Denník N

Sme 1. obec pri vstupe do okresu Dunajská Streda. Čaká nás, ehm, dosť náročný víkend…

Cez víkend je tu 2. kolo plošného testovania

Môj pôvodný nadpis tohto blogu bol „Sme 1. obec pri vstupe do okresu Dunajská Streda. Čaká nás peklo…“, ale ten som tesne pred publikovaním zmenil, aby som náhodou nebol obvinený z toho, že dopredu nariekame. Nikto u nás totiž vopred neplače a na víkend sa úprimne tešíme…

Urobíme maximum pre to, aby plošné testovanie prebehlo absolútne bezchybne (rovnako tak ako naposledy), keď sme sanovali aj nulové zabezpečenie zdravotníkov zo strany štátu, chaotickú komunikáciu zo strany štátu či vzájomnú nekoordinovanosť krokov („prekvapivo“ taktiež zo strany štátu).

Zároveň je však mojou psou povinnosťou pridať nejaké to upozornenie, aby sme sa v sobotu pred desiatou doobeda čírou náhodou nečudovali, že nám prakticky celý horný Žitný ostrov dopravne, logisticky a celkovo organizačne brutálnym a vskutku nechutným spôsobom skolaboval.

Hviezdoslavov je, „vďaka“ zlým rozhodnutiam v minulosti, najrýchlejšia rastúca samospráva na Slovensku. Spolu so Šamorínom tvorí vstupnú bránu do okresu Dunajská Streda od hlavného mesta SR, Bratislavy. Vo Hviezdoslavove i v pár minút vzdialenom Šamoríne bude s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou kapacita testovania extrémne vyťažená – aj vzhľadom na to, že budeme „vďaka“ rozhodnutiu Ústredného krízového štábu tzv. „nárazníkovou zónou“, kde sa okresy lámu.

Ako bonus sme sa dnes dozvedeli, že testovanie prebehne „len“ od 8:00 do 20:00, čiže o ďalšie stovky eventuálne otestovaných ľudí menej.

Teraz nám už nepomôže Miloslavov, Rovinka či Dunajská Lužná…

Tesne vedľa.

Veru nie.

Kto bude chcieť test, bude musieť ku nám (ak sa mu / jej nebude chcieť šoférovať do Senice či Topoľčian)…

Prirodzene, budeme sa úprimne snažiť a urobíme maximum preto, aby sme otestovali naozaj každého, kto o to prejaví záujem. Dôvodne sa však obávam, že tento víkend bude za hranicou našich ľudských síl. Dôrazne Vám všetkým (no predovšetkým našim obyvateľom – Hviezdoslavčanom a Hviezdoslavčankám) pripomíname a prosíme Vás, aby ste neprišli všetci naraz v sobotu ráno. Aj v nedeľu je deň. Odporúčame sledovať našu textovú „Minútu po minúte“, non-stop updateovanú sociálnu sieť, príp. živý videoprenos. Armáda nás uistila, že testov bude naozaj dostatok. Netreba sa báť…

Obyvateľov bez trvalého pobytu vo Hviezdoslavove, resp. s pobytom v okolitých obciach či mestách, nechceme (a ani nemôžme) počas celoplošného testovania posielať „preč“. Musia si ale uvedomiť, že testovaním vo Hviezdoslavove (kde „papierovo“ vlastne nebývajú) zablokujú kapacitu odberných miest pre našich občanov a výpovedná hodnota celého testovania vo Hviezdoslavove bude úplne nulová.

Nezistíme dokopy vlastne nič.

Nevadí.

Veď tak trochu je to snáď jasné už úplne každému.

Ešte raz Vás preto všetkých prosím – nepríďte, prosím, všetci naraz v sobotu ráno. Zvládneme to na jednotku, o tom niet pochýb. Potrebujeme však Vašu pomoc, Vašu disciplínu, Vašu zodpovednosť. Teraz ešte väčšmi, než kedykoľvek predtým…

Ďakujeme.

P. S.: Sledovať ma môžete na tomto mojom FB kanáli, poteším sa…

 

Teraz najčítanejšie

Marek Lackovič

Donedávna progresívny starosta jednej z najrýchlejšie rastúcich samospráv SR - Hviezdoslavova - ktorú viedol 5 rokov, od r. 2018. M. Lackovič je zakladajúcim členom Progresívneho Slovenska (PS) a pred starostovaním bol aj jeho trnavským predsedom. V septembri 2019 bol Hviezdoslavov pod jeho 10-mesačným vedením ocenený prestížnou Cenou pre otvorenú samosprávu za r. 2019, udelenou Združením občanov miest a obcí Slovenska. Po roku bola Obec na ocenenie nominovaná opäť. V r. 2021 pridal svoje ocenenie aj nezávislý portál PlatStarostu.sk. V decembri 2021 bol M. Lackovič zaradený medzi 30 tvárí lepšieho Slovenska v knižnej edícii "Humans", ktorú priniesol Forbes. V r. 2022 bol súčasťou slovenskej delegácie Transparency International v Kosove, v r. 2023 úspechy Hviezdoslavova prezentoval aj predstaviteľom hl. mesta Islandu - Reykjavíku. Do slovenskej delegácie v Nemecku ho za reprezentanta samospráv prizvalo aj Ministerstvo vnútra SR. V októbri 2022 obhájil svoj mandát starostu obce s výsledkom 83,2%. Od októbra 2023 je poslancom Národnej rady Slovenskej republiky za PS, zároveň je členom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. V rámci novej politickej kultúry - sedieť len na jednej stoličke - sa v decembri 2023 vzdal mandátu starostu.