Denník N

V bratislavskom Novom meste postavili mrakodrap bez stavebného povolenia

Aktuálne k súčasnej architektúre pre hmyz a iné organizmy.

Začiatkom novembra prebehla v areáli parku v Novej Cvernovke pandemická kolaudácia najväčšieho hmyzieho mrakodrapu Insect City v Novom meste. Vznikol počas festivalu súčasného umenia a udržateľnosti Nasuti a jeho autorkami sú Woven. Woven architektky sú Anna Cséfalvay, Marianna Maczová, Veronika Michalíková a Danica Pišteková, laureátky ceny CEZAAR. Dekoratívno-funkčný záhradný mobiliár vznikol zo suti, väčšinou z materiálu zo stropov budovy bývalej chemickej priemyslovky s konzultáciami architekta Juraja Hariša. Tento záhradný prvok sa tak organicky zaradil do kontextu širšieho projektu Suť na park, ktorý je modelovým príkladom revitalizácie areálu za použitia maximálne šetrných a ekologických stavebných postupov.
Vernisáž, ubytovanie pavúka Imricha, foto: Ján Šipöcz

Hmyzie hotely môžeme v súčasnosti kúpiť v záhradných centrách, podobne ako priemyselne vyrábané vtáčie búdky. V spoločnosti badať určité posthumanistické tendencie – architektúra neznamená len stavať domčeky pre ľudí, dizajnéri by sa mali zaoberať aj tým, ako „bývajú“ ostatné organizmy, ktoré sú súčasťou tej istej planéty a ekosystému.

V roku 2019 vznikol projekt Skvôt – prenosný domov pre včely samotárky a ostatný hmyz. Autormi sú dizajnéri Maroš Schmidt a Ján Jánoš. Ich posolstvo znie: „Ak nezmeníme prístup k životnému prostrediu, čoskoro vymizne všetok hmyz. Následky by boli fatálne. Jedným z riešení môže byť aj prenosný domov pre včely samotárky a ostatný hmyz, ktorý umožní prežitie hmyzu v mestách, parkoch alebo záhradách.“ Objekty sú vytvorené z medi.

Výstava Human by Design, foto Adam Šakový

Jedným z priekopníkov hmyzích domov je aj vizuálny umelec Oto Hudec. Spolupracoval na osadení jedného z prvých na Jakubovom námestí.

Hmyzí panelák, Bratislava

v roku 2016 vystavoval Hudec v Gandy Gallery sci-fi „hmyzí“ projekt The Man who travells with Bees. Skôr ako o konkrétny dizajn hmyzích obydlí išlo o zamyslenie sa nad vzťahom k planéte, jej obyvateľom a podobne. Inštalácia rozprávala príbeh o mužovi, ktorý má teóriu o zrkadlovej planéte Zem. Nachádza sa na opačnej strane Slnka, a preto ju nikdy nevidíme. Vyzerá však rovnako ako naša. Včely sú na Zemi ohrozené neznámym vírusom, muž ich chce uchrániť, a tak sa rozhodne, že ich naloží do vesmírnej lode a odletí hľadať túto planétu. Záver príbehu ostáva nejasný, autor ho úmyselne necháva otvorený rôznym interpretá­ciám. Vo videu síce vidíme, ako muž pristane so svojou vesmírnou loďou v Dúbravici, ťažko však odhadnúť, či je to Dúbravica na našej planéte, alebo na tej druhej, čo sa skrýva v tieni Slnka.

Oto Hudec v kultúrnom centre Periférne centrá v Dúbravici, včelín v tvare vesmírnej rakety. Ako včelín ale napokon neslúžil…

Únik a hľadanie lepšieho miesta pre život, alebo pasívne čakanie na to, kým sa „veci vrátia do normálu“ však môže vypáliť všelijako.

Vtáčiu búdku postavili aj ďalší architekti, ateliér s názvom 2021. Ich projekt Swift tower dodnes slúži dážďovníkom na Kramároch. Dážďovník obyčajný a netopiere sa počas storočí plne prispôsobili na život v urbánnom prostredí. Stalo sa tak v dôsledku úbytku starých stromov v hospodárskych lesoch, preto sa plne adaptovali na mestá a osídlili nedokonalosti a štrbiny v našich budovách- panelových, rôzne vetracie otvory a štrbiny medzi panelmi, ale aj v tehlových domoch v podkroviach. Preto počas zatepľovania, ktoré je v súčastnosti veľmi rozšíreným trendom, dochádza k likvidácii hniezd a zimovísk týchto druhov a dokonca k priamemu úhynu týchto živočíchov v stavbách, keď sú tam mnohokrát zamurované. Za posledných 10 rokov klesla populácia dážďovníkov v mestách na Slovensku o 50 %. Existujú kompenzačné opatrenia zaoberá sa nimi OZ BROZ, obhliada budovy a inštaluje náhradné búdky na hniezdenie týchto druhov priamo do zateplenia.

Swift tower, 2021 architekti, 2016, foto BROZ

Ekologická architektúra má stále rôzne možnosti, podoby i mierky.

 

Teraz najčítanejšie

Zuzana Duchová

Site specific súčasné umenie, architektúra, dizajn, reprezentácia Slovenska a iné presahy Kreatívna Európa