Denník N

Ani PCR testy nás nezachránia, pohnime sa ďalej

Ani PCR testy nás nezachránia
Ani PCR testy nás nezachránia

PCR testy sú vysoko spoľahlivé, ale pri ich používaní ako „zázraku na Covid“ sa zabúda na jednu vec – dohľadávanie nie je 100%-né. Je otázne, či je vôbec 50%. Je potrebné si to čo najskôr uvedomiť, aby sme sa dokázali pohnúť ďalej.

Ako napovedá nadpis aj perex, teraz asi naštvem pár ľudí, možno aj pár vedcov, ale musím.

Lebo mám pocit, že nám zjavne niečo uniká. Konkrétne „spásonosné“ PCR testy, na ktoré sa všetci utiekajú (aj tí z našej inteligentnejšej sociálnej bubliny) a ktoré sa používajú ako „výhovorka“ proti plošnému testovaniu

(Poznámka pre všetkých: nie, NIE som za návrat Matoviča).

PCR testy nás nezachránia

PCR testy sú vysoko spoľahlivé, ale pri ich používaní ako „zázraku na Covid“ sa zabúda na jednu vec – dohľadávanie nie je 100%-né. Je otázne, či je vôbec 50%. A toto AUTOMATICKY znižuje účinnosť PCR testovania pri znížení šírenia nákazy.

Ďalším problémom s kvalitou cieleného PCR testovania je, koľko ľudí daný človek mohol nakaziť a ani netuší kde, či ako sa volajú.

Ak ste boli niekde v obchode, nahlásite predavačku, možno susedu, s ktorou ste sa tam porozprávali, možno aj všetky predavačky. Ale ani náhodou nemáte šancu vedieť, kto všetko bol ešte v obchode. Nehovoriac o takom MHD.

Opäť ďalšie zníženie účinnosti testovania (a je jedno, či majú PCR účinnosť 100%).

No a do tretice – nakaziť sa dá aj nepriamym kontaktom – niekde ste kýchli a nechali tam kvapôčky, na kľučke, na tlačidlách vo výťahu atď. Jedna žena tak nakazila Covidom cez 5000 ľudí (prípad sa stal mimo Slovenska).

A tu už vôbec neviete, ako týchto nepriamo nakazených dohľadávať, lebo títo sa dajú dohľadať len plošným testovaním.

Áno, časť z nich nakoniec bude symptomatická a tá sa vám v testoch nakoniec objaví. Ale pri tom množstve ďalších asymptomatických sa skôr či neskôr krivka opäť pohne exponenciálne smerom hore. A ani dohľadávanie cez PCR testy vám nepomôže. Nie, ak nebudú aj plošné.

Všetky tieto chyby vo „výpočtoch“ spôsobujú, že nakoniec aj PCR testy vo výsledku majú pomerne malú účinnosť. Vo výsledku možno aj na úrovni antigénových testov.

A presne to je dôvod, prečo aj iné štáty, ktoré testujú viac ako my, nedokážu nakoniec zastaviť pandémiu, len sa lockdownujú neskôr.

Matematiku, štatistiku a pravdepodobnosť neošaliete. Môžete ale ľahko zabudnúť na niektoré „premenné“ (hlavne ak máte v hlave „Matoviča“).

Aj Orava ako dôkaz

Nakoniec, veď pozrime si čísla za Oravu + Bardejov za piatok 23.10.2020:

Plošné testovanie našlo 2225 … cielené testovanie PCR našlo 392. To je 5,6 krát menej.

A to už boli na Orave posilnené kapacity na hľadanie na 60 osôb! Ak by sme aj odrátali falošne pozitívnych (čo zas ooomnoho viac „dorovnávajú“ falošne negatívni), tak vám vyjde, že žiadne testy samé osebe nás nezachránia. Ani PCR testy.

V aktuálnej situácii sú aj antigénové testy pomoc. A môžu byť aj „gamechanger“. Ale nebudú stačiť, ak nebudeme robiť to, čo máme robiť – prísne ROR, obmedzenie určitých foriem pohybu.

A to je vzhľadom na obrovské konšpirácie na SK či CZ takmer nemožné dosiahnuť v požadovanej účinnosti. Lebo tak, ako účinnosť PCR testovania znižuje nepresnosť dohľadávania, tak účinnosť aj prísneho ROR či štátnych opatrení budú znižovať idioti ako Kotleba a ich ouce.

Pritom Japonsko či Taiwan dokazujú, ako dobre ROR funguje a nepotrebujú lockdowny. Lenže tam sa NEKONŠPIRUJE. Nie toľko, ako v SR či ČR.

Dodržiať ROR sa vyplatí
Dodržiať ROR sa vyplatí

Výsledok?

Výsledok – môžeme čakať, že bude tretia, celkom veľká vlna a pravdepodobne aj štvrtá malá, za predpokladu, že na jar začne prichádzať medzi nás vakcína. Ak nie, tie vlny sa budú stále opakovať.

A nie, ani PCR testy nás nezachránia. POCHOPME to a pohnime sa ďalej.

Potrebujeme myslieť na iné ďalšie riešenia

Potrebujeme ľuďom vysvetľovať, že nie, ani PCR testy nás nezachránia, len vaša POCTIVOSŤ, vaše dodržiavanie ROR, vaše slušné správanie, že „neopľujete“ bacilmi niekoho druhého, ale nasadíte si rúško. (vrátane HA-RA-BI-NA).

Je tiež potrebné ľuďom nedávať falošnú nádej, že nejaké jednoduché riešenia nás zachránia. Spoločne, od Matoviča, ktorý prestane útočiť ako malé decko a poprie svoju detinskosť, po Sulíka a prezidentku, ktorí budú spoločne spolupracovať.

Je potrebné ľuďom nedávať nádej, že PCR testy a silnejšie dohľadávanie nás zachránia. Nie, ako vidieť v Nemecku a iných štátoch, len to oddiali lockdown. A možno spôsobí strmejšie stúpanie neskôr.

Keď konečne pochopíme, že jednoduché riešenie neexistuje, môžeme sa – snáď – konečne pustiť do riešení, ktoré s týmto všetkým budú počítať.

Začnime myslieť „out of the box“.

A samozrejme … ak teda nechcete lockdowny, nechcete obmedzenia pohybu – nasadiť poriadne rúška, odstup 2 m a dezinfekcia, kde sa dá. Pri vchodových dverách jedno roztrekovacie dezinfekčné Savo (konečne bude správne použité), v kabáte antibakteriálny gél.

A zúčastniť sa antigénového testovania, ktoré môže stiahnuť z obehu ľudí, ktorých ani PCR testy neodhalia.

A potom, po ukľudnení a znížení množstva nakazených to možno aj tie PCR testy udržia pod hranicou exponenciály a nebude treba lockdowny ani také prísne obmedzovanie pohybu. Ale samé osebe PCR testy zázrak neurobia. Pamätajte na to!

PS: Firmy by mohli testovať antigénovými testami napr. raz za týždeň – dva svojich zamestnancov, aby tak doplnili štátne PCR testy o plošnosť a zvýšili tak celkovú účinnosť testovania. Tento rok nebude o ziskoch, bude o sanovaní strát. Pripravme sa na to, počítajme s tým, plánujme podľa toho…

Vidíme sa zajtra na testovaní. Nerozmýšľajme, ako sa to nedá, ale ako sa to dá.

Teraz najčítanejšie

Anton Piták

Som hrdý Oravák, Slovák a Európan. Túto krásnu krajinu, milujem a záleží mi na Slovensku. Záleží mi veľmi na tom, aby nám odtiaľ neutekali naše deti. Som občiansky demokrat telom aj dušou. Ako lokálny aktivista sa venujem výučbe programovania na krúžkoch, keďže štvrtá priemyselná revolúcia nás čaká a neminie. Moji žiaci sú úspešní výhercovia súťaží, programátori aj programátorky, a reprezentanti nášho Slovenska. Aktívne pracujem v strane Demokrati (predtým SPOLU), aby sme priniesli Slovensku lepšiu a kľudnejšiu politiku s občanom v strede záujmu. V týchto voľbách kandidujem za stranu Demokrati pod číslom 29. Zaujímam sa o lepšie školstvo pre naše deti, fungujúcu políciu a súdnictvo a profesionalizáciu (odpolitizovanie) štátnej/verejnej správy.