Denník N

Tvoríme dejiny…tvorme ich tak, aby sme sa za naše činy nehanbili

Zdravotníctvo čelí najväčšej kríze v jeho novodobých dejinách. Nie sme toho len svedkami, našou činnosťou tieto dejiny priamo ovplyvňujeme.

Mnohých starostov trápi porušovanie karantény Covid pozitívnych občanov. Tí napriek všetkým dostupným informáciam naďalej ohrozujú svoje okolie, bagatelizujú nebezpečenstvo a vytvárajú priestor pre vznik zbytočných konfliktov, ktoré vedú cez strach k nenávisti.

Nemám rád štatistiky, niekedy realite vzdialené čísla, ponúkam preto fakty z prvej línie.

Som primár interného oddelenia v NsP Považská Bystrica. Ešte pred dvoma týždňami sa nás Covid týkal “len” okrajovo. Z tých, ktorí potrebovali hospitalizáciu, sme väčšinu posielali na infekčné oddelenie do Trenčína. My sme im pomáhali s necovid pacientami. S nárastom počtu Covid pacientov sme ale museli pretransformovať lôžka interného oddelenia na covidové a pacientov liečiť (to je tá reprofilizácia). Niektorých, najmä tých mladších (30-45 rokov, väčšina pôvodne zdraví a bez obezity, nie naopak!), nám naši kolegovia z Trenčína prevzali, za čo im ďakujem. Počet hospitalizovaných pacientov s Covid-19 začal stúpať a s tým žiaľ aj prvé úmrtia tých, ktorým sa pomôcť už nedalo. Zomreli na Covid, nie s Covidom! Všetci mali rozsiahly obojstranný zápal pľúc, udusili sa. Pribúdať začali aj nakazení zdravotníci. Výrazne sa obmedzila alebo až zastavila starostlivosť o pacientov na niektorých našich oddeleniach. Stále popisujem veľmi krátke obdobie, posledný týždeň-dva. Minulý týždeň sme už boli nútení vytvoriť nové oddelenie, Covidové, ktoré je dnes už prakticky plné a tím ľudí, ktorý tam pracuje si pomaly zvyká na biele obleky a anonymitu spôsobenú prekrytím tváre. Táto červená zóna spôsobuje rešpekt a vyhýbajú sa jej aj tí, od ktorých by sme očakávali trochu viac solidarity a pomoci. Nevadí, poradíme si, spolu to zvládneme. My sa nebojíme a môžeme sa oprieť aj o dôveru a pomoc vedenia nemocnice, ktoré robí čo môže. Materiálne nám pomáhajú ľudia, ktorí sa nezištne hlásia. Keď nejaký problém vyriešime, nový pribudne. Pred 3 dňami sme museli reprofilizovať na Covid oddelenie aj časť interného oddelenia, ktoré tak prišlo o 25 lôžok, ktoré už zapĺňajú pacienti. Našu pomoc potrebuje najmä Kysucká nemocnica v Čadci. Preložili nám už prvých Covid pacientov. Napĺňa sa tak už naše druhé Covid oddelenie. To všetko v priebehu pár dní. OAIM našej nemocnice sa zmenilo na Covid ARO, obsadzujú ho Covid pacienti na ventilátore. Keďže ventiláciu potrebujú aj necovidoví pacienti, sme nútení obmedziť činnosť JIS interného oddelenia a premiestniť ju do iných priestorov. Toto všetko kvôli chorobe, ktorú niektorí i naďalej prirovnávajú k chrípke a úmrtnosť na ňu k onkologickým a kardiovaskulárnym ochoreniam. Strašne sa mýlia. Toto ochorenie reálne paralyzuje už všetky nemocnice, ktoré sa napĺňajú pacientami s Covid-19. Obmedzuje sa výrazne starostlivosť o iných pacientov, pretože na to nie je miesto a chýba personál. Denne pribúdajú kolegyne a kolegovia, ktorí musia byť v karanténe. Využitie aj tých pozitívnych budeme odkladať do poslednej chvíle. Zdravotníctvo čelí najväčšej kríze v jeho novodobých dejinách. Nie sme toho len svedkami, našou činnosťou tieto dejiny priamo ovplyvňujeme. Na niektorých budú ich potomkovia hrdí, za mnohých sa budú hanbiť. Voľba je na každom z nás.

Aké sú teda fakty? K dnešnému dňu je v NsP Považská Bystrica hospitalizovaných viac než 50 pacientov s Covid-19, väčšina má zápal pľúc. Počet pacientov, ktorí zomreli na Covid-19 v našej nemocnici sa takmer denne zvyšuje. Aktuálne je v karanténe okolo 80 zamestnancov (vlastná pozitivita prípadne pozitívny príbuzní), ktorí nám veľmi chýbajú.

Čo by som chcel teda odkázať tým, ktorí naďalej nerešpektujú nariadenia a pravidlá? Ak nechcete chrániť seba, je to vaše rozhodnutie. Pokúste sa v sebe ale nájsť aspoň trochu ľudskosti a solidarity s cieľom ochrániť tých, ktorí pred touto reálnou hrozbou strach majú a okrem seba chránia aj vás, hoci o to nestojíte. Rád by som tiež odkázal tým, ktorí dostanú z testovania do rúk certifikát s negatívnym výsledkom. Neverte mu a naďalej dodržujte R-O-R. Prax nám ukázala, že nič nie je 100 percentné. Dôkazom je jeden náš mladý pacient. Ten mal teploty, kašľal, ťažko sa mu dýchalo. Sobota negatívny antigénový rýchlotest, v nedeľu tiež negatívny, v pondelok pozitívny PCR… dávajte si na seba pozor, chráňte svoje rodiny, priateľov aj kolegov. Spolupracujte. Nemocnice to bez vašej pomoci nezvládnu. My to ale zvládnuť chceme a pre pacientov aj musíme…ďakujem

ps. RTG s rozsiahlým obojstranným zápalom pľúc pacientky, ktorá je jednou z obetí Covid-19

Teraz najčítanejšie

Milan Kulkovský

Lekár, primár Interného oddelenia NsP Považská Bystrica. „Svet je príliš nebezpečný pre život, nie kvôli ľuďom konajúcim zlo, ale kvôli tým, ktorí sedia a nechajú ich konať." A.Einstein