Denník N

Náckovia, ultras, výtržníci a kotlebovci na „celoslovenskom “ proteste pred úradom vlády

Hoci na protest pozývali viacerí, k jeho organizácii sa neskôr príliš nehlásili. Ultras Slovana pozývali na svojom oficiálnom profile, ale tvrdia, že oni nič neorganizovali, hoci na zázname zreteľne počuť jedného zo zakuklencov patriacich k tejto partičke, že je to vraj ich protest. Nehlásia sa k tomu ani kotlebovci, hoci pozvanie nešírili iba vo svojich skupinách, ale ich ľudia roznášali a vhadzovali letáky s pozvánkou na protest priamo do schránok.

Na záhadu, kto bol vlastne organizátorom „Celoslovenského protivládneho protestu sa ako prvá pozrela stránka Blbec.online. Celé je to ale tak trochu zamotané. Prvou stopou je avízo Ultras Slovan official z 23. septembra: „Slováci, touto cestou by sme chceli vyzvať každý jeden športový klub, fanúšikovský tábor, ultras skupiny či chuligánske bandy, aby sme sa jednotne spojili za záchranu ŠPORTU na SLOVENSKU a spoločne sa stretli 17.10.2020 o 14:00 na Hlavnej vlakovej stanici v Bratislave odkiaľ sa spoločne pochodom presunieme protestovať proti nezmyselným korona opatreniam pred Úrad vlády! … Je čas povstať a je čas ísť do ulíc!!!

Dňa 28. septembra avizovala rezignáciu na usporiadanie protest stránka Slovenská nádej, ktorá informovala o problémoch s jeho organizáciou: „Priatelia, prosíme čítať pozorne a s chladnou hlavou. Takže pán premiér sa postaral o to, že od 1.10 chce zakázať všetky verejné podujatia!! To bude znamenať, že polícia nás ako organizátora nevpustí na miesto protestu s autom, aparatúrov, pódium a neumožní nám vystupovať s programom, ani rečníkom. Toto je reálny stav!!! Matovič tak umlčí Slovákov, zničí šport, kultúru a ľudí otrávime doma stresom a nie Covidom! Na základe momentálneho vyjadrenia Igora Matoviča , ak by prišli nové nariadenia do platnosti, budeme musieť náš oficiálny, opakujeme oficiálny protest zrušiť, nie lebo sme ,,pokakani“, to by sme podobný protest ani neorganizovali, ale z dôvodu, že nám ho zruší mesto…“ Z textu vyplýva, že práve Slovenská nádej mala byť hlavným organizátorom protestu, hoci staršie výzvy na jeho zvolanie na stránke nie sú.

Následne, 1. októbra stránka Slovenská nádej uverejnila oznam: „OZNAM KU KONANIU PROTESTU 17.10.2020 o 14:30hod. PRED ÚRADOM VLÁDY. Napriek maximálnemu úsiliu, ktoré sme do organizácie protestu vložili, nemôžme ho reálne zorganizovať!! Obmedzenia, ktoré prišli do platnosti od 1.10.2020 pri organizovaní hromadných podujatí a vyhlásenie núdzového stavu, znemožnili akokoľvek uskutočniť tento protest oficiálnou cestou… Zároveň ak by ste sa predsa rozhodli nejakou formou vyjadriť svoju nespokojnosť, zachovajte rozvahu. My Vás obmedzovať nemôžme v ničom ani vo vašom pohybe. Sme oficiálne OZ a máme jasné nariadenie, že protest nad 50 osôb bude zrušený! Je tu facebooková skupina, ktorá ohlásila protest ešte skôr. Ako ho budú riešiť je v ich kompetencii a na ich zodpovednosť.“ Reagovala tak na upozornenie Miestneho úradu mestskej časti Bratislava – Staré mesto. Zároveň záujemcov odkázala na stránku Ultras Slovan official a prehodila tým zodpovednosť za priebeh protestu na fanklub Slovana..

O deň neskôr, 2. októbra, Slovenská nádej avizovala, že organizovania protestu sa oficiálne ujal niekto iný: „...Túto situáciu sme vyriešili spôsobom, že ako hlavný organizátor si zobral organizačne na starosť tento avizovaný protest iný organizátor, protest riadne ohlásil v počte účastníkov do 50 osôb tak, aby bol schopný takýto protest uskutočniť...“ Opäť sa zbavuje zodpovednosti: “ Naše OZ nezodpovedá za organizovanie protestu 17.10.2020 o 14:30hod. pred ÚRADOM VLÁDY a nie je ORGANIZÁTOR.“ Napriek tomu však záujemcov na protest pozýva: „Kto však má záujem aj napriek tomu prísť, bude to iba na vlastnú zodpovednosť každého jedinca, ktorý tak príde prezentovať svoj osobný postoj.

Medzitým Ultras Slovana, 28. septembra vyzývajú: „SLOVÁCI, dnes nastal deň, keď Slovenský šport dostal KO v priamom prenose! Vláda zakázala akékoľvek športové podujatie a naďalej sa tvári, že šport na Slovensku neexistuje a netreba mu pomôcť! Preto vás SLOVÁCI, CHCEME VYZVAŤ, ABY SME SA ZJEDNOTILI A SPOLOČNE VYŠLI DO ULÍC! 17.10.2020 o 14:00 sa presunieme spoločne pred úrad vlády! NENECHAJTE SA ZASTRAŠIŤ…

Dňa 9.októbra Ultras Slovana nahrali video s pozvánkou a hotovali sa demonštrovať za „ŠPORT, KULTÚRU A ZA SLOVENSKO!!!“ a vyrazili „spoločne do boja proti nezmyslu“ pod heslom: „STOP HROBÁROM ŠPORTU NA SLOVENSKU!

Pridali sa „športovci“ z Trnavy. Tiež s heslom: „ZA ŠPORT! ZA KULTÚRU! ZA SLOVENSKO!

Dva dni pred protestom sa opäť pripomenuli Ultras Slovana. Hoci deň protestu, 17.október, označili za „jeden z najdôležitejších dní v samostatnej histórii SLOVENSKA,“ považovali za potrebné zdôrazniť: „MY NIE SME ORGANIZÁTORI PROTESTU.“ Avizovali tiež, že protestu sa zúčastnia aj Ultras Žilina.

Účasť futbalových chuligánov z viacerých miest, avizoval aj kotlebovec Peter Stanko.

Akciu propagovali aj českí chuligáni na stránke Hooligans.cz.

Tento baner, na ktorom pôvodnú značku STOP, obohatil klaunský portrét premiéra Matoviča, pozýval na „Celoslovenský protivládny protest“ pod heslom „Stop nezmyselným opatreniam!

Organizovane ho vhadzovali do schránok kotlebovci na Kysuciach. Pod vedením oblastného predsedu Františka Drozda sa okrem iných zúčastnili Jaroslav Čorba, Iveta Blahová či Roman Serafín.

U Drozda túto pozvánku na 17. novembra uverejnila aj Janka Lukáčová. Pozvánka avizovala tvrdý postup. V hre je totiž nielen „SLOBODA,“ ale aj „VÝŤAZTVO

Plagátmi a ich distribúciou sa pochválila aj aktívna členka ĽSNS a Ľudovej mládeže, Dominika Procnerová.

K účasti na proteste vyzýval aj známy bystrický ex-akvarista, kotlebovec, Richard Tokušev.

Avízo uverejnil aj bývalý okresný predseda, Radko Ľaudár.

Vráťme sa však k nášmu protestu, na ktorý v dostatočnom predstihu pozýval aj poslanec a krajský predseda ĽSNS, Milan Mazurek.

Marián Kotleba sa protestu kvôli tomu, že bol v karanténe, nemohol zúčastniť, vyslovil však účastníkom „maximálnu podporu.“

Na protest však pozývali aj ďalší kotlebovci. Napríklad Daniel Krištof. Ten dokonca opakovane. Protestovať podľa Krištofa treba pre „Matelkove nezmyselné opatrenia,“ či kvôli rozsudku v prípade odovzdávania šekov na 1488 €. Pretože: „TOTO JE POLITICKÝ PROCES AKO VYŠITÝ. VEĽKÁ HANBA SÚDNICTVU

Dva dni pred konaním protestu Krištof avizoval: „Priatelia, kto by chcel ísť v sobotu do Bratislavy, tak máme ešte dve voľné miesta pre ľudí z okolia Púchova a Považskej Bystrice. (Viac informácií v osobnej správe).

Na „VÝLET DO BRATISLAVY“ pozýval aj Krištofov kamarát, oblastný predseda ĽSNS, národný socialista, Marián Mišún.

Bývalý okresný predseda pre Dolný Kubín a poslanecký asistent Andreja Medveckého, Martin Ferančík, o chystanom proteste informoval už 8. októbra, pričom zdôraznil, že ho podporujú Uhrík, Mazurek aj Kotleba.: „Celú akciu podporil europoslanec ĽS Naše Slovensko Milan Uhrík, poslanec NR SR za ĽS Naše Slovensko Milan Mazurek a už aj samotný predseda ĽS Naše Slovensko Marian Kotleba, ktorý v roku 2015 organizoval najväčší protest proti migrácii a prišlo tam niekoľko tisíc ľudí. Už teraz vieme, že s Kotlebom prídu veľké masy ľudí a hranicu 50 zúčastnených prekročia…

Pozvanie zopakoval 13. októbra, pričom citoval z článku kotlebovského Magazínu 1.

Asistentka poslanca Stanislava Mizíka, ktorý neovláda počítač, Kristína Laššáková, 26. septembra: „MATOVIČ SA ZĽAKOL. Jediný spôsob ako umlčať dav je NÚDZOVÝ STAV. Som zato, aby sme nemlčali…..STAČILO

Laššáková pozvanie zopakovala ešte dvakrát. 11. októbra pridala patetickú výzvu: „NAŠI RODIČIA ŠTRNGALI V 89 ZA NAŠU SLOBODU….. ZAJTRA JE JEDINÁ ŠANCA ZOBRAŤ SI JU SPÄŤ“ Mimoriadne úsmevne v porovnaní s reálnym správaním funkcionárov a členov Kotlebovej ĽSNS na proteste, pôsobí Laššákovej výzva: „A hlavne! Majte prekryté dýchacie cesty a tvorte skupiny po 6ludi.“ 

Pozvánka na protest nechýbala ani na stránke Rádio Naše Slovensko: „Neseď doma a príď ide aj o tvoju budúcnosť!!!

Na „prechádzku pred Úrad vlády do Bratislavy“ sa chystal aj europoslanec Milan Uhrík.

Do Bratislavy mal namierené aj oblastný predseda ĽSNS, František Drozd, ktorý podobne ako Krištof, zabezpečil pre záujemcov autobus, ktorý mal stáť v Čadci, Bytči a Považskej Bystrici. Po boku s Richardom Holtanom z Mágátovho VZDORu Kysuce, natočil krátku videopozvánku.

Neboli to jediné autobusy, ktoré na protest objednali a vypravili kotlebovci, o čom svedčí aj táto fotografia.

Podľa avíza mali ísť autobusy aj z Vranova nad Topľou a Ružomberka.

Niektorí išli objednanými autobusmi, iní  straníckymi dodávkami. Napríklad poslanec a krajský predseda ĽSNS, Andrej Medvecký, súdne trestaný za jazdu pod vplyvom alkoholu a ublíženie na zdraví s rasovým motívom.

Na „výlet do Bratislavy“ smeroval so spolustraníkmi aj oblastný predseda zo Senice, Marek Tršo.

Do  tretice sa na „výlet do Bratislavy“ pobral aj oblastný predseda pre Hornú Nitru, Anton Grňo z Bánoviec nad Bebravou, zatiaľ  neprávoplatne odsúdený za pozdrav „Na stráž“

Za Boha život a za národ slobodu,“ sa chystal na proteste obetovať aj Richard Tokušev. Skončilo to akurát fotkou s Marekom Kotlebom, v minulosti odsúdeným za rozširovanie extrémistických materiálov.

Poďme sa však venovať samotnému protestu a jeho účastníkom. Časť z nich prišla do hlavného mesta vlakom a preto sa začínalo pred Hlavnou stanicou. Ako vidieť na fotografii, v štýle, ktorý naznačil aký bude ďalší priebeh a kto bude bude na proteste udávať tón a hrať prvé husle. Hajlujúci mladý muž s rúškom pod nosom, či jeho kolega v dave, ako zosobnenie profilu značnej časti účastníkov.

Po presune za spevu vulgárneho popevku o predsedovi vlády, počas ktorého sa sem-tam nejaká tá pravica zdvihla nad výšku ramien, prišli na rad dymovnice, bengálske ohne a dobývanie brány do areálu úradu vlády. Pri takomto type „pokojného protestu slušných občanov“ niet divu, že na rad prišlo aj policajné vodné delo a slzný plyn.

Na pilieri vedľa brány sa hajlovalo.

Demonštratívne a hrdinsky sa pálili rúška.

Medzi účastníkmi protestu boli aj známe tváre. Vyberač darov od pacientov, mimoriadne aktívny, MUDr. Peter Lipták.

Proputinovský exposlanec Peter Marček.

Marčekov adlátus, majiteľ Rádio SiTy, Rastislav Lehotský, ktorý vo videu z protestu odporúčal v budúcnosti voliť „ľudí, ktorí majú za sebou nejaký príbeh, nielen revoltu pred Bonaparte, ale aj skutočný oduševnelý boj, ako sú Tibor Eliot Rostaš ako je Michelka.“

Generalissimus Slovenských brancov, Peter Švrček.

Áreštant Rudolf Vaský, ktorý napriek zákazu natáča „videjká aké tu ešte neboli“ a ponúka ich ako neverejné všetkým podporovateľom a Vasky Jugendom.

Archívny nacionalista, Stanislav Pánis.

Bývalá Markizáčka, Erika Vincoureková, ktorá na Slobodnom vysielači moderovala reláciu s Vladimírom Mečiarom „Hovory M.“

Pani učiteľka exaltovane rebelujúca proti noseniu rúšok v škole.

Jedna z folklórnych postavičiek z Občianskeho tribunálu, Andrej Laurinec.

Dvaja ochotníci s megafónom.

Vulgárne deti s rodičmi. Chlapec s otcom. Dievčatá s matkou.

Bitkychtivý kamarát Radka Ľaudára, tatér Ivan Paučo.

Marián Maruniak zo VZDOR Trnava, volič ĽSNS.

Vodca a hlavný koordinátor skutočnej revolúcie, elektromontér, expolicajt a exáreštant, Peter Sihelský, pôsobil skôr nenápadným dojmom.

Všetko pozorne archivoval Igor Jurečka, ktorého videá z podobných akcií sú nielen dokumentom doby, ale neraz aj cenným prameňom informácií pre políciu.

Pre tých, ktorí neveria na zázraky, bok po boku bolo vidieť členov ultras Slovana a Trnavy.

V dave sa mihol aj urastený člen spolku „PKK – Ľadové medvede.“

Nuž a chýrnu Vysokú školu života zastupoval jeden z jej premiantov.

Teraz sa pozrime ako protest svojou účasťou obohatili poslanci, funkcionári a členovia Kotlebovej ĽSNS. Na fotografii, ktorá je aj v záhlaví blogu, vidieť okrem karantenizovaného Mariana Kotlebu, pomaly celú stranícku elitu. Bez rúška sa na nás usmievajú europoslanec, Milan Uhrík a poslanci NR Miroslav Suja, Andrej MedveckýMarek Kotleba. Zatiaľ ešte s rúškom poslanci Ondrej ĎuricaMilan Mazurek. Na rozdiel od súdu sa domnievajú, že ich šéf Kotleba, je nevinný. Zostáva veriť, že Najvyšší súd ich optimizmus trochu schladí.

Na ďalšej fotografii kde pózujú s Mazurekovým poslaneckým asistentom a tvárou Kulturblogu, Jánom Pastuzsekom, vo videu vidieť, že na rúško medzičasom zanevrel už aj Milan Mazurek.

A vo videu Milana Uhríka z „prechádzky pred úrad vlády“ už nemá rúško ani Ondrej Ďurica. Iba na okraj poznamenám, že o pár dní boli poslanci ĽSNS, Andrej Medvecký a Ondrej Ďurica pozitívne testovaní na Covid 19. Nuž a na fotografii nám pribudol ďalší poslanec a účastník protestu, Stanislav Mizík.

Ešte pár fotografií dokumentujúcich, že kotlebovci na proteste počas núdzového stavu, rovnako ako ostatní, ignorovali dodržiavanie dištančnej vzdialenosti aj nosenie rúšok.

Rovnako ako poslanci sa správali aj ďalší funkcionári a členovia ĽSNS. Oblastný predseda z Levíc, Rastislav Jakubík s vytetovaným hákovým krížom na hrudi.

Pavol Lazar, oblastný predseda zo Žiliny.

Okresný predseda Martin Andraško a neúspešná kandidátka ĽSNS na primátorku Topoľčian, Lenka Bočkayová.

Oblastný predseda František Drozd z Čadce s Danielom Krištofom z Púchova.

Anton Grňo, oblastný predseda z Bánoviec.

Marek Tršo, oblastný predseda zo Senice.

Martin Stankoviansky, svojho času kandidát na primátora za ĽSNS z Vrútok.

Radovan Hynek z Trnavy.

Nezaostali ani kotlebovské dámy. Dominika Procnerová.

Dôchodkyne Elena Balušíková, Gabriela Zavacká a Jarmila Hošková.

Či doktorandka Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie, Nikola Galová.

Alebo skupiny kotlebovcov na týchto fotografiách.

Mimoriadne aktívny pri „dobývaní brány“ do areálu úradu vlády bol chlapík v starom vojenskom mundúre s odznakom ĽSNS.

V dave bolo vidieť aj ďalších v mikinách ĽSNS.

Všetci sa napriek vyhlásenému núdzovému stavu zúčastnili neohláseného zhromaždenia, na ktorom sa nedodržiavala predpísaná vzdialenosť medzi jednotlivými osobami ani maximálny počet 6 osôb a nikto z v blogu prezentovaných účastníkov protestu nemal počas celého jeho trvania nasadené ochranné rúško predpísaným spôsobom. Preto sa domnievam, že zodpovedné orgány by mali voči týmto osobám aspoň dodatočne vyvodiť patričné konzekvencie. Najmä ak už chystajú ďalší „pokojný protest“ 17. novembra pred Prezidentským palácom.

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.