Denník N

Za slobodu a demokraciu

Jean Michel Moreau mladší bol prvým, ktorý nakreslil delenie si kráľovského koláča tzv. prvé delenie Poľska (Les Gateau des Rois) – neskôr ho nasledoval Noel Le Mire. Obe alegoricko-satirické karikatúry sú od už spomínaného Noel de Mire. V prvej môžeme vidieť ako Katarína Veľká akoby odkrajovala z mapy Európy kúsky spolu s Jozefom II a prichádzajúcim Fridrichom II Pruským celkom vpravo. Poľský kráľ Stanislav II August po boku Kataríny Veľkej sa snaží ako tak držať si ešte svoju korunu. Druhá karikatúra je už bez koruny.

Tretia anglická karikatúra (anonym)ukazuje poľského kráľa už v zajatí.

Tieto karikatúry ste mohli vidieť v Historickej revue – Zázrak na Visle – publikovanom v auguste 2020.Prvú Karikatúru môžete taktiež vidieť v časti obdobia 1750-1800 v Nemeckom historickom múzeu v Berlíne.

Na konci 18 storočia Francúzsko a Anglicko riešilo viac svoje koloniálne problémy mimo Európy – formujúce sa nové veľmoci Rusko, Rakúsko a Prusko začínajú spájať svoju silu a moc na rozširovanie svojho územia práve v Európe.

Posledná uvedená karikatúra v tomto blogu je už bez poľského kráľa – tzv. Delenie Europskej moci, Katarína Veľká rokuje s Fridrichom II Pruským (na pravo) a Jozefom II o rozdelení si Poľska. Poľsko stráca svoju samostatnosť na 120 rokov a túto poslednú karikatúru môžete vidieť ako vstupnú bránu v Úvodnej časti špeciálneho vydania v rámci Historickej sekcii od časopisu Spiegel – s názvom Russland (Ausgabe 3/2020) .

O čo mi vlastne ide. Dlhý čas som nevedel pochopiť mnoho súvislostí – čo sa dejú na Slovensku. Hlavne excesy rôznych politických strán ako aj jednotlivých politikov. Pôvodne som chcel ešte pred voľbami publikovať aspoň tri blogy týždenne, aby som podporil protifašistické protesty – avšak po víkendovej návšteve Berlínskej galérie s výstavou Bauhausu – ma konečne trklo-a na texty budem potrebovať oveľa viac času.

O Bauhausu napíšem ešte neskôr, ale teraz sa skúsim venovať týmto veľmi podstatným karikatúram.

Pochopil som, že je lepšie znázorňovať obrázky – keďže je moderný fenomén nových Iluminácii – tak ako v románskom období – vysvetľovania Biblie podľa obrázkov, ktoré boli namaľovane na stenách kostoloch, keďže väčšina obyvateľstva v tej dobe nedokázala, teda nevedela čítať. A v momentálnej dobe, aj vďaka sociálnym sieťam, textu už rozumie taktiež menej a menej ľudí.

Vráťme sa teda ku karikatúram alebo lepšie povedané ku kolonializmu troch formujúcich sa veľmocí. V dnešnej dobe môžeme byť znova svedkami nárastu určitého vplyvu – určitých mocností, nie len v Poľsku alebo v Pobaltských štátoch, ale aj na Slovensku.

Trochu skočíme a prejdeme k ďalšiemu dôležitému obrazu – na ten sa vzťahujú už autorské práva, takže ho nezobrazujem – je to fotka nemeckých a ruských generálov, pred začatím II. Sv. vojny, o rozdelení Poľska. Pakt dvoch veľkých veľmožov, stálo znova suverenitu a existenciu určitých národov alebo štátov, ktoré vznikli po I.sv. vojne – táto udalosť neobišla ani nás. Nadväznosť tejto fotky na predchádzajúce obrázky karikatúr je veľmi autentická.

No a nakoniec sa presuňme k dnešnému dňu. Po boku dneska protestovali aj ľudia, ktorí sa chvália, o dobrých vzťahoch s východnými mocnosťami, ako aj tí, ktorí tvrdili, že o tretej ríši sa učia samé nezmysli. Po boku aj stáli ľudia, ktorí majú blízko nie len k autokratickým režimom z východu, ale aj formujúcim sa extrémnym nacionalistom zo západu. Na rozdiel od konca 18. Storočia až líniou k 21. storočí máme v našom Európskom priestore o jeden problém navyše – kybernetická vojna a dezinformácie sa šíria neuveriteľnou rýchlosťou.

Teda dneska po boku stáli niektoré politické špičky, ktoré k poslednej karikatúre alebo fotke majú veľmi blízko ako posluhovači koloniálnych veľmocí. Doba sa však mení, a tak namiesto vtedajšej Rakúskej veľmoci mal na námestí zastúpenie niekto úplne iný.

Teraz najčítanejšie

Marek Racik

Naďalej by som rád žil v Slobodnej Európe, samozrejme, bolo by lepšie, ak by bola ešte slobodnejšia.