Denník N

Strach a úzkosť po slovách „si pozitívny“. Pracujem v domove dôchodcov

Už som to očakával. Začalo to kolegyňou, o pár hodín som mal príznaky aj ja. Kým som však nepočul výsledok, bol som psychicky v poriadku. Po slovách „si pozitívny“ sa ma ale zmocnila úzkosť a strach. Malo to jednoduchý dôvod. Denne sa stretávam s veľkým počtom dôchodcov. „Stihol“ som ochorieť ešte pred celoplošným testovaním.

Pred pozitívnym výsledkom som absolvoval dva testy. Antigénový aj PCR test dopadol negatívne. Týždeň po antigénovom však vypukla nákaza aj v našom pracovnom kolektíve. Ochorela kolegyňa. Dve hodiny po tom, čo som sa to dozvedel sa začali prejavovať príznaky aj na mne. Hovoril som si, že možno pracuje len psychika, mne sa to predsa nemôže stať. Niekde v pozadí však už ale tušíte, že Vám môže niečo byť. Prvá noc bola najhoršia. Prepotené periny, bolesť tela, hlavy a nepríjemný kašeľ. Už som vedel, že niečo nie je v poriadku. Keďže pracujem v domove dôchodcov, tak som hneď ráno absolvoval antigénový test. Vyšiel pozitívne.

V tom momente na mňa padla úzkosť a strach. Denne sa totiž stretávam s obrovským počtom dôchodcov. Tí by túto chorobu už prežiť nemuseli. Reakcia domova bola okamžitá. Všetci zamestnanci a klienti podstúpili testy, zatiaľ, čo ja som bol už v karanténe. Dopadlo to našťastie dobre. Nikto pozitívny nebol. Z testov vzišlo, že ma zachytili hneď na začiatku nákazy a nestihol som ju šíriť ďalej.

Strach opadol. Zdravotné komplikácie však ostávajú. Dnes je to štvrtý deň, odkedy sa prejavili prvé príznaky. Teploty ma našťastie obchádzajú. Ostatok už ale nie. Ťažký je každý nádych, bolí ma telo a sprevádzajú ma závrate. Je tu však úľava. Aspoň, že som to nerozšíril ďalej.

Nebývam chorý, nepamätám si, ako je prežívať chrípku, s ktorou to radi ľudia na internete porovnávajú. Toto ale príjemné nie je. Zaujímavosťou bolo, že tu nebola nejaká postupnosť. Behom dvoch hodín som bol hotový a zrelý len na posteľ.

Odkaz tohto blogu? Vo väčšine prípadov to my zdraví ľudia môžeme prežiť v relatívnej pohode. Nemusí to byť príjemne, no je to zvládnuteľné. Pre starších ľudí, pre ľudí s onkologickým ochorením, či pre ľudí so slabou imunitou to však môže znamenať koniec. Buďme prosím zodpovední. Rúška nenosíme kvôli sebe, ale hlavne kvôli ostatným, kvôli tým slabším, ktorí môžu doplatiť práve na našu nezodpovednosť.

Teraz najčítanejšie