Denník N

Krátka reakcia na video ako bojovať proti Hoaxom

Tento blog mal byť pôvodne o Denníku Anne Frank alebo reakcia na pouličné pokrikovanie k pánovi Fedorovi Gálovi sloganom „My sme tu doma“. Avšak nakoniec bude ako krátka reakcia na video pána Šnídla v rámci krotenia Hoaxov.

V jednej veci rozhodne nesúhlasím, neviem, či by mali občania alebo študenti strácať čas na Facebooku vyvracaním Hoaxov – aj len 10 minút týždenne. Skôr si myslím, že by sa mal vytvoriť špeciálny program, ktorý by vyvracal Hoaxy alebo iné pochybné správy, rozumným spôsobom v rámci argumentov a faktov.

Asi by bolo lepšie vytvoriť viac pracovných miest alebo ak štát, prípadne súkromný sektor, nemá peniaze, mohlo by sa siahnuť po možnosti dobrovoľníctva (napríklad v Nemecku existuje 6 mesačný dobrovoľnícky program, pri ktorom si nemusíte hradiť zdravotnú a k tomu dostávate tzv. vreckové + zdarma máte hradené rôzne zaujímavé semináre ako aj iné výhody – do tohto programu spadajú dve vekové kategórie – do 24 rokov a od 24 rokov. a je jedno, či ste alebo nie ste študentom) – prípadne praktika popri škole – bezpečnostné zložky a pod.

V predchádzajúcich blogoch som urobil chybu, keď som požadoval, aby sa niektoré zavádzajúce videa na youtube zmazali. Tieto videa predsa nejakú hodnotu len majú, vypovedajú o myslení tých druhých – síce pred súdmi sú títo tvorcovia asi nepostihnuteľní – keďže sa vždy môžu vyhovoriť tipom, že nevedeli o zapnutej kamere alebo že sa jedná o podvodné videa vyrobené špeciálnym videoprogramom.

Ibaže, vďaka týmto videám si môžeme uvedomovať aj nebezpečenstvo, ktoré nie len tvorcom (súdne prieťahy, pokuty – prípadne zbytočné prilákanie extrémistických oponentov), ale aj nám hrozí.

Ak to zjednoduším, vďaka týmto videám som pochopil aj iné vnímanie napr. Berlína – síce sa jednalo o jasne xenofóbne video – a teda xenofóbne vnímanie, z ktorého mi osobne bolo zle a už žiadne také video, dúfam, že nebudem musieť nikdy vidieť, na druhej strane mi to ukázalo jasný signál nebezpečenstva v rámci určitej spoločnosti, ktorá nevie rozlišovať medzi fašizmom a rasizmom.

Domnievam sa, že spoločnosť by dokázala lepšie tieto nezmysli dekódovať, keď by bol nejaký Hoax alebo problematická správa, jasne označený určitou autoritou za nezmysel.

Na mysli mám napríklad Twitter, ktorý naposledy jasne červeným označil správu amerického prezidenta počas volieb. Lenže niečo podobné vyjednať s Facebookom, je asi skôr na pôde Európskeho parlamentu.

Teraz najčítanejšie