Denník N

F. Gál, P. Zajac & M. Švolík: Dvadsaťpäť (Čitateľský denník 52/2020)

„Duch doby sa rodí z gulášu hlasov, obrazov, piesní, textov, udalostí. Z času na čas sa objaví dirigent, a disharmonický škripot prerastá do melódie. Môže ňou byť rovnako óda na život, ako óda na smrť. Pokiaľ ide o jednotlivcov, vec je jasná.

Svatopluk Karásek (kňaz a rebel) nazval jednu svoju pieseň Řekni ďáblovi ne. Povedz mu nie, keď bude ukazovať prstom tu na Róma, imigranta, homosexuála, žida, Maďara, bohatého, bezdomovca, mentálne postihnutého, konzervatívca, liberála… a tvrdiť, že ich inakosť je príčinou tvojej biedy, tvojho biedenia, tvojich životných karambolov.“
(Gál)

S blížiacim sa sedemnástym novembrom mám každý rok potrebu (po prvé) objednať sa u svojej zubárky na preventívnu prehliadku a (po druhé) prečítať si niečo tematické k Nežnej revolúcii. Ako to dopadlo tento rok? Mám novú plombu na rezáku a za sebou knihu úvah Fedora Gála a Petra Zajaca.

Globálny svet, stav demokracie, Hedviga Malinová, cirkev, babky demokratky, naši prezidenti, kultúrna spoločnosť, čo všetko sa z novembra 89 podarilo (a čo nie), odchádzajúca generácia. Knihu, ktorá vyšla v roku 2014 k dvadsiatemu piatemu výročiu revolúcie, tvorí výber stĺpčekov písaných pre časopis .týždeň. Gál a Zajac pôsobia (ako vždy) trocha namosúreným dojmom, ale ich krátke texty obsahujú vždy nejakú šťavnatú pointu.

„Jazyk a ducha dnešnej doby spoluvytvára lož, ktorá sa pýši víťazstvom nad pravdou, lož ako pracovná metóda a lož ako sebaklam. Je to suché, ale pravdivé konštatovanie.“
(Zajac)

Knihu sprevádzajú fotografie Mira Švolíka, ku ktorým pripojil aj svoje mikro postrehy. Tie nie sú až také pesimistické, ako u jeho kolegov — tak sa mi aspoň zdalo — a zachytávajú uplynulý čas skôr osobnou, zážitkovo-denníkovou formou. Dvadsaťpäťka má teda aj krásny vizuál, ktorý umocňuje perfektný dizajn, zalomenie textu a výber papiera.

„Duch našej doby? Väčšina ľudí ho vníma cez peripetie svojho osobného života. Mám sa nanič? Doba je nanič!“
(Gál)

F. Gál, P. Zajac & M. Švolík: Dvadsaťpäť
Artforum, 2014
168 strán
*
80 %

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete sledovať tu.
Moje ďalšie písačky a kresbičky môžete sledovať tu.

Teraz najčítanejšie