Denník N

Spoločná federálna ponovembrová párty

Jeden formu hľadá, druhý je ťahúňom. Ako dopadne súboj Lobotku so Součekom v strede poľa?/ Zdroj: idnes.cz
Jeden formu hľadá, druhý je ťahúňom. Ako dopadne súboj Lobotku so Součekom v strede poľa?/ Zdroj: idnes.cz

Štátny sviatok sme oslávili na úrovni, tak, ako sa na vyspelý národ patrí, hákový kríž pred Úradom vlády horí o stošesť, môžeme sa my teda venovať dôležitejším veciam. Dnešný futbalový zápas v Plzni bude ďalším dielom spoločných osláv. Od jeho výsledku bude záležať nálada verejnosti na pár týždňov dopredu. Kto bude mať v prekáračkách po dnešku navrch?

Koncept šitý presne na našu mieru

V novovytvorenej Lige národov sa cítime komfortne a hlavne sme plní dobrosrdečnosti. Rozdávame darčeky, kade chodíme. Venujeme bod Izraelu na ich pôde a aby sa náhodou nehnevali, tak sme im pustili všetky body aj v Trnave. V Škótsku sme pre istotu poriadne nevystrelili a Čechom sme robili v Bratislave slušný komparz. Svoju veľkodušnosť sme prerušili cez víkend a Škóti sa nestačili čudovať. Svoje oslavy postupu k najlepším museli vďaka nám odložiť. Pritom  už minulý rok by sme sa prepadli o level nižšie. Lenže, dobré duše z UEFA nám to prekazili. A tak sme sa opäť ocitli v druhej cenovej skupine. Vyzerá to tak, že našim sa vyššia kvalita nepozdáva a na truc si chcú vyskúšať budúci rok sekáč z Gibraltáru alebo Faerských ostrovov. K splneniu cieľa chlapcom nechýba veľa, stačí, ak dnes predvedú klasicky kvalitný výkon proti Čechom. Druhá možnosť ako dotiahnuť snahu do úspešného konca je držať palce Izraelčanom v zápase so Škótskom.

Plán B

Ak by sme sa predsa len rozhodli zostať na poslednú chvíľu na vyššom poschodí, ideálne by bolo nenastúpiť na ihrisko s plným obsahom trenírok. Ich obsah by dozaista limitoval pohybové schopnosti a zručnosti našich hráčov. Tento stav je prvým predpokladom na to, aby aj Čechom bolo v zápase horúco. Ani to nám však nemusí pomôcť. Povedzme si pravdu, chytáme zajaca, ktorý nám už v podstate zamával na rozlúčku. Ideálne by bolo použiť tento zápas ako zmysluplnú prípravu na európsky šampionát. Náš orchester treba do budúceho leta ešte poriadne vyladiť. Prestížny zápas s Čechmi je ideálnym začiatkom tohto procesu.

Emócie pod kontrolou

Divácky atraktívny duel môžeme zvládnuť iba vtedy, ak emócie prenecháme divákom pred televízormi. Tam bude nalepených pri obrazovkách päť miliónov futbalistov alebo trénerov. Pragmatický prístup k zápasu z dlhodobého i krátkodobého hľadiska nás môže doviesť k úspechu. Potom môžu vytrysknúť emócie nielen v obývačkách, ale aj v šatni po zápase.

Teraz najčítanejšie

Michal Bardáč

Zaujíma ma všetko, čo sa okolo mňa deje. Trpím zvedavosťou, ktorá spoluvytvára môj názor na svet. Chcem informácie, ktoré môžem spájať do súvislostí. Ovplyvňujú totiž môj/náš život. Tento priestor je ideálny na to, poukázať na ne a hľadať riešenia... Moje staršie publikované texty môžete nájsť na adrese migelbardac.blogspot.com