Denník N

Biden už teraz pokoril minimálne Trumpove „ego“

Finančné trhy prijali víťazstva Bidena pozitívne. Súdne ťahanice, ktoré Trump rozbehne v maximálnej miere, však môžu všetkých zneistiť.

Zatiaľ čo Trump sa sústredil na „predčasné“ prehlásenie sa za víťaza amerických prezidentských volieb a vyjadrenia, že pri inom scenári napadne výsledky volieb, Biden si bez veľkých slov dokázal získať väčšinu sŕdc Američanov. Podľa Associated Press viedol štvrtok popoludní počtom voliteľov nad Trumpom 264:214. Čo tento vývoj znamená pre ekonomiku a finančné trhy?

Trhy sú zatiaľ optimistické, ale možné zneistenie  je blízko

Na to, aby Biden dosiahol vytúžené víťazstvo, potrebuje aspoň 270 voliteľov. Aktuálne je k tejto méte očividne bližšie ako Trump. Kapitálové trhy na vývoj zatiaľ reagovali pozitívne.  Avšak predlžovanie sčítania hlasov a následného ohlásenia výsledkov by mohlo viesť k zmene smeru vývoja. V prípade, že by Trump skutočne napadol výsledky volieb, znamenalo by to, že nový americký prezident nebude známy ešte poriadne dlho. To by na trhy vlialo vlnu neistoty a možný negatívny sentiment zo strany investorov.

Rizikové je aj samotné Trumpovo víťazstvo, pretože by pravdepodobne so sebou prinieslo dopad na vývoj zahraničného obchodu. Panujú totiž obavy z toho, že by mohol naplniť svoje predchádzajúce hrozby ohľadom rozpútania obchodnej vojny s Európu.

Obavy z patovej situácie prezident vs. Senát

Trhy sa však obávajú aj Bidenovho víťazstva spoločne s republikánskym Senátom, čo by bola konštelácia, ktorá by zatlačila na nižší rast výnosov dlhopisov. Naopak, prevaha hlasov v Senáte pre kandidáta demokratov by na trhy vniesla pozitívnu vlnu a pravdepodobne by znamenala vyšší rast výnosov dlhopisov.

A aký by mal byť ten predpokladaný rast? Bez dostatočných aktuálnych dát len ťažko odhadnúť vývoj situácie. Avšak podobne, ako to bolo už veľakrát v minulosti, investori sledujú správanie ostatných, ktoré môže viesť k reťazovej reakcii. Ak ide o impulz správnym smerom, zvyčajne je výsledkom významne posilnená výkonnosť daného aktíva a v konečnom dôsledku aj zisk pre investorov. Zvolenie Bidena by však pravdepodobne viedlo aj k nižšej výkonnosti amerického dolára.

Zatiaľ sa zdá, že tým, kto si nakoniec sadne do prezidentského kresla na ďalšie volebné obdobie, bude práve Biden. Trump sa však určite nevzdá bez boja a až do poslednej chvíle bude využívať všetky dostupné prostriedky na to, aby zvrátil  situáciu vo svoj prospech. Bez ohľadu na  víťaza je jedno isté: akýkoľvek výsledok súčasných volieb bude mať dopad nielen na kapitálové trhy po celom svete, ale aj na globálnu ekonomiku. Otázkou zostáva, či bude pozitívny alebo negatívny….

Teraz najčítanejšie