Denník N

Deťom z dúhových rodín sa v škole darí lepšie ako ich rovesníkom z “tradičných” rodín

Z archívu mojej dúhovej rodiny
Z archívu mojej dúhovej rodiny

Podľa výsledkov novej holandskej štúdie deti vychovávané gejskými alebo lesbickými rodičmi majú lepšie výsledky v škole ako deti vychovávané heterosexuálnymi rodičmi. Štúdia vychádzala z rozsiahlej vzorky detí, a to konkrétne 2971 detí vychovávaných rodičmi rovnakého pohlavia a okolo 1,2 milióna detí vychovávaných rodičmi odlišného pohlavia.

Vedecký tím v štúdii spracovával dáta o deťoch, ktoré sa narodili a boli vychovávané v Holandsku medzi rokmi 1998 a 2007, pričom deti boli sledované od narodenia až po ukončenie základnej školy a tretina z detí bola skúmaná až do ukončenia strednej školy. Pri deťoch vychovávaných rodičmi rovnakého pohlavia bola tiež o 4,8 % vyššia pravdepodobnosť zmaturovania oproti deťom vychovávaným rodičmi odlišného pohlavia.

Štúdia tak vyvracia aj niekoľko teórií o výchove detí. Napríklad tzv “špecializačnú teóriu”, podľa ktorej dieťa potrebuje rodiča obidvoch pohlaví, pretože muži a ženy sa líšia v štýle rodičovstva. Alebo “teóriu výberu”, ktorá predpokladá, že rodičia budú investovať viac do svojich biologických detí, a teda rodičovské investície v prípade rodičov rovnakého pohlavia budú v súhrne nižšie vzhľadom na to, že maximálnej jeden z rodičov je biologickým rodičom ako v prípade rodičov odlišného pohlavia. Tieto teórie zjavne narážajú na odlišnú realitu, ako ukazujú výsledky aktuálnej holandskej štúdie.

Holandský výskum sa tak pridáva k desiatkam ďalších doterajších výskumov, ktorých výsledky jednoznačne ukazujú, že deťom z dúhových rodín sa darí rovnako dobre ako ich rovesníkom z “tradičných” rodín. Namiesto strašenia by sme teda aj na Slovensku konečne deťom z dúhových rodín mohli pomôcť. A prestať ich oberať o práva, keď právne neuznávame rodiny, v ktorých ich s láskou vychovávajú ich rodičia rovnakého pohlavia. Podľa odhadov na základe výskumu FOCUS realizovaného pre Ústav výskumu sociálnej komunikácie SAV je takýchto detí na Slovensko okolo 10 tisíc. Ale to číslo v zásade nie je podstatné. Malo by nám predsa záležať na najlepšom záujme každého jedného dieťaťa. A ten je v tomto prípade dosť jednoznačný.

Holandsko, v ktorom bola spomínaná štúdia realizovaná, má manželstvá pre všetkých už od roku 2001. Rovnaké práva pre gejov a lesby v Holandsku podporuje 96 % ľudí. Budúci rok to už bude 20 rokov odkedy v Holandsku dúhové rodiny dosiahli rovnoprávnosť. Malo to nejaké negatívne dopady na spoločnosť a „tradičnú“ rodinu? Nie, nemalo ako. Pozitívne to však prispelo k tomu, aby bolo Holandsko miestom, kde sa dobre žije aj LGBTI ľuďom. A nejde nám práve o to? Vytvoriť zo Slovenska takú krajinu, z ktorej nikto nemá dôvod utekať len preto, aby mohol svoj život žiť v bezpečí, s pocitom prijatia a bez obáv o budúcnosť svojich detí?

Sledovať ma môžete na Facebooku alebo Instagrame.

Teraz najčítanejšie

Lucia Plaváková

Som advokátka, ľudskoprávna aktivistka a matka. Som členkou predsedníctva Progresívneho Slovenska. V Progresívnom Slovensku som našla ľudí, s ktorými zdieľam víziu Slovenska, ktoré je modernou krajinou férovou ku všetkým a v ktorej má každý šancu na dôstojný život. Som zakladajúcou členkou OZ Dúhové rodiny. Pre LGBTI ľudí poskytujem bezplatné právne poradenstvo v inPoradni. V parlamentných voľbách 2020 som kandidovala pod č. 28 na kandidátke PS/Spolu.