Denník N

Utvorte koridor!

Plné námestie, skandovanie a jasná požiadavka. Demisia vlády. Nie, nepíše sa rok 1989. Deje sa to dnes. Sviatok slobody a študentstva oslavujú v uliciach fašisti s komunistami a v dave sa hrá na ikonu revolúcie Marián Kotleba.

Trvalo to viac ako tridsať rokov. Róbert Fico si všimol sedemnásty november. Je to kontroverzné. Bývalý komunista oslavuje tento sviatok spoločne s Ľubošom Blahom, v dave vejú vlajky Sovietskeho zväzu. Krátky príhovor končí Fico za potlesku a nebráni ľuďom presunúť sa pred prezidentský palác, kde sa zgrupujú futbaloví chuligáni spolu s fašistami.

Pred sídlom prezidentky sa okrem iných prihovára k davu aj predseda komunistov na Slovensku. „Môžem sa vám prihovoriť ako komunista?“, dav neprotestoval, dokonca si tento pán vyslúžil potlesk. Potlesk od fašistov, chuligánov a komunistov. Nesníva sa vám to, toto sa deje sedemnásteho novembra.

Celý deň pociťujem nenávisť, hnev a odpor voči tomu, čo sa deje na námestí. Korunuje to Kotleba, ktorý sa so svojou čiapkou hrá na Budaja. Ak ste doteraz nezvracali, tak vám gratulujem.

Utvorte koridor! Fašistom, komunistom a chuligánom. Mohol by kľudne kričať Marián Kotleba. Polícia totiž výrazne nezasahuje, napriek tomu, že platí zákaz zhromažďovania, upozorňovaný nebol ani Fico, ktorý rečnil bez rúška, či mnohí ďalší, čo robili to isté. Vláda vlastne vysiela signál, že si môže táto lúza robiť, čo chce.

Hanbím sa. Hanbím sa za každého, kto tam dnes stál. Hanbím sa kvôli našim rodičom a starým rodičom, ktorí nám vybojovali slobodu, ktorí trpeli v minulom režime za politické názory, či za vierovyznanie. Dnes musia pozerať na to, ako reční komunista a fašista na počesť tohto sviatku.

Hlboko sa Vám ospravedlňujem. Za toto ste nebojovali.

Teraz najčítanejšie