Denník N

Dobrá správa zo sveta: V Atlantickom oceáne vzniká najväčšia chránená oblasť

Tristan da Cunha. Zdroj: greelane.com
Tristan da Cunha. Zdroj: greelane.com

Vlády a ekologické organizácie sústredené okolo malého súostrovia Tristan da Cunha v južnom Atlantiku, vytvorili štvrtú najväčšiu chránenú morskú oblasť na Zemi a najväčšiu v Atlantickom oceáne.

V okolí súostrovia Tristan da Cunha sa bude chrániť presne 687 247 km2 morskej zóny. Je to takmer trikrát väčšie územie ako má Veľká Británia a zároveň ochráni jedno z najviac nedotknutých morských prostredí na svete. Zóna ochrany morí okolo Tristanu je už dávnejšie zlatým štandardom ochrany morí. V celej oblasti nie je povolený žiadny rybolov ani iné ťažobné činnosti. Tento krok robí z ostrovov Tristan strážcov najväčšej zóny zákazu rybolovu v relatívne nechránenom Atlantickom oceáne.

Oznámenie vydané vládou Tristan da Cunha pomáha vláde Spojeného kráľovstva s jej ambíciou viesť globálne úsilie zamerané na riešenie krízy v prírode a zabezpečiť ochranu 30 % svetových oceánov do roku 2030. Spojené kráľovstvo má povinnosť chrániť divočinu nachádzajúcu sa na všetkých svojich územiach a bude zodpovedné za dlhodobé monitorovanie a presadzovanie tejto rozsiahlej zóny.

Zóna ochrany v okolí súostrovia. Foto: www.tristandc.com

„Náš život na ostrove Tristan da Cunha bol vždy založený na našom vzťahu k moru a to pokračuje dodnes. Komunita Tristan je hlboko odhodlaná chrániť: na súši sme už vyhlásili chránený stav pre viac ako polovicu nášho územia. More je, ale náš životne dôležitý zdroj pre našu ekonomiku a nakoniec pre naše dlhodobé prežitie. Preto plne chránime 90 % našich vôd – a sme hrdí na to, že môžeme hrať kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia oceánov,“ povedal pre oficiálnu stránku vlády Tristan da Cunha vedúci predstaviteľ súostrovia James Glass.

„Veľkou rýchlosťou ničíme život v oceáne, takže táto nová chránená morská oblasť je skutočne obrovským víťazstvom v ochrane a kriticky dôležitým krokom k ochrane biodiverzity a ekosystémov na svete,“ vyjadril sa minister pre Tichomorie a životné prostredie Veľkej Británie Lord Zac Goldsmith.

Teraz najčítanejšie