Denník N

Potečie večer severoírska whisky alebo slovenská slivovica?

Poradia si Slováci dnes aj bez svojej dlhoročnej spoľahlivej súčiastky - Martina Škrtela?/ Zdroj: spectator.sme.sk
Poradia si Slováci dnes aj bez svojej dlhoročnej spoľahlivej súčiastky – Martina Škrtela?/ Zdroj: spectator.sme.sk

Dnes môžu futbalisti oboch krajín, Severného Írska i naši sokoli, zachrániť „vydarený“ reprezentačný rok. Obe mužstvá nepochodili priamo v kvalifikácii o postup na záverečný turnaj, obom sa výborne darí v Lige národov a nakoniec obe mužstvá postúpili do dnešného finále baráže, šťastne, po lotérii v penaltách. Kto bude nakoniec bujaro oslavovať?

Zídenie z českej cesty

Po konci trénera Kozáka, dostal  šancu Pavel Hapal. Môžeme povedať, že hádam aj logicky. Na Slovensku mal vždy dobré meno a s mladíkmi z juniorskej reprezentácie aj výsledky. Naše seniorské mužstvo potrebovalo naštartovať generačnú výmenu. V kádri reprezentácie sa objavilo hneď niekoľko novicov. Dobrý úmysel sa trénerovi uprieť nedá, no zasiahnuť do kádra tak radikálne určite nebolo šťastné. V tomto roku sme mohli vidieť hneď niekoľko zápasov, kde našim chýbali pokoj, rozvaha a skúsenosti. Ingrediencie, ktoré mali vo svojej výbave práve starší skúsenejší hráči na čele so Škrtelom, ktorí sa s reprezentáciou rozlúčili. Pripočítajme k tomu fakt, že naši nosní hráči vypadli z formy, prestali hrávať v kluboch a skvelé výsledky boli na svete.

Návrat osvedčenej tváre

Zmenu kurzu sme stihli na poslednú chvíľu. Ako vravel pred časom premiér, odbočili sme naozaj v poslednej chvíli. Teraz je otázka, či nás odbočka dovedie do správneho cieľa. Treba povedať, že kompetentní sa snažili naše fáro vylepšiť ako to len bolo možné. Vymenili šoféra, ktorý si svoj stroj najprv poriadne vyčistil, aby následne do neho namontoval  overené komponenty, ktorým dôveruje, že ho dovezú do správneho cieľa. Je pravda, že najspoľahlivejšia súčiastka v podobe Škrtela bude chýbať, hoci by sa hodila nielen na ihrisku, ale aj v kabíne. Treba veriť, že tréner Tarkovič svoje mužstvo vyladí aj bez rokmi overeného kolieska v súkolí.

Prekvapivý manéver

Ak sa v cieľovej rovinke stretnú dva vyrovnané stroje, nie je na škodu vymyslieť zaujímavý nečakaný manéver, ktorý súpera prekvapí a môže rozhodnúť o víťazstve. Presne takúto možnosť má tréner na súpiske, keď nominoval mladého Suslova z holandského Groningenu. Je to presne ten typ hráča, ktorý nám v zápase môže pomôcť preklopiť misky váh na našu stranu. Je rýchly, nebojácny, sebavedomý a napriek mladému veku kvalitný. Videli sme ho hrať v niekoľkých zápasoch dvadsaťjednotky a nebojíme sa povedať, že si zaslúži miesto v základnej zostave. Spomeňme si na rok 2009, keď hlavnou postavou v Belfaste bol vtedy istý mladík, menom, Weiss. Suslov by mohol byť tým turbom, ktoré nás na cieľovej páske dovedie na Euro…

Teraz najčítanejšie

Michal Bardáč

Zaujíma ma všetko, čo sa okolo mňa deje. Trpím zvedavosťou, ktorá spoluvytvára môj názor na svet. Chcem informácie, ktoré môžem spájať do súvislostí. Ovplyvňujú totiž môj/náš život. Tento priestor je ideálny na to, poukázať na ne a hľadať riešenia... Moje staršie publikované texty môžete nájsť na adrese migelbardac.blogspot.com