Denník N

Ľadová plocha v Mestskom parku – sen primátora alebo budúca realita?

Na príklade plánovanej výstavby multifunkčnej plochy v mestskom parku je možné ilustrovať úroveň (ne)komunikácie zo strany vedenia mesta smerom k občanom.

Pandémia koronavírusu a možnosť vypustenia niektorých bodov z programu zastupiteľstva, najmä bodu „Slovo pre verejnosť“ a absolútne vylúčenie verejnosti počas riadneho rokovania zastupiteľstva bola využitá počas roku 2020 už vo viacerých prípadoch. Najviac to pochopiteľne vyhovuje vedeniu mesta, ktoré nemusí reagovať okrem otázok poslancov a médií aj na vystúpenia občanov. Osobne som túto možnosť priamo na MZ využil dvakrát a pravidelne využívam aj možnosť interpelácií priamo cez poslancov.

Vo viacerých komunikovaných a dopytovaných témach sa situácia neposunula vpred, resp. posunula len veľmi pomaly. O tom ale bude neskôr samostatný príspevok…

  1. 7. 2020 sa uskutočnilo XVI. zasadnutie MZ v Košiciach, na ktorom boli okrem iného predstavované aj stratégie mestských podnikov na roky 2020 – 2023. Pár dní pred spomínaným zastupiteľstvom som úplnou náhodou obdržal informáciu o plánovanej výstavbe rozkladacej ľadovej plochy v Mestskom parku. Počas zimy by mala slúžiť samozrejme na korčuľovanie pre verejnosť a v lete by z toho mala byť plocha pre basketbal. Zámer určite dobrý, priestoru na športovanie v meste je dlhodobo nedostatok, resp. je v zlom stave.

Čo ma na tom ale od začiatku „vyrušovalo“ je fakt, že sa informácia o plánovanej výstavbe ľadovej plochy objavila len jednou vetou v strategickom dokumente s názvom – Stratégia rozvoja organizácie – Správa mestskej zelene v Košiciach (SMsZ) pre rok 2020 – 2023. V danom dokumente bolo v tabuľke plánovaných investícií na spomínané obdobie pri kolónke s názvom – Vybudovanie ľadovej plochy v Mestskom parku, stroho uvedené „v spolupráci s mestom Košice“, bez uvedenia bližších detailov. Môžeme len polemizovať o tom, či to bol zámer alebo domnienka, že si túto info nikto nevšimne…

Screenshot z dokumentu s názvom: Stratégia rozvoja organizácie – Správa mestskej zelene v Košiciach (SMsZ) pre rok 2020 – 2023

Dokument nájdete tu: https://www.kosice.sk/mesto/samosprava/mestske-zastupitelstvo/2018-2022/zasadnutie/18 – BOD 14 – k prílohe 14 – Strategia a tabulky 2020-2023…

O túto tému a zámer, ktorý zjavne vzišiel z hlavy samotného pána primátora, som sa začal postupne viac zaujímať a požadovať odpovede priamo od Správy mestskej zelene v Košiciach a od príslušného oddelenia Magistrátu mesta Košice. Na základe info zákona som požadoval nasledovné informácie.

  1. Kto dal pokyn zahrnúť do strategického materiálu pre SMsZ práve tento zámer?

 

  1. Aké sú plánované náklady na výstavbu danej ľadovej plochy? 

 

  1. V akom časovom horizonte je plánovaná realizácia tohto zámeru?

 

  1. S akými nákladmi mesto počíta pri prevádzke a budúcej údržbe danej ľadovej plochy? 

 

  1. Či už prebehla súťaž na zhotoviteľa?

 

Na otázky číslo 1, 3 a 5 prišla odpoveď zo SMsZ a otázky číslo 2 a 4 boli postúpené na Mesto Košice.

Z odpovedí vyplynulo, že téma vybudovania ľadovej plochy bola nastolená už pred desiatimi rokmi, pričom oveľa menšie mestá už podobnou plochou už disponovali, zatiaľ čo Košice nie. Preto mesto v minulosti postavilo umelú ľadovú plochu priamo na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne, ktorá sa ale neosvedčila. Uvažovanie o inštalácii ľadovej plochy pokračovalo a vhodnú lokalitu mesto našlo práve v Mestskom parku na spevnenej ploche v blízkosti kúpaliska. Je potrebné doplniť, že mesto plánovalo spustenie ľadovej plochy v parku už minulú zimu a malo to byť „prekvapenie“ v rámci podujatia Rozprávkové Vianoce. Prekvapenie to určite bolo, ale nie pozitívne. Po roku sa mesto dostalo do rovnakej časovej tiesne. Tentokrát z dôvodu pandémie a nie kvôli “ technickým komplikáciám zo strany dodávateľa“.

Viac v článku z dielne Košice Dnes: https://kosicednes.sk/udalosti/napriek-slubom-sa-tuto-zimu-v-parku-korculovat-nebudeme/

Mestská zeleň spravuje okrem samotnej zelene aj detské ihriská, športoviská, multifunkčné ihriská, fontány atď, práve z daného dôvodu „bola aj výstavba športoviska – ľadovej plochy v Mestskom parku zahrnutá do strategického materiálu pre SMsZ“. Bez bližších informácií, predpokladaných nákladov na realizáciu, prevádzku, dátumu spustenia a pod… V danom čase bol predbežný termín spustenia plochy do užívania december a verejné obstarávania neboli zavŕšené uzatvorením zmlúv. (SEPTEMBER 2020)

 

Z mesta prišli ako odpoveď už aj konkrétnejšie čísla. (Išlo o informácie zo septembra 2020, keďže som si plánoval pripraviť tento príspevok na októbrové MZ)

  • Odhadované náklady na výstavbu predmetnej ľadovej plochy ako aj basketbalového povrchu na využitie v letných mesiacoch je cca 280 000 eur
  • V tom čase mesto Košice ešte nevedelo odhadnúť predpokladané náklady na prevádzku plochy v zimnom období

Na októbrové MZ som chcel mať „čerstvé“ informácie a znova som sa dozvedel, že verejné obstarávanie na obstaranie technológie a príslušenstva k športovej ploche nebolo k dnešnému dňu zavŕšené uzatvorením zmlúv správcu so zhotoviteľom. Mestská zeleň ale už v danom čase uviedla aj odhadované prevádzkové náklady vo výške cca 25 000 eur. Tie by samozrejme záviseli od vonkajších teplôt a od toho aká by bola zima. A keďže dlhodobo vieme, že zimy sú v našich podmienkach v priemere teplé, náklady na prevádzku by sa mohli navýšiť. (INFO Z OKTÓBRA 2020)

 

*EDIT: predvčerom mi bola doručená informácia, že Zmluva o dielo bola podpísaná 5. 11. 2020. Lehota na realizáciu sú 2 mesiace. Pripomínam, že je november.  

 

Pandemická situácia zároveň oddialila plánované spustenie plochy do prevádzky na neurčito. A možno navždy… Kto vie. Rozhodnúť o jej prípadnom osude sa môže už najbližší pondelok, 16.11 na 20. mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva. V bode 1. bude prerokovávaná plánovaná 5. zmena rozpočtu na rok 2020 a v nej aj zníženie výdavkov pre Správu mestskej zelene na plánovanú výstavbu multifunkčnej plochy vo výške 350 000 eur. (Všimnite si zvýšenie sumy z predpokladaných 280 000 na 350 000.)

 

Prečo bol teda problém komunikovať túto tému dostatočný čas vopred? 

Už samotná myšlienka výstavby akejkoľvek športovej plochy v našom meste je v dnešnej dobe a pri súčasnom vedení úspechom. Problémom je najmä úroveň komunikácie alebo skôr (ne)komunikácie zo strany vedenia mesta o plánovaných projektoch v akejkoľvek sfére. Nemusí ísť len o šport. Ale práve na tomto príklade (ne)komunikácie zo strany vedenia mesta som chcel ukázať, ako sa musíme dopracovávať k požadovaným informáciám. Častokrát musíte využiť infozákon, podávať interpelácie cez poslancov alebo ísť priamo na Mestské zastupiteľstvo. Ani to vám ale nemusí zaručiť požadovaný výsledok, či už ide o odpoveď,  riešenie problému alebo realizáciu zámeru až do vytúženého konca. Mnoho, priam väčšina zámerov ale nie je komunikovaná dostatočne, resp. vôbec. Pri šírke mediálneho tímu primátora je to doslova na zaplakanie. Pritom stačí málo. Začať využívať sociálne siete primátora aj na iné veci, ako na pokusy o humor s „malou pálenkou“, ktorú ku kočonine pridal kamarát primátorovi len zo srandy.

Z ľadovej plochy v parku, ktorá by bola pri skutočne “rozsiahlom“ zozname splnených sľubov, pre primátora určite úspechom, možno nič nebude. Je na zváženie, či v súčasnej náročnej situácii, keď mestský rozpočet prešiel počas roka viacerými zmenami a škrtalo sa vo viacerých kapitolách, potrebujeme investovať do danej plochy 350-tisíc eur. Či chceme ľuďom dávať len „chlieb a hry“ alebo investovať do dlhodobých projektov. Či bude mesto pokračovať v nastolenom trende, že čo je plánované na realizáciu v roku 2020 bude realizované možno v roku 2021 a pod. Rovnako je len na súčasnom vedení mesta, či plánuje mesto pokračovať v podobnom trende nastolenej úrovne komunikácie o rôznych plánovaných projektoch.

Nezodpovedanou otázkou zostáva, prečo bol alebo je problémom poskytnúť verejnosti informácie o plánovanej výstavbe ľadovej plochy v Mestskom parku… Ak to plánovali spustiť v decembri, kedy to chceli povedať verejnosti? Na Mikuláša? Veď je to len plocha, plocha v parku… Tak prečo pán primátor?

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Pavol Popovec

Aktívny občan, ktorému záleží na svojom okolí, veciach verejných, miluje šport a chce meniť veci k lepšiemu. Budúcnosť je jasná, budúcnosť je...v našich rukách. HLAVNE MESTO KOŠICE.