Denník N

Pravda o očkovaní. Sú vakcíny nebezpečné?

Pozrime sa na pravdu o vakcínach a očkovaní.

Blízko ku koncu jedného a začiatku druhého milénia sa Carl Sagan, známy astronóm a popularizátor vedy, vyjadril v tom duchu, že čím bližšie sme k druhému miléniu, tým viac ako spoločnosť budeme inklinovať k pseudovede, iracionalite s poverám. Carl Sagan sa toho bál.

Píše sa rok 2015 a tieto slová človeka, ktorý vedou dýchal, dostávajú, ironicky, náter proroctva. Mal pravdu.

Z jednej strany je pochopiteľné a prirodzené, že človek zavalený vedou, technológiou a neustále padajúcimi informáciami, má pocit možno odpojenia sa od lona Gaie. Môže mať pocit, že je všetko čoraz viac umelé a keď sa dopočuje o sexi robotických ženách, ktoré neodvrávajú, začne spochybňovať smerovanie našej civilizácie. Pod kopou vedy a vymožeností sa človek túži navrátiť aspoň trochu k „tradičnému“ životu. Pridajte nedôverčivosť vláde, organizáciám, korporáciám a dostanete výsledok. Dostanete to, čo vidíte aj teraz.

Alternatívnej medicíne sa darí ako nikdy, je to miliardový biznis. Homeopatiká si hádžeme do krkov ako lentilky. Namiesto kvalifikovaných terapeutov, psychológov a psychiatrov, vyhľadávame seansy rôzneho spirituálneho druhu. Naprávame si čakry, odfarbujeme si auru, ponárame sa do minulých životov a veríme terapeutom, ktorí majú certifikáty na neúčinné metódy terapie za ktoré si zaplatili. Kupujeme bio a organické, sme proti GMO a veríme, že bylinky nás vyliečia aj z rakoviny.

Odpor sa dá pochopiť. Všetko nové a menej známe v nás vyvoláva pocit neistoty a nedôvery. Problém nastáva, keď začneme odmietať fakty a spolu s nimi dôležitú a podstatnú časť medicíny. Áno, ide o očkovanie.

Našťastie, na Slovensku hlasy proti očkovaniu nie sú také hlasné ako napr. v USA resp. v Kalifornii, kde prejdenie legislatívnej úpravy o povinnom očkovaní vyvolalo zrod nových konšpiračných teórií za ktoré sa postavili aj celebrity, (lebo vždy je lepšie veriť hercovi ako doktorovi, pozerám sa na teba, Jim Carrey).

Okolo očkovania a vakcín koluje mnoho mýtov, lží a dezinformácií a bohužiaľ, mnohí dostupné informácie filtrujú cez vlastné okuliare tak, aby im zapadali do nespravodlivého sveta, kde každý túži po zisku.

Pozrime sa na niekoľko najviac opakovaných mýtov.

Vakcíny spôsobujú autizmus.

Toto tvrdenie patrí medzi tie najzávažnejšie obvinenia vôbec. Žiadny rodič predsa nechce, aby jeho dieťa trpelo autizmom. Mnoho rodičov, ktorí chcú pre svoje deti to najlepšie a rozhodnú sa hľadať tie najpravdivejšie informácie na internete, narazia práve na očkovanie spojené s autizmom. Ako je to možné?

Táto hypotéza prakticky stojí na dvoch nohách a my ich teraz pekne podkopneme.

1. Dr. Andrew Wakefield.

t1larg

Andrew Wakefield (kedysi Dr.) bol britský chirurg, ktorý pôvodne v roku 1998 publikoval svoju štúdiu v lekárskom žurnále The Lancet. V tejto štúdii vyvodil záver, že MMR vakcína- proti osýpkam, príušniciam a ružienke, je zodpovedná za zvýšený výskyt autizmu u britských detí. The Lancet patril medzi prestížne a známe lekárske žurnály, preto táto publikovaná štúdia na seba pritiahla obrovské množstvo pozornosti.

Táto štúdia však bola zo žurnálu stiahnutá a zdiskreditovaná kvôli procedurálnym a metodologickým chybám, rovnako kvôli finančným motiváciám Dr. Andrewa Wakefielda a porušeniu etického kódexu. Dr. Andrew Wakefield prišiel o svoju licenciu a štúdia sa zahodila do koša.

Ako však vieme, vo svete internetu to ľuďom nestačí. Mnohí si povedia, že táto diskreditácia, stiahnutie a zhabanie licencie nie sú oprávnené, ale ide o bežnú prax farmaceutických (?) spoločností, ktorých zlý plán na zvýšenie výskytu autizmu odhalil práve tento chlap, a preto nie je nič jednoduchšie ako pomstiť sa mu. Pozrime sa na Dr. Wakefielda a jeho štúdiu resp. výskum bližšie.

Investigatívny žurnalista Brian Deer zistil niekoľko zaujímavých faktov, ktoré neskôr viedli k súdnemu procesu už nie doktora Andrewa Wakefielda. Andrew Wakefield 2 roky pred samotným publikovaním štúdie začal dostávať financie od právnikov, ktorých hlavou bol Richard Barr. Práve Richard Barr mal geniálny plán zažalovať výrobcov vakcín. Dokopy sa rozdelilo medzi ľudí zodpovedných za postavenie prípadu škodlivosti vakcín až 4.76 mil. eur. Len samotný Andrew Wakefield dostal 614 tisíc eur za to, že postaví tento prípad. Ostatné milióny sa prerozdelili jeho spolupracovníkom. 2 roky pred publikovaním bol tak zámer jasný a za tento zámer dostali predom zaplatené.

Prečo by však niekto chcel, aby bola MMR vakcína spájaná s autizmom? Prečo by za to niekto platil obrovské peniaze?

Brian Deer zistil, že práve Andrew Wakefield požiadal o patent na novú vakcínu proti osýpkam v záujem Royal Free medical school a v záujme Neuroimmuno Therapeutics Research Foundation. NTRF bola súkromná organizácia, ktorej hlavný imunológ H. Hugh Funderberg tvrdil, že svojou kostnou dreňou vyliečil autistické dieťa. Wakefieldova vakcína by bola priamou konkurenciou práve MMR vakcíne. Nielenže tu máme dva prípady finančnej motivácie, ale v roku 2009 sa prišlo na ďalšiu zaujímavosť- Andrew Wakefield manipuloval so svojimi dátami.

Wakefieldova štúdia opisovala 12 prípadov detí. Samotné číslo subjektov je absolútne smiešne. Môžete sa spýtať hocikoho v akejkoľvek vednej oblasti, či je možné vyvodiť záver z takéhoto počtu. Ale fajn, 12. Čo je však desivé, v 11 prípadoch Andrew Wakefield manipuloval s dátami. Záznamy o ochoreniach detí sa líšili s tými z nemocníc, z GMC (General Medical Council) s tými zo štúdie Dr. Wakefielda.

Vtedy ešte Dr. Andrew Wakefield tak úmyselne vyfabrikoval vyvodené závery. Akoby to nestačilo, posledným klincom do jeho kariérnej rakvy bolo priznanie jeho bývalých kolegov, ktorí boli taktiež zaplatení Richardom Barrom za vytvorenie štúdie potvrdzujúcej škodlivosť MMR vakcíny.

10 z 11 spolupracovníkov formálne listom stiahlo záver štúdie so slovami, že žiadne kauzálne spojenie medzi vakcínou MMR a autizmom neexistuje a štúdia z roku 1998 na ktorej spolupracovali, túto hypotézu nepotvrdila a dáta boli nedostatočné.

Naopak, do marca 2014 bolo k dispozícii vyše 100 štúdií z rôznych krajín, ktoré nenašli jedinú spojitosť medzi vakcínami a autizmom. Ak by ste mali o nich akúkoľvek pochybnosť, sú dostupné tu.

2. Väčší výskyt autizmu u detí.

Samozrejme, mnohí začnú poukazovať na to, že štatistiky nikto neoklame a jednoznačne je výskyt autizmu väčší. A mali by pravdu, z časti.

Termín autizmus poznáme viac než sto rokov a tento termín toho zahŕňa viac, než si je človek vedomý. Len od roku 1940 začal tento termín dostávať svoj tvar, ako ho poznáme. Do roku 1960 sa medzi poruchy autistického spektra rátala aj schizofrénia. V súčasnosti sú poruchy autistického spektra detailnejšie a definícia nabrala zreteľnejšie kontúry.

Aspergerov syndróm, pervazívne vývinové poruchy, detský autizmus, atypický autizmus, Rettov syndróm, iné desintegračné poruchy a i. Nejde teda len o to, že „na, má autizmus“ a všetko je vyriešené. Diagnostika je veľmi náročná a detailná. Máme lepšie vedomosti, schopnosti a možnosti diagnostiky týchto ochorení a aj to je ďalším dôvodom nárastu výskytu „autizmu.“ Konšpirační teoretici radi uvádzajú dánsku štúdiu za ktorou stojí JAMA Pediatrics, ktorá hovorí až o 2/3 náraste. Hlavným dôvodom je však to, že v roku 1994 boli pozmenené diagnostické kritéria autizmu, čo prirodzene nafúklo list symptómov. V roku 1995 sa začali vykonávať záznamy o autizme aj z ambulančných vizít pacientov. Výskumníci neskôr prišli k záveru, že 60% nárast výskytu autizmu ( 668 tisíc detí) v rozmedzí rokov 1980-1991 je možné prisúdiť práve týmto dvom spomenutým zmenám.

O tom, čo je zodpovedné za autizmus sa zatiaľ nevie až tak veľmi veľa, aby to uspokojilo každého rodiča. Najnovšie výskumy však hovoria o vnútromaternicovom vývoji a genetickom komponente.

Máme tak stovku štúdií, ktoré vyvracajú obavy o autizme z vakcín. Štúdia, ktorá je za toto spojenie zodpovedná je zlá. Dáta boli zmanipulované, vedci, korí na nej pracovali dali od nej ruky preč a priznali sa. Andrew Wakefield mal finančné motívy a doslova bol zaplatený predom za konkrétne výsledky. Vieme, čo je zodpovedné za štatistický nárast výskytu autizmu a aj napriek tomu sú poniektorí stále ochotnejší veriť doktorovi bez licencie, ktorý bol zaplatený a dáta pozmenil podľa seba. Pritom je miernym paradoxom to, že tí ktorí nedôverujú farmaceutickým spoločnostiam kvôli peniazom, veria niekomu, kto dostal za výskum na 12 deťoch viac než pol milióna.

Vakcíny obsahujú ortuť, hliník a formaldehyd. Sú to toxíny.

Ortuť.

Je nutné na začiatok pripomenúť, že „ortuť“ sa vo vakcínach používala vo forme tiomerzalu. Tiomerzal sa od uvedenia jednorazových a predplnených striekačiek už nepoužíva prakticky vôbec, až na pár výnimiek, kde sú tzv. stopy tiomerzalu. Počkať, práve som priznal, že sa ortuť vo vakcínach nachádzala a stále sa môže stopovo nachádzať? Áno, aj nie. Tiomezral je dezinfekčná látka, ktorá sa v tele metabolizuje na etylortuť. A tu prichádza ten zlomový moment- ide o etylortuť. Etylortuť sa v organizme nehromadí a z krvi sa vyplaví do pár dní. Čo je rozdiel oproti metylortuti, ktorá naozaj nie je prechádzkou ružovou záhradou. Metylortuť sa v organizme hromadí a pri dlhodobej prenatálnej expozícii môže mať jedinec neurologické poruchy. Etylortuť (tiomerzal) má úplne iné účinky a z hľadiska toxicity je nezávadný. Tu jen problém, mnoho ľudí sa bojí „chémie“ a pritom nevedia, aká komplexná je.

Hliník.

Hliník sa vo vakcínach naozaj nachádza v podobe hydroxidu hlinitého. Hydroxid hlinitý umožňuje zvýšiť imunitnú odpoveď. Podľa európskeho liekopisu, jedna dávka vakcíny môže obsahovať 1,25 mg hydroxidu hlinitého. Hliník sa prirodzene nachádza v životnom prostredí, konzumujeme ho skrz stravu, či vodu. Najnovšia štúdia vykonaná FDA len potvrdila benefity vakcín obsahujúcich hliník a ročný očkovací plán je postavený tak, aby neprekročil stanovený limit hydroxidu hlinitého. Štúdia taktiež dospela k záveru, že takéto množstvo hliníku vo vakcínach predstavuje extrémne minimálne riziko lokálnych negatívnych reakcií u dojčiat. Viď tu.

Formaldehyd.

Formaldehyd sa nachádza v ľudskom organizme pri rôznych metabolických dejoch. Rovnako sa nachádza taktiež v krvi a je dôležity pre tvorbu (nielen) aminokyselín. Pri aplikovaní do tkaniva sa rozloží na kyselinu mravčiu. Vo vakcínach sa využíva pre vlastnosť inaktivácie bielkovín pri zachovaní antigénnych vlastností antigénov. Tu naozaj nie je žiadny strašiak. Spomeňte si na formaldehyd vždy, keď sa zahryznete do šťavnatej hrušky.

cb106a20_734524_482647835138564_1710798130_n-1

 

Prirodzená imunita je lepšia.

Tu je to samozrejme jednoznačné. Prirodzená imunita je naozaj lepšia. Treba však brať do úvahy to, že pod týmto hojne používaním termínom v súvislosti s očkovaním sa hovorí o ochorení a následnom vyliečení sa z ochorenia. Len pri „obyčajných“ osýpkách máte šancu 1 k 500, že na symptómy zomriete. Ak je rodič ochotný riskovať utrpenie, ťažkosti, možné negatívne následky po ochoreniach a dokonca aj smrť svojho dieťaťa len preto, aby sa vyhol šanci 1 k 1 000 000, že jeho dieťa bude mať alergickú reakciu na vakcínu, je potrebné spochybňovať roszah rodičovských schopností.

1428471711631

Na obrázku vidíte Dr. Sherri Tenpenny a skôr než ste ohúrení jej titulom Dr, treba pripomenúť, že je doktorkou osteopatickej medicíny, čo je forma holistickej liečby. Po tele vám prejdú rukami, zharmonizujú vás a nechajú si zaplatiť. Osobne by som tie peniaze minul na thajskú masáž, ale každého slobodná voľba. Je veľmi populárnou kritičkou očkovania a povinného očkovania. Taktiež je milovníčkou konšpiračných teórií všemožného druhu, ale nechcem napádať jej osobu, ale skôr slová. Zopakujem, je kritičkou očkovania a preferuje práve prirodzenú imunitu. Ako veľmi budete prekvapení, keď vám poviem, že táto dáma strávila takmer celý jej tretí ročník základnej školy doma, lebo trpela ochoreniami, ktorým sa dalo predísť očkovaním? Sherri môže byť rada, že ju ochorenia, ktorým sa dalo predísť očkovaním, zdržali len na niekoľko mesiacov. Mohla dopadnúť horšie. Pripomeňme si možné následky po ochoreniach, ktorým sa dá predísť očkovaním. A áno, vetu „ochorenia, ktorým sa dalo predísť očkovaním“ opakujem úmyselne.

Osýpky- pneumónia, encefalitída, záchvaty, niekedy smrť.

Mumps (príušnice)- pankreatitída, meningitída, encefalitída, hluchota, zápal semenníkov, zápal vaječníkov, niekedy smrť.

Obrna- meningitída, paralýza a smrť až u 5% takto postihnutých.

Rubeola- artritída, encefalitída, trombocytopenická purpura, tehotné ženy môžu zažiť spontánny potrat.

Kiahne- meningitída, encefalitída, sekundárna pneumónia, ochorenia kože a dokonca aj smrť.

Toto bol len krátky zoznam toho, čo tieto ochorenia, ktorým sa dá predísť, môžu spôsobiť niekomu, kto, resp. jeho rodič, túži po prirodzenej imunite. Navyše, prirodzená imunita nie je dokonalá a človek môže naozaj dostať kiahne aj dvakrát.

Vakcíny nefungujú.

Áno, dokonca aj toto sa môžete dopočuť alebo dočítať. Eradikácia niektorých ochorení je pripisovaná hygiene sa sanitácii. Samozrejme, nikto nespochybňuje tieto dva aspekty a ich prínos. Táto logika má však svoje chyby. Prečo boli ochorenia eradikované v rozdielny čas a niektoré, ako napríklad kiahne, či rotavírus, eradikované nie sú? Mala by ich mať na starosti hygiena a sanitácia, nie?

Pozrime sa na grafy.

Annual-Letter-20114

Tu môžete vidieť pokles prípadov obrny.

Measles Graph

 

A tu môžete vidieť pokles prípadov osýpok vo Veľkej Británii.

Myslím, že ak niekoho nepresvedčí samotná medicína a ani len štatisticky overiteľný pokles prípadov ochorení po uvedení vakcín, tak už asi nič.

Chcel som sa venovať tým najväčším mýtom, no spomeniem aj tie menšie.

Kolektívna imunita je nezmysel.

Kolektívna imunita je odolnosťou populácie, ktorá bráni šíreniu a vzniku infekcií. Je to naozaj prirodzený a pochopiteľný koncept, ktorý je možno prirovnať k cestnej premávke. Ak každý jazdí podľa pravidiel, riziko dopravnej nehody je nízke. Ak sa nájde nejaký blázon, ktorý svojou nezodpovednosťou ohrozuje plynulosť premávky, zvyšuje riziko nehody alebo ujmy na zdraví aj u tých, ktorí jazdia bezpečne.

Neviem, prečo tento koncept je niekto schopný považovať za mýtus. Bohužiaľ, jeho pravdivosť sme si mohli overiť.

Spomínate si na ten graf poklesu prípadov osýpok vo Veľkej Británii? Veľká Británia v posledných rokoch zaznamenala niekoľko epidémií osýpok. Napr. v meste Swansea len od novembra 2012 do júla 2013 zaznamenali až 1200 prípadov. Viete prečo? Lebo poklesol počet očkovaných detí a to až na 75%. To je strašidelné číslo. Už len toto je samotnou ukážkou toho, že za prvé, kolektívna imunita existuje a za druhé, vakcíny fungujú.

Measles 1996-2013

Prípady osýpok vo Veľkej Británii.

Očkovanie nie je hodné svojich rizík.

Ak ste to dočítali až sem, tak viete, čoho sú ochorenia schopné a rovnako viete štatistické rozdiely medzi zaočkovanými jedincami a tými, ktorí sa spoliehajú na „prirodzenú imunitu.“ Samozrejme, nikto nikdy netvrdil, že vakcíny sú na 100% bez jediného rizika. Nič nie je 100% a odlišnosti v organizmoch nie sú malé. Alergické reakcie existujú, či už ide o začervenanie alebo dočasnú bolesť svalov, či kĺbov. Štatisticky, šanca závažnej alergickej reakcie po vakcinácii predstavuje 1 k 2 000 000. Neexistuje žiadna kauzálna linka medzi úmrtím a očkovaním.

Vakcíny obsahujú tkanivo z potrateného ľudského plodu.

Nie, vôbec nie. Vakcína proti rubeole bola v roku 1960 vytvorená vďaka vírusu z predčasne odňatého ľudského plodu resp. jeho tkaniva. Matka trpela rubeolou. Áno, aj iné vakcíny, ako napríklad proti kiahňam, boli vytvorené z bunkových línií z predčasne odňatého plodu človeka. Tieto vírusy sú však prečistené a vakcíny neobsahujú jedinú bunku nenarodeného dieťaťa.

Na očkovaní zarábajú farmaceutické spoločnosti a doktori.

Toto je asi jeden z tých smiešnych mýtov. Farmaceutické spoločnosti a doktori dostanú viac zaplatené za to, že ležíte na lôžku s rubeolou alebo príušnicami, kedy do vás tlačia krásne lieky, než za to, že vás zaočkujú.

Mýtov je neúrekom a mojim cieľom bolo ozrejmiť tie najzávažnejšie z nich. Je veľmi potrebné, aby sme dôverovali faktom, vede a medicíne. Možno je vzrušujúce veriť viacerým konšpiračným teóriám, že ide čisto o profit a Illumináti, prípadne Reptiliáni, pomocou vakcín ovládajú ľudské mysle. Bohužiaľ, realita niekedy nie je až taká vzrušujúca a niektoré veci sú tu preto, lebo proste fungujú, sú overené a sú dobré.

Zdravie je vždy prvoradé a je potrebné nevystavovať deti rizikám, rovnako ako ani spoločnosť samotnú. Kráčajú tu medzi nami ľudia, ktorí kvôli zdravotným problémom nemôžu byť zaočkovaní a musia sa spoliehať na kolektívnu imunitu.

Zdroje: pediatrics.about.com, publichealth.org, forbes.com, sprievodcaockovanim.sk, nhs.uk, ovg.ox.ac.uk, andreas.sk, skepticalraptor.com, gatesfoundation.org, asm.org, autismspeaks.org, aap.org, fda.gov.

Teraz najčítanejšie

Richard Vajdel

Skeptik, milovník vedy, faktov, dôkazov. Humanista, sekularista a zo skrine vylezený ateista.