Denník N

Pani prezidentke by sa mali ospravedlniť

Na testovanie by som šiel aj bez donútenia. Stojí tu však pár keby.

Keby bolo s občanmi komunikované ako s rovnocennými a nie ako s ovcami. Keby sa nezovšeobecňovalo pár tupých hláv na celý národ. Keby sa žiadalo slušne i keď len o ústny súhlas s odberom biologickej vzorky pri testovaní a zbytočne by sa nenarušovala osobná integrita každého.

Sám som bol dva krát na PCR testoch. Bol som aj teraz na antigénových a budúci víkend absolvujem túto hnusobu znova. Ale doslova neznášam, keď sa niekto hrá na chúďa, ľutuje sa a zároveň z nás robí hlúpych, ktorí by bez jeho nápadu a autoritárskeho správania neprežili. Ktorí by bez jeho nátlaku na testovanie neprišli.

Tá istá vec by sa dala urobiť celkom inak, slušne a hlavne so súhlasom nás všetkých, i keď by to bola možno „len väčšina“ občanov.

Nech si ospravedlňuje svoje činy ako chce, ale nekomunikovať slušne, na úrovni akú zastáva, nedokázať hľadať spoluprácu bez rozkazov a súhlas bez nátlaku, i keď v krátkom čase, to je dôkaz neschopnosti vládnuť bez vytvárania strachu. A nie, ani ja nechcem návrat ficovlády.

Samochválospevy, ako to bol môj nápad, a nátlak na spoločnosť, to nepatrí do demokratickej spoločnosti. Štát by nikdy nemal moc keby mu ju ľudia dobrovoľne nedali a nezdieľali ju s ním. Štát tvoríme aby nás chránil a nie aby nás oberal o dôstojnosť. Štát nie je premiér, štát sme my občania, a premiér je len prvý občan z radu, ktorý má to právo hovoriť prvý a viesť. Nie však bez nášho súhlasu, čokoľvek by sa dialo.

Na to aby viedol a aj v ťažkom období, kedy je obzvlášť potrebné rozhodovať rýchlo, práve vtedy najviac musí zosobňovať úctu, nie len povrchný vydobitý rešpekt, a musí mať súhlas aspoň väčšiny, nie rozhodovať sám. Súhlas sa nezískava len voľbami, referendom či prieskumom verejnej mienky. Súhlas sa zosobňuje v prístupe premiéra k sebe rovným spoluobčanom. Ako sa s nami rozpráva, ako s nami komunikuje. Povedať žiadam Vás úctivo spoluobčania, o podporu v týchto ťažkých časoch, o Váš súhlas na testovanie sa, o Vašu účasť a spoluprácu. Stačilo by tak málo a nerozvracal by spoločnosť tak ako sa mu to teraz podarilo. Nemal by konflikt s hlavou štátu, ako sa o to zaslúžil.

Teraz je preto nie sláva, ale hanba premiérovi, ktorý sa možno sám seba chváli, pretože nás potupil. Lebo hlása víťazstvo, ale stratil náš rešpekt. Prinútil nás, pokoril naše zákony a ústavu, neopýtal sa a nepožiadal, pričom tak často píše nezmyselné komentáre na fejsbúku a stráca svoj čas namiesto hľadania súhry s národom. To je tá naozajstná a najťažšia práca premiéra, odolať využitiu holej moci. Snažiť sa hľadať spoločnú cestu, rýchlo a efektívne, bez známok nátlaku.

Na začiatku som mal strach z plošného testovania kvôli bezpečnosti, aby som sa tam nenakazil medzi tým množstvom ľudí. Stačilo by komunikovať na úrovni a hľadať slová a riešenia zo strany zodpovedných, vlády, premiéra a hygieny.

Stačilo tak málo. Slovensko však tento víkend ukázalo, že má právo na lepšieho premiéra a má právo na ospravedlnenie, tak ako má právo na ospravedlnenie aj pani prezidentka, lebo tá sa zastávala len nás všetkých, slušných ľudí. Nie tých, čo by sa nechceli dať testovať, ale tých, ktorí boli prinútení nátlakom a neboli prizvaní na spoluprácu a požiadaní o súhlas, ale šli sa dať testovať aj tak.

Je mi to celé ľúto, lebo taký potenciál mala táto vláda a sama sebe si to kazí, a sama ohrozuje Slovensko, že príde naspäť znova ficovláda, nie my. Celé je to zbytočné, zopakujem naposledy, stačilo by tak málo. To čo sa dnes zdá však už nemožné.

Teraz najčítanejšie