Denník N

Fotenie nočnej oblohy – ako na to?

Tento týždeň dosahuje maximum roj Perzeíd, letná nočná obloha je plná hviezd, a tak bude na čo pozerať. A s priemerným moderným fotoaparátom aj čo fotiť.

Po internete často kolujú nádherné zábery vesmíru – fotky našej galaxie, rôznych hviezd, hmlovín, planét. Určite si myslíte, že boli zhotovené technikou za tisíce eur a asi máte pravdu. Ak sa ale uspokojíte s nižšou kvalitou, podobné fotky si môžete urobiť aj s bežným dovolenkovým fotoaparátom. Stačia vám dve veci: funkcia manuálneho nastaveniatrojnožka (statív).

Svetlo hviezd je veľmi slabé, no technológie natoľko pokročili, že sa s ním dokážu vysporiadať – stači nastaviť vysokú citlivosť a zbierať svetlo o čosi dlhšie. Dokopy ide o tri parametre: clona, ISO a dĺžka expozície.

S clonou je to jednoduché, čím menšie f-číslo, tým lepšie (okolo 2 – 3 bohate stačí). ISO je citlivosť – čím vyššia, tým viac svetla zachytíte – no, žiaľ, pribudne aj šum. Optimum je niekde medzi 2000 – 6000 (podľa podmienok a schopnosti foťáku, treba vyskúšať). Posledným parametrom je dĺžka expozície – čím dlhšia, tým viac svetla. Keďže sa Zem točí, pri veľmi dlhej expozície z hviezd nebudú bodky, ale čiarky (tzv. star trails). Obraz hviezdy sa pohne každú sekundu o cca. 1 pixel na senzore, odporúčam preto nastaviť expozíciu na 20 – 25 sekúnd. A to je všetko, stačí už len vymyslieť, kde a kedy fotiť.

Určite sa vám bude hodiť mapa svetelného znečistenia nočnej oblohy. Základ je odísť čo najďalej od veľkých miest. Najlepšie podmienky sú na Slovensku v Poloninách, no stačí zájsť aj pár kilometrov za Bratislavu (obe osobná skúsenosť). Nezabudnite si pozrieť predpoveď počasia (hlavne oblačnosť) a zistiť kedy bude dostatočná tma (väčší Mesiac jej neprospieva, dnes to bude ideálne).

Ak máte lepší aparát a chcete z neho vyťažiť maximum, odporúčam tento článok. Na záver pripájam niekoľko svojich fotiek, ktoré sú robené s kvalitnejším vybavením a jeden záber zhotovený s príručným foťáčikom, ktorý sa aj s trojnožkou zmestí do vrecka.


Poznámky pod čiarou

  1. Chcete si spraviť selfie? Počas fotenie dobehnite pred objektív (nie veľmi blízko) a na chvíľku na seba zasvieťte baterkou. Kým sa to podarí, chce to trochu cviku. Nebojte sa s tým pohrať, experimentujte.
  2. Dve užitočné aplikácie, ktoré môžu pomôcť sa zorientovať – Stellarium a Googly Sky Map (aj na smartfóny)
  3. Panoramatický záber v plnej veľkosti si môžete pozrieť tu (32 mb)
  4. Fotím na nikon d610 s objektívom Samyang/Rokinon 14mm f/2.8, spracovanie RAW v Adobe Lightroom.
  5. Perseidy sa budú dať pozerať aj cez víkend (dnes je len maximum).
  6. Ak môžete foťte na formát RAW, v počítači sa potom môžete pohrať s kontrastom, expozíciou, atď …
austr
Za hranicami v Rakúsku – 10 minút od Bratislavy.
canon
Fotiť nočnú oblohu sa dá aj takto minimalisticky (foto Lena Kováčiková)
pano
360 stupňová panoráma zo 16 záberov fotená v Poloninách. Link na plné rozlíšenie je v poznámkach pod čiarou.
pers
Mliečna cesta s Perzeidou, fotené tento víkend v Poloninách.

Teraz najčítanejšie