Denník N

Analýza za 800-tisíc na poslednú chvíľu

Fico nám niekoľko rokov predostiera rôzne plány na výstavbu národného štadióna a spolu s tým, ako sa začne hľadať staviteľ, vysolí ministerstvo 800-tisíc eur na to, aby sa dozvedelo, či sa to vôbec oplatí.

Vláda Róberta Fica v roku 2009 rozhodla, že zaplatí za výstavbu národného štadióna 69,12 miliónov eur. Radičovej vláda, ktorej sme boli súčasťou, toto uznesenie zrušila. Bolo potrebné transparentným spôsobom hľadať lacnejšie riešenie, ktoré dostatočne poslúži futbalovým potrebám.

Ficova vláda sa ale rozhodla v roku 2012 vstúpiť do biznisu so spriazneným podnikateľom Ivanom Kmotríkom. Sumou 27 miliónov eur mala vláda Kmotríkovi prispieť  na jeho megalomanský projekt výstavby národného športového stánku. Bez väčšej diskusie, či je správne spájať potrebu národného štadióna s developerskými chúťkami podnikateľa napojeného na Smer, sa tento zámer odklepol a ministerstvo školstva vyčlenilo potrebnú sumu. Len pre doplnenie, Kmotrík je zároveň majiteľom TA3, ktorá si s vládnym Smerom dobre rozumie.

V máji tohto roku sa však Kmotrík na Fica vykašlal a od výstavby odstúpil. Róbert Fico vtedy hrdinsky, opäť bez diskusie alebo nejakého plánu, tvrdil, že štadión postaví štát za náklady nie vyššie ako 45 miliónov eur. Teda o 18 milónov viac ako pôvodne plánoval. Zároveň je to 24 milónov menej ako plánoval v roku 2009.

Celá situácia okolo národného štadiónu ukazuje, akým zásadným spôsobom chýba vláde jasná predstava, ako s národným štadiónom naložiť. Veľké verejné investície si vyžadujú koncepčný prístup. Športoviská budované štátom by mali reagovať na skutočnú potrebu. V rukách Smeru sú ale športoviská marketingovým nástrojom, budované bez konzistentného plánu.

Neschopnosť Smeru ešte viac podčiarkuje zmluva s audítorskou spoločnosťou KMPG, ktorú zverejnilo ministerstvo školstva. Poradenská firma má do troch mesiacov vypracovať analýzu pre projekt NFŠ za 803 990 tisíc eur. Analýza by mala zhodnotiť možnosti prevzatia projektu štátom, zhodnotiť jednotlivé varianty a odporučiť ďalší postup. Medzičasom sa však spustilo verejné obstarávanie na staviteľa štadiónu na sumu 45 milónov eur.  Ministerstvo sa na základe výsledkov objednanej analýzy rozhodne, či záväzky za spoločnosť NFŠ a.s. prevezme alebo zruší obstarávanie.

To už je aký prejav neschopnosti riadenia, keď nám Fico niekoľko rokov predostiera rôzne plány na výstavbu národného štadióna a spolu s tým, ako sa začne hľadať staviteľ, vysolí ministerstvo 800 tisíc eur na to, aby sa dozvedelo, či sa to vôbec oplatí?

Teraz najčítanejšie

Martin Poliačik

Martin Poliačik študoval systematickú filozofiu na Trnavskej univerzite. Jeho cesta ku kritickému mysleniu je spätá so Slovenskou debatnou asociáciou, v ktorej od roku 1996 pôsobil postupne ako debatér, rozhodca, medzinárodný tréner a tri roky ju viedol z pozície výkonného riaditeľa. Desať rokov bol aktívnym slovenským a európskym politikom. Je doktorandom na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave a spolu s manželkou Hanou sa venuje podnikaniu, lektorskej a konzultantskej praxi. Vedie Akadémiu kritického myslenia a s individuálnymi klientmi a klientkami pracuje na zlepšovaní ich komunikačných, prezentačných a rozhodovacích schopností. So spoluautorkou Lindou Lančovou napísal knihu o kritickom myslení Poriadok v hlave, ktorá vyšla v knižnej edícii Denníka N v roku 2022.