Denník N

Prečo držím palce Bidenovi, aj keď nie som ľavičiar

V USA sú dve hlavné, protikladné strany. A funguje to inak, ako na Slovensku. Prečo držím palce skôr Bidenovi?

Ako určite viete, keďže je to všade a nedá sa tomu vyhnúť, v USA sú voľby. A tie voľby sú veľmi vyrovnaké. Obidvaja kandidáti majú šancu vyhrať a určiť, ako bude USA fungovať vo svojom vnútri i navonok.

Predstavte si, že by sme mali na Slovensku len 2 dôležité politické strany, napríklad Smer a Oľano. Jedna strana povie niečo, čo sa druhej nepáči a naopak. Voliči si môžu vybrať z jedného z dvoch extrémov či protikladov. Šanca, že niekto prejde od modrých k červeným a naopak, je nízka. Dôvodom je okrem iného aj tradícia. Niektorá rodina volí demokratov, tak jednoducho volí demokratov. Len málokto z nej sa rozhodne voliť republikána a naopak.

Republikáni sú niečo medzi pravicou a ľavicou. Demokrati sú niečo medzi ľavicou a pravicou. Pokiaľ ide o väčšinu tém, majú odlišné názory. Klasický volič republikána je skôr vidiečan, biely muž, silne veriaci. Taký ten klasický farmár či niekto, komu sa v meste nepáči a ide radšej na vidiek, lebo si to môže dovoliť. Demokratov volia hlavne ľudia v mestách, často ženy a ľudia, ktorí zapadajú do rôznych menšín.

Problémom je, že hlavne v podaní súčasného prezidenta Donalda Trumpa ide hlavne o akýsi cirkus. Prezident sa čoraz viac a výraznejšie správa ako autokrat či monarcha, než ako líder demokratickej krajiny, ktorá si lídrov určuje. Trump je presvedčený že vyhral a dáva to jasne najavo celému svetu, i keď ešte nemá kompletné čísla. Dokonca je možné, že vyhrá voľby, aj keď bude mať menej hlasov. Niečo podobné sa stalo pri voľbách, v ktorých zvíťazil nad Hillary Clintonovou. Mal menej hlasov bežných ľudí, ale viac hlasov voliteľov. Systém je jednoducho iný pri prezidentských voľbách ako pri iných voľbách, a teoreticky môže niekto výrazne menej populárny, proti ktorému sú najrôznejšie protesty, vyhrať voľby. A následne bude vládnuť menšine, ktorá ho chcema – i väčšine, ktorá ho neznáša.

Trump má vlastnosti, ktoré lídri potrebujú. Je napríklad rozhodný. To, že straší najrôznejšími hrozbami, ktoré zveličil či priamo vymyslel, je však dôvod na vážne obavy o jeho psychickom zdraví. Narozdiel od neho dokáže Biden rozumne reagovať, sadnúť si za rokovací stôl a hľadať kompromis.

Trump tak symbolizuje tvrdú silu, zatiaľ čo Biden skôr kompromis a toleranciu. Nemôžem v tých voľbách hlasovať, ale ak by som mohol, dal by som prednosť skôr Bidenovi. Nie až tak zásluhou samotného Bidena, ale toho, že Trumpova politika je často chorá, hlúpa a nesprávna.

To, čo ukazuje Trump, je ohavné, ale zároveň je to vzorom pre ohavných politikov. Je teda samozrejmé, že Orbán, Kotleba alebo ktokoľvek, kto je zvyknutý získavať voličov, ktorí sa nechajú ľahko ovplyvniť, dávajú prednosť Trumpovi.

A ako funguje systém veliteľov? Jednoducho. Každý štát pripadne tomu kandidátovi, ktorý v ňom získa viac hlasov. Dva rovnako veľké štáty by tak kompletne pripadli víťazovi bez ohľadu na to, či má víťaz 51 alebo 99 percent. Biden vyhráva hlavne tam, kde je viac naozaj veľkých miest, zatiaľ čo Trump skôr na vidieku. Ohromne zaľudnená Kalifornia má asi toľko voliteľov, čo 10 malých, málo významných štátov dohromady.

Teraz najčítanejšie

Stanislav Hoferek

Som človek, ktorý si rád vyberá a dáva prednosť tolerancii pred nenávisťou. Mám rád otvorenú spoločnosť, úprimnosť a zdravú zvedavosť. Vlastním Greenie knižnicu a podporujem vzdelanosť a práce amatérskych autorov.