Denník N

František Mikloško nezachráni ani demokraciu ani cirkev

Jedinou šancou pre všetkých demokraticky zmýšľajúcich ľudí je byť sám k sebe konzervatívny a k ostatným liberálny

Denník N uverejnil komentár Františka Mikloška, v ktorom reagoval na článok Milana M. Šimečku, ktorý sa kriticky vyjadril na adresu slovenských politikov, či už súčasných alebo bývalých, kvôli ich príklonu k dosluhujúcemu americkému prezidentovi. Patril medzi nich aj Mikloško.

František Mikloško má právo prikláňať sa ku komu chce a Šimečka má zasa právo kritizovať ho za to. A Mikloško má zasa právo reagovať na kritiku. A to je dobré. Zlé sú argumenty, ktoré si Mikloško vybral do svojej reakcie, spôsob, akým ich podal, a cieľ, s ktorým tak učinil.

Píše napríklad, že „…Demokratickí predstavitelia (Mikloško ich nemenuje) miest a štátov nechránili občanov, čo bola ich úloha. Navyše akceptovali rabovanie a podpaľovanie s tým, že pri revolúciách sa nedá hľadieť na materiálne škody. Samozrejme, boli pri tom zabití aj nevinní ľudia…“

Alebo, že jedného redaktora (Mikloško ho nemenuje) vyhodili z novín, lebo uverejnil, že rabovanie na demonštráciách je nezákonné.

A neskôr zasa Mikloško uvádza, že kresťanskí demokrati viedli zápas proti mečiarizmu.

Tvrdenie, že demokratickí predstavitelia miest a štátov akceptovali rabovanie má asi takú istú výpovednú hodnotu, ako tvrdenie, že katolícki farári kolaborovali s nacistami a komunistami. Obe tieto tvrdenia majú spoločné to, že patria do množiny neprávd spolu s hoaxami šírenými na sociálnych sieťach.

A tvrdenie, že kresťanskí demokrati viedli zápas proti mečiarizmu, je zasa polopravdou, lebo pravdou je, že niektorí kresťanskí demokrati sa zapojili do boja proti mečiarizmu. Ale rovnako je pravdou, že niektorí vysokí cirkevní hodnostári otvorene mečiarizmus podporili.

Zovšeobecňovať vybrané udalosti a účelovo ich použiť, je nehodné skutočného demokrata.

Je ťažké vyvracať Mikloškove argumenty, a to nielen preto, že neuvádza zdroje a nikoho nemenuje. Rovnako je ťažké vyvracať všetky internetové hoaxy. Dá sa to, ale vyžaduje to tím odborníkov pracujúcich na plný úväzok. Zatiaľ čo vypustiť polopravdu, nepravdu, či lož je ľahké, rýchle a odbornosť si to nevyžaduje žiadnu.

Prezentovaním zovšeobecňujúcich a zavádzajúcich dojmov bez konkrétnych informácií v rámci komentára mienkotvorného periodika sa Mikloško vyradil spomedzi demokratov do zástupov dezinformátorov.

Je to škoda, lebo takým spôsobom sa nezachraňuje ani demokracia ani cirkev.

Rozpráva sa veľa o konzervativizme a liberalizme. Vinou argumentácie, akej sa dopustil Mikloško, stráca človek už aj tak veľmi slabú orientáciu v týchto pojmoch. Takáto džungľa pojmov, umelo kultivovaná demokratmi, či už sami seba nazývajú konzervatívci alebo liberáli, ale prospieva všetkým, ktorí demokraciu nemajú v láske.

Zdá sa mi, že jedinou šancou pre všetkých demokraticky zmýšľajúcich ľudí je byť sám k sebe konzervatívny a k ostatným liberálny.

 

6. november 2020

Teraz najčítanejšie