastavil podľa kĺzavého mediánu (je to zjednodušenie, aby sme mali predstavu, čo to číslo 500 kĺzavý medián znamená pre jednotlivé okresy):
Zelená – do 6,5 -> kĺzavý medián celej krajiny by bol cca. 500
Žltá – do 13 -> kĺzavý medián cca. 1000
Oranžová – do 26 -> kĺzavý medián cca. 2000 (nemocnice začínajú mať problémy)
Červená – do 39 ->kĺzavý medián cca. 3000 (nemocnice majú vážne problémy)
Čierna – nad 39 -> kĺzavý medián nad 3000 (odhadovaný kolaps nemocníc)
Čo nám z tabuľky plynie:
1. Situácia je kritická takmer na celom Slovensku. Sú dva regióny, ktoré majú oba sledované ukazovatele v zelených farbách.
2. Vo veľmi vážnej situácii sa okrem Oravy a Bardejova nachádza aj mnoho ďalších okresov (Prievidza, Partizánske, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Veľký Krtíš, Čadca, Skalica, Senica…).
3. Cca. 2 milióny ľudí na Slovensku žije v okrese, kde je buď % pozitívnych testov viac ako 20%, alebo incidencia vyššia, akú predstavuje kĺzavý medián 2000.
4. Sledovať pandémiu regionálne nám pomáha zistiť, kde sa situácia vymyká spod kontroly.

5. Je dôležité zapracovať na zvyšovaní kapacít testovania, trasovania a mám za to, že veľmi pomôže, ak sa nám podarí zabezpečiť, aby sa veľa ľudí pravidelne testovalo antigénovými testami.

Aj tieto dáta potvrdzujú, že lockdown prichádza v najvyšší čas. Dôležité bude ďalej sledovať údaje po regiónoch, aby sme postupne a rozumne vedeli uvoľňovať jednotlivé regióny.

Na záver chcem povedať, že podobnú situáciu ako na Slovensku riešia aj najvyspelejšie krajiny sveta a ich dáta sú podobne alarmujúce. Myslím si, že v súčasnej situácii je dobré hľadať spôsoby, ako sa dá pomôcť a nie spochybňovať a kritizovať každé rozhodnutie. Prečítal som si vetu, ktorá podľa mňa skvele charakterizuje túto situáciu:
„Kým neskončí pandémia, celé ľudstvo bude improvizovať.“

Držme si palce, pomáhajme si a skúsme spoločne túto situáciu zvládnuť.

Všetky dáta sú z oficiálnych zdrojov:

Teraz najčítanejšie

Pavol Koprda

Snažím sa prepájať matematiku s reálnym svetom. Venujem sa práci s deťmi a mládežou. Zameriavam sa na ich rozvoj hlavne v oblasti prírodných vied, ale vediem ich aj k angažovanosti, slušnosti a zodpovednosti. Spoluorganizoval som zhromaždenia Za slušné Slovensko, som riaditeľom neziskovej organizácie P-mat, počas 1. vlny Covidu-19 som založil iniciatívu Učím sa doma. Študoval som na Matfyze UK, absolvoval som 3-ročný leadership program v Nexterii, 4 roky som robil vo finančníctve a hrával profesionálne poker. Počas 2. vlny Covidu-19 pomáham rôznymi dátovými analýzami a hlavne s ich interpretáciami. Som aktívnym členom rôznych komunít a snažím sa prispievať k pozitívnej zmene na Slovensku. Prajem si jedného dňa žiť v krajine, v ktorej kultúra, vzdelávanie, zdravotníctvo a spravodlivosť budú brané spoločnosťou ako najdôležitejšie oblasti. Písať budem hlavne o témach: vzdelávanie, Covid-19, matematika a politika.