Denník N

Najlepšia korona-zbraň je krivá vzduchovka so slepými patrónmi

Pamätáte si na jarmočné stánky, kde sa dala výstrelom zo vzduchovky vystreliť nejaká hračka alebo kvetinka? Nešlo pritom len o bezchybné cielenie, pretože niektoré hlavne boli vykrivené a tak šance trafiť boli pomerne nízke.

A teraz si predstavte, že viete, že šanca trafiť je niečo pod 70% pri profesionálnych ostreľovačoch. Pri príležitostných možno o polovicu nižšia. Akú cenu by ste boli ochotní zaplatiť za váš pokus?

A teraz si predstavte, že nestrieľate na kvetinku, či plyšáka, ale na nepriateľa. Velenie agituje, že treba ísť do boja a práve táto vzduchovka zabezpečí  víťazstvo nad sužovateľom ľudu. Aká je pravdepodobnosť, že vytiahnutím na front s týmto kalibrom namiesto uštedreného zásahu naopak zásah inkasujete ešte nevieme. Rozhodne je nenulová, a čím viac vykrivené hlavne a slabší útok, tým slabšia aj adekvátna obrana. Z poradcov generálneho štábu unikli informácie, že váš zásobník bude obsahovať nemálo slepých patrónov a z tých ostrých jeden-dva zo sto omylom zasiahnu aj vlastné rady. Boli by ste ochotní vložiť sa do takto takticky a technicky pripraveného boja? Vsadíte na to aj kapitál zdravia vašich blízkych?

Podobnú hru rozohral trnavský stratég. Namiesto plátania trupu potápajúcej sa lode (hranice), či cieleného tesnenia najviac presakujúcich častí, sa ide vyberať deravým sitom voda z kajút. Darmo kuvici kuvikajú a odborníci odporujú. Otec myšlienky nás pod kepienkom dobrovoľnosti a chrabrosti naučí, čo je správne. Aby zmietol naše pochybnosti a úvahy o iných taktikách boja ako jedinú alternatívu ku dobrovoľnej činnosti ponúka 10 dňový zákaz vychádzania. Kto nie je s nami je proti nám. A nepriateľa nemožno pustiť medzi ľudí, do práce, s vlastnými deťmi do škôlky, ba ani do prírody, kdeby mohol ohroziť nič netušiace srnky, jelene, či nevinné veverice.

Teraz najčítanejšie