Denník N

Grigor Grishi Ayrumyan: Problémy sú príležitosť, ako byť lepší

OpenLab je program, ktorý vzdeláva mladých ľudí nielen v technickej oblasti, ale dáva im širokospektrálny rozhľad do budúcnosti. Vždy ma zaujímalo, kde vznikla myšlienka niečo také uskutočniť, kde je ten povestný kameň uholný.

„Slavo Terezka* mi jedného dňa napísal, či by sme sa chceli podieľať na projekte pre mladých ľudí. Tam bola prvá myšlienka a keď sme sa do toho ponorili, spolu s PowerPlay Studiom, začali vznikať základy OpenLabu.“  Vysvetlil mi vznik OpenLabu Grigor Grishi Ayrumyan, jeden zo spoluzakladateľov tohto vzdelávacieho projektu.

„My vo WEZEO sme tak trochu nadšenci vzdelávania, a tak nás myšlienka zaujala. Koncept OpenLabu sme tvorili v rámci našej firmy spolu s kolegom Romanom Sekerkom.“ Grigor alebo skôr Grishi, ako ho väčšina Slovákov volá, OpenLabom žije. Charizmatický Armén je  CEO softvérového štúdia WEZEO, spolumajiteľ Hemisféry, ktorá sa venuje komplexnému vzdelávaniu v oblasti digitálnych hier, a tiež sa angažuje v cestovnom ruchu (vacatuner.com), ide o platformu pre destination manažment cestovných kancelárií a slúži aj ako platforma pre predaj digitálnych itinerarov. Pri rozhovore som mala pocit, že je jeden z tých ľudí, ktorí by dokázali pretočiť celý svet, ak by si to zaumienili.

Do svojich piatich rokov žil v Arménsku. Neistá budúcnosť v chudobnej a zničenej krajine ale prinútila Grishiho rodičov zmeniť domov. A tak zakotvili na Slovensku. V Arménsku však má stále veľkú časť rodiny a rád sa tam vracia.

„Žil som tam síce len päť rokov, ale tú časť života nevymažeš, neprekalibruješ. Aj keď to bolo vo veľmi nízkom veku, predsa len som žil v inom prostredí, a to zanechá stopu, budeš sa radiť k tomu prostrediu a mať k nemu sympatiu.“ Arménsko mu „chutí a vonia“. Arménsku kuchyňu miluje, ale bryndzovými haluškami rozhodne nepohrdne.

Prvý Grishiho reálny podnikateľský projekt bola sociálna sieť pre stredoškolákov – MyiPlanet. Vznikla vo väčšom tíme (5 ľudí). V tom období v USA vznikol Facebook. Ale na Slovensku ešte nebolo možné sa registrovať, nakoľko to bola sieť pre vysokoškolákov v rámci USA. A tak prišiel nápad! „Bol to mix Facebooku, Booomu a Pokecu…zo všetkých sme vzali to najlepšie. Reálne sme si mysleli, že urobíme druhý Facebook.” spomína na svoje začiatky a usmieva sa. „Povedali sme si, že by sme mohli urobiť alternatívu pre stredné školy, minimálne na Slovensku. Vtedy sme však o biznise nič nevedeli, ale mali sme tam stovky userov a zmapované všetky školy. Samozrejme, z dnešného pohľadu by nám nestačilo ani keby sme tam mali 10-tisíc userov.” Tento projekt sám nazval neúspešným. Ukončili ho, nakoľko v tom čase ešte nemali dostatok vedomostí v danej oblasti. „Nemali sme vtedy žiadnu skúsenosť. Biznis, ktorý robí Facebook je nereálny v našich podmienkach. Síce sme mali portál hotový a aj aktívnych userov, ale nepribúdali a my sme jednak minuli zdroje, ale už sme ani nemali chuť sa tomu venovať. Nejaký čas nám trvalo, kým sme zistili, že tadiaľto cesta nevedie. Začali sme sa venovať iným projektom, a tak portál postupne zakapal.“

Každý z nich chcel jednoducho viac. A to sa časom stalo.

Sám Grishi vraví, že problémy a neúspechy sú možnosti, ako byť lepší. A tak o pár rokov, v roku 2013, vzniklo WEZEO. Hybridné softwérové štúdio dnes vedie po strategickej stránke a celkovo ho vedie v súlade víziou byť prospešnou organizáciou, ktorá mení svoje okolie k lepšiemu. Spolu so svojimi kolegami dali život vzdelávaciemu programu OpenLab v spolupráci s ASIT, PowerPlay Studio a SPŠE Hálova v Bratislave.

„Študentov inšpirujeme, aby oni sami chceli. Nevychovávame vlastných ľudí do firmy… Je to skôr o osvete, ukazujeme, čo robíme, s akými firmami môžu spolupracovať a ak chcú, môžu sa pridať. Je dôležité, aby si uvedomili, prečo to robia, ďalej, ako to robia a čo robia.“

„OpenLab pre mňa nie je práca, ja ním žijem.“ A ja mu to verím. Nielen jemu, ale každému s kým sa stretnem v rámci tohto projektu, akoby mali nekončiaci prísun energie.

Grishiho zaujíma vzdelávanie ako také a rád by časom otvoril aj strednú školu, kde by sa malo možnosť vzdelávať viac študentov.

„Musím priznať, že študenti ma prekvapili, akí dobrí sú v tom, čo robia.“ zasmeje sa pri otázke, čo ho asi najviac prekvapilo v rámci tohto projektu.

Tiež vás zaujíma, ako to, že je vôbec OpenLab taký úspešný u študentov?

„V OpenLabe fungujeme na vzájomných dohodách alebo, ako to voláme my, fungujeme na partnerskom rovnocennom prístupe, čo je dobré pre nás, pre študenta, čo je akceptovateľné…Prístup je výchova, ako byť zodpovední, spoľahliví, vedieť spolupracovať… Skutočne ich učíme, ako premýšľať. Áno, učíme ich programovať, ako spraviť appku, hru, ale to je v podstate druhoradé.“

Premýšľam, čo ďalej. Aký je konečný cieľ OpenLabu? Kam to chce dotiahnuť? Grishi ma dlho v nevedomosti nenechá a vysvetlí, ako by to celé malo vyzerať.

 „Ultimátna vízia OpenLabu je vytvoriť ekosystém v regiónoch na Slovensku, kde vznikne pridaná hodnota a zostane tam. Budú to inovatívne firmy a tímy v regiónoch a zostanú tam, budú ďalej budovať ekosystém, niekto z nich vytvorí nový podnikateľský zámer, niekto sa zamestná… Ale ultimátna vízia a cieľom OpenLabu je priniesť pridanú hodnotu a hojnosť do regiónov Slovenska…Cez OpenLab transformujeme regióny, kde si myslíme, že je potenciál, aby vznikol takýto ekosystém, v ktorom vzniknú tieto firmy.“

Začala som rozumieť, prečo je daný projekt silný. Má za sebou totiž hotovú zohranú armádu profesionálov.

Okrem problémov, ktoré nás pri ich riešení ženú vpred, Grishi vraví, že človek by sa mal sústavne sebaaktualizovať, nakoľko svet sa neustále mení. Ak zaspíme v jednom móde, nemusíme už nastúpiť nielen na rovnaký vlak, ale vôbec na žiaden.

Grishiho bavia inovácie a technológie, a vďakabohu. Pretože OpenLab presne o tomto celom je.

* Slavomír Terezka – riaditeľ ASIT (Asociácia spoločností IT priemyslu)

Autorka článku: Lenka Košáňová
Autorka je expertná dobrovoľníčka vzdelávacej organizácie OpenLab

 

Teraz najčítanejšie

OpenLab

OpenLab je vzdelávací program pre školy vytvorený odborníkmi z top slovenských firiem na princípoch open source a demokratickej spoločnosti. Pod vedením odborníka z praxe LabMastra, študenti v rámci vyučovania pracujú v tímoch na reálnych projektoch s firmami - partnermi OpenLab-u, pričom získavajú mäkké zručnosti a digitálne zručnosti v technológiách 21. storočia. OpenLab postupne rozširujeme ako neziskový vzdelávací projekt s cieľom otvoriť OpenLab-y zamerané na rôzne IT technológie na čo najväčší počet škôl vo všetkých slovenských regiónoch. Veríme, že OpenLab bude natoľko úspešný, že sa stane štandardom vzdelávania na Slovensku. OpenLab partneri: SPŠE Hálova 16, Bratislava, SPŠ IT, K.N. Mesto, WEZEO, PowerPlay Studio, Siemens Healthineers, ASIT