Denník N

Dobrá prokuratúra na dosah

Postrehy z prvého dňa verejného vypočúvania kandidátov na generálneho prokurátora.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prvý deň verejného vypočúvania kandidátov na generálneho prokurátora za nami. Traja zo siedmich kandidátov vypočutí, každý sedel pod paľbou otázok 4 hodiny. Celé vypočúvanie bolo a bude vysielané cez RTVS.

Samé dobré možnosti?

Už nejaký čas sa hovorí o tom, že tieto voľby sú výnimočné. Kandiduje 6 prokurátorov a jeden sudca. Ani jeden nebol doteraz zdiskreditovaný žiadnou kauzou, neexistujú podozrenia z korupcie či zaujatosti, každý má za sebou prípady, kedy sa postavil na stranu spravodlivosti a práva. Ich prehrešky sú na úrovni odlišných právnických názorov, a nie cieľavedomého zamedzovania spravodlivosti. Ich bilancia je výborná: odsúdený Kočner, prvostupňovo odsúdený Kotleba, odsúdení viacerí mafiáni, korupčníci či extrémisti. O niečom vypovedá aj fakt, že medzi kandidátmi nie je nominant strán ĽSNS, Smer či Hlas, hoci nominovať má právo každý poslanec.

Každý z kandidátov vyjadruje túžbu a plán zmeniť fungovanie prokuratúry. A to v časoch, kedy vidíme v putách bývalého generálneho prokurátora, špeciálneho prokurátora, sudcov a mnoho ďalších ľudí, ktorí mali spravodlivosť prinášať, no namiesto toho jej bránili a trestné činy páchali. Z týchto vypočúvaní pramení nádej v lepšie časy pre spravodlivosť na Slovensku. Prečo teraz?

Napriek tomu, že túto vládnu koalíciu veľmi často kritizujem a nesúhlasím s mnohými krokmi hlavne pána premiéra, jeden pozitívny aspekt ich vlády im uznať treba (aj keď je tvorený pasívne): vytvárajú svojím postojom ku korupcii prostredie, v ktorom skorumpovaní vedia, že nemajú šancu sa do vysokých funkcií dostať. Na druhej strane tí slušní prokurátori a často vizionári zase majú nádej a pre ňu chuť zabojovať o vysoké pozície a zmeniť stav spravodlivosti na Slovensku.

Ďalším určite významným faktorom je reforma voľby generálneho prokurátora z dielne ministerky Kolíkovej, ktorá okrem iného presadila verejné vypočúvanie kandidátov, čo mohlo odstrašiť všetkých potencionálnych nominantov Smeru či Smeru 2.

Pod krížovou paľbou

S týmito siedmimi výbornými kandidátmi sme vstupovali do verejných vypočúvaní. Avšak napriek pozitivite ich renomé to pre žiadneho z nich nie je iba formalita. Ťažké otázky padajú zo všetkých strán – od poslancov ústavnoprávneho výboru a to poslancov koalície aj opozície, od zástupcov prezidentky, aj od ostatných poslancov NRSR. Zo všetkých by som vypichol podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (Za ľudí) a zástupcu prezidentky a bývalého komentátora Mariána Lešku. Ich otázky, aj keď nie len ich, sú tvrdé, nekompromisné a ťažké – presne také by mal každý kandidát dostať a takým bude každý generálny prokurátor vo výkone funkcie pravidelne čeliť.

Najväčší tlak na kandidátov vyvolávajú otázky o ich pasivite. Roky sa na prokuratúre vedelo, že generálny a špeciálny prokurátor sú skorumpovaní a svoje funkcie si neplnia na 100%. Vedelo sa to, ale nikto sa im nepostavil. Zdôvodnenia zo strany prokurátorov boli: málo času popri každodennej práci, nedostatok reálnych dôkazov či strach zo zastrašovania – „garantujem vám, že keď sú zomknutí špeciálny a generálny prokurátor, tak s vami zatočia tak, že sa ani nestihnete diviť“ povedal prokurátor Hrivnák. Či je to alibistické vykrúcanie sa alebo reálne výhrady je na posúdení poslancov, ktorí budú o týždeň generálneho prokurátora voliť.

Tento krížový výsluch plní ešte ďalšiu dôležitú funkciu. Vytvára tlak na prokurátorov aby sa zlu postavili. Komunikuje dopyt po takých prokurátoroch, ktorí neostanú pasívni, keď vidia vo vlastných radoch korupciu.

Občianska spoločnosť by sa mala z tohto momentu tešiť, pretože sa reprezentatívna demokracia pretavuje do reálnych rozmerov a ukazuje svoje prejavy v praxi. Mnoho Slovákov má určite chuť povedať každému prokurátorovi, policajtovi či sudcovi to, čo vtedy ešte len kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová povedala v predvolebnej diskusii Bélovi Bugárovi: že pasivita je kolaborácia a postaviť sa zlu je jediná správna možnosť. Za mňa to dnes povedali poslanci NRSR a zástupcovia prezidentky. Ďakujem im.

Čo ďalej?

Vypočúvania budú pokračovať ešte zajtra, kandidáti budú volení o týždeň a Slovensko dostane nového prokurátora, určite lepšieho, ako boli tí predošlí. Je to krok k spravodlivosti, k lepšiemu štátu, k lepšej demokracii. Tu to však nekončí. Je úlohou spoločnosti a nás všetkých sledovať, kontrolovať a pozorovať tých, ktorí majú moc (či už je to moc zákonodarná, výkonná alebo súdna) a snažiť sa o lepšie výsledky a lepšiu spoločnosť. Kritizovať, pýtať sa, spochybňovať, navrhovať lepšie riešenia. A keď my nemáme kapacitu ich kontrolovať, podporme tých, ktorí to robia za nás – novinárov, akým bol Kuciak, ktorý by mal, verím, z dneška radosť a treťo-sektorové nezávislé organizácie plné odborníkov ako Transparency International, Via Iuris či Amnesty International a mnohé ďalšie.

Po hanebných protestoch na 17.11.2020, kedy sa spojili fašisti, komunisti a mafia, aby bojovali proti demokracii, som presvedčený ešte viac, že úloha aktívnej menšiny – občianskej spoločnosti – je stále rovnako dôležitá. Slovensko robí kroky vpred (k vyspelej demokracii). Strážme ho, aby nerobilo zároveň aj skoky vzad (k autokracii). Riziko je vždy prítomné.

Teraz najčítanejšie

Timotej Jurčo

Analytik v Českej neziskovke so zameraním na vzdelávanie, absolvent Sociológie na University of Glasgow a Evanjelického gymnázia v Prešove. Fascinuje ma spoločnosť, tešia ma rozhovory, trápi ma diskriminácia a frustruje ľahostajnosť. Mám rád kvalitné umenie s nejednoznačným posolstvom, objavovanie skrytých zákutí v mestách a prírode a hlboké diskusie pri kvalitnej káve.