Denník N

Prečo bažíme po moci, prečo sa neoplatí mať deti, prečo sa nám dnes žije lepšie a iné (Knižná nádielka 1)

Každý deň vyjde na svete viac kníh, ako sme schopní prečítať za celý život. Ponuka je pestrá a je potrebné si pozorne vyberať, do akej knihy investujeme svoje peniaze a čas. Život je prikrátky na to, aby sme čítali zlé knihy. Keďže je nemožné písať rozsiahlejšie recenzie na každú jednu knihu, ktorá sa mi dostala do rúk, v rubrike Knižná nádielka budem pravidelne upozorňovať na zaujímavé knižné tituly, ktoré vychádzajú, resp. už vyšli a stoja za prečítanie.


Budha z predmestia (Hanif Kureishi)

Ak ste znechutení zo samých negatívnych správ a čítanie k tomu moc na optimizme nepridáva, na uvoľnenie a zasmiatie vám odporúčam prečítať tento román vydavateľstva Premedia. Kniha vo vás vyvolá rôznorodú zmes pocitov od šoku, smiechu, hnusu, humoru, bizarnosti atď. Hlavne sa poriadne zabavíte. ,,Jeden z najzábavnejších románov o dospievaní a jedna z najostrejších satír o rasových vzťahoch v Británii,“ píše Independent on Sunady. Salman Rushdie, o nič menej kontroverzný autor, o knihe napísal: ,,Veľmi neúctivý a veľmi neslušný, ale aj dojemný a úprimný román. A popri tom mimoriadne zábavný.“

Sám som sa riadne pri čítaní nasmial, hoci ako to pri podobných žánroch býva, humor neraz zastiera smutnú realitu. V tomto prípade realitu londýnskeho predmestia  70. r, na ktorú sa pozeráme cez optiku dospievajúceho Karima. Ten si prechádza turbulentným obdobím, pre ktoré sú príznačné sexuálne eskapády, inklinácia k anarchizmu či experimentovanie ,,s čím sa len dá“. Román bol preložený do dvadsiatich jazykov, voľne a veľmi vtipne reflektuje autorovo dospievanie na začiatku sedemdesiatych rokov v súvislosti s vtedajšou revoltou mládeže a celkovou spoločenskou situáciou. Kureishi za svoj román získal Whitbreadovu cenu za najlepší debut roka.

Knihu Budha z predmestia si môžete zakúpiť tu

Bibliografický údaj: Hanif Kureishi: Budha z predmestia. Bratislava : Premedia, 2017

Čítaj literatúru ako profesor (Thomas C. Foster)

Ak radi čítate romány a klasikov, odporúčam vám určite túto publikáciu. Netreba sa zľaknúť názvu, nejde o odbornú a nudnú príručku o tom, ako akademici odtrhnutí od reality analyzujú literatúru. Kniha vám vtipným a názorným spôsobom ukáže, ako možno vyťažiť z čítania kníh viac zážitku a pritom ani nemusíte mať Phd. z literárnej vedy.

,,Čítanie je práca s vlastnou predstavivosťou.“ Thomas C. Foster

Dozviete sa, ako spontánne rozpoznávať v knihách vzorce odkazujúce na ďalšie známe príbehy. Zistíte, prečo sú upíri ako postavy takí populárni a prečo v povestnom Draculovi nešlo iba o vytvorenie monštra, ktoré saje krv, ale aj o niečo hlbšie. Foster vás prevedie fascinujúcimi zákutiami dejín kníh a pripomenie vám, že aj čítanie klasikov môže byť sranda.

Knihu Čítaj literatúru ako profesor si môžete zakúpiť tu

Bibliografický údaj: Thomas C. Foster: Čítaj literatúru ako profesor. Dynamická a zábavná príručka o čítaní medzi riadkami. Bratislava : Tatran, 2018

48 zákonů moci (Robert Green)

Ak by existoval manuál ako urobiť z už tak sebeckého tvora ako je človek ešte horšiu bytosť, bola by to táto kniha. Možno sa pýtate, čo človeka motivuje napísať tento druh knihy. Nuž, dôvodov je viacero a v tejto knihe ich aj nájdete rozobraté.

,,Postarajte sa o to, aby vaši nadriadení vyzerali chytrejší, než v skutočnosti sú, a dotknete sa vrcholu moci.“ Robert Green

Kniha vám ukáže, aké metódy, pohnútky a ciele sledujú politici, prečo sa váš šéf, učiteľ, rodič či životný partner správa tak ako sa správa. Na desiatkach príkladoch objavíte, aké nechutné mechanizmy hýbu našou spoločnosťou a prečo by ste nemali veriť niekomu, kto sa oháňa tým, ako mu strašne záleží na vašom blahu, prosperite a spokojnosti. To, čo vám nikto nepovie do oči, lebo by to bolelo aj jeho vlastné uši, nájdete veľkým ,,čiernym na bielom“ v tejto knihe. Možno vás kniha pokazí, no určite po jej prečítaní budete ostražitejší a opatrnejší a možno si poviete, že takéto správanie už viac nebudete podporovať. Alebo naopak, stanete sa dravým poisťovákom či vrcholovým manažérom a dotiahnete to ,,finančne“ ďaleko. Napriek tomuto charakteru knihy som si jej čítanie užíval a obohatila ma mnohými zaujímavými tipmi, ktoré možno aplikovať v živote aj bez toho, aby ste niekomu vrazili do chrbta nôž.

Knihu 48 zákonů moci si môžete zakúpiť tu

Bibliografický údaj: Robert Green: 48 zákonů moci. Bratislava : Eugenika, 2019

Moc faktov (Hans Rosling)

V oceáne negatívnych kníh o tom, kam naša civilizácia smeruje, žiari kniha Hansa Roslinga ako Polárka na obzore. Kniha obsahuje kvantá dôkazov, faktov či grafov, ktoré vás presvedčia, že predsa to len s ľudstvom nie je také zlé, ako nás tie mozgy pod vplyvom médií a psychických skreslení presviedčajú.

,,Myslieť vo faktoch znamená… uvedomovať si, že mnohé veci (vrátane ľudí, krajín, náboženstiev a kultúr) sa javia ako nemenné len preto, že sa menia pomaly, a pochopiť, že aj malé a pomalé zmeny sa postupne nabaľujú a vedú k veľkým zmenám.“ Hans Rosling

Málokto z nás si uvedomuje, ako sa svet zlepšil v porovnaní s minulosťou. Či už úmrtnosť detí, počty vojen, dostupnosť zdravotnej starostlivosti či vzdelanie predstavujú dnes samozrejme výdobytky, no zabúdame, aký posun v dejinách predstavujú. Čo mňa na knihe najviac zaujalo, boli autorove vysvetlenia, prečo ako ľudia vnímame veci horšie ako sú, prečo podnecujeme pokrok a ako sa nechávame unášať našimi ani náhodou nie takými dokonalými mozgami. Napríklad taký dramatický inštinkt spôsobuje, že reagujeme prehnane a dramaticky na negatívne správy bez toho, aby sme si aj overili, či sú pravdivé alebo predstavujú reálne hrozby. Kniha si právom zaslúžila titul kniha roka 2019 a odporúčam ju každému, kto si chce udržať prehľad o svetovom dianí a ,,byť v obraze“. Keď som sa do nej začítal v kníhkupectve, hneď som si ju kúpil a neskôr som ju kúpil aj ako darček.

Knihu Moc faktov si môžete zakúpiť tu

Bibliografický údaj: Hans Rosling: Moc faktov. Bratislava : Tatran, 2019

Nebýt či být (David Benatar)

Oproti knihe Moc faktov filozof David Benatar vo svojej knihe Nebýt či být rozoberá viacero aspektov, či je morálne a etické priviesť dieťa na svet. Analyzuje príčiny, ktoré ľudia uvádzajú ako dôvody pre rozhodnutie sa mať dieťa a následky, ku ktorým narodenie vedie. Zameriava sa aj na otázku utrpenia, ktoré prichádza do života každého, kto vstupuje na dráhu života. Benatar otvára Pandorinu skrinku v podobe provokatívnych tém – nie je príchod na svet primárne tragédia a nešťastie? Nie je rozmnožovanie nášho druhu nešťastím nielen pre nás, ale aj pre ostatné živočíchy na Zemi? Nebolo by skutočne lepšie, keby náš druh zanikol a s ním aj všetka deštrukcia a smrť, ktorú sme na svet priniesli?

,,Nie je pravdepodobné, že by mnohí ľudia vzali ku srdcu môj záver, že príchod na svet je vždy ujmou. Ešte menej pravdepodobné je, že by väčšina ľudí prestala plodiť deti. Oproti tomu je celkom pravdepodobné, že moje názory budú buď ignorované, alebo priamo zavrhnuté.“ David Benatar

Ide o filozofické dielo, ktoré vás zaručene obohatí minimálne v perspektívach, nad ktorými sa bežne nezamýšľate. Keďže naša civilizácia vyrástla na antropocentrických premisách, ťažko sa nám prijíma fakt, že by sa svet mohol zaobísť aj bez nás.

Knihu Nebýt či být si môžete zakúpiť tu

Bibliografický údaj: David Benatar: Nebýt či být. Praha : Dybbuk, 2013

Verím, že vás niektorá z kníh zaujme a teším sa na vaše reakcie. Sledujte ďalšie tipy či postrehy zo sveta kníh na mojej facebookovej stránke Knižné univerzum, osobnej stránke či priamo na webovej stránke knizneuniverzum.sk

Zdroj obrázku: Pixabay, Tatran, Eugenika, Dybbuk, Premedia

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)