Denník N

Kríza stredného veku = príležitosť

Prechádzam sa po dome a uvedomujem si koľko vecí sa zmenilo. Z okna sa pozerám na prázdnu trampolínu, kde ešte donedávna skákali deti, ktoré sa ako mávnutím kúzelného prútika premenili na dospelé. Míňam zrkadlo a letmo zahliadnem sám seba – pribúdajúce vrásky, sem-tam šediny a spod trička vykukuje brucho. Skrátka je to tu, staroba klope na dvere, mladé časy sú nenávratne preč.

Sadám do kresla premietam si v myšlienkach svoj život. Zasadil som niekoľko stromov, postavil som dom, vychoval deti a vybudoval úspešnú kariéru v práci, ktorá ma už absolútne nenapĺňa. Tiež mám skvelú ženu, z ktorej sa stala skôr kamarátka bývajúca v oddelenej spálni.

Čo ďalej?

Vždy som po tom túžil – rodina, auto, žena, úspešná kariéra, a teraz v polovici svojho života, keď som všetko dosiahol sa cítim prázdny. Je to tá kríza stredného veku? Pomôže mi zmeniť zamestnanie, nájsť si novú ženu, presťahovať sa a začať odznova?

Zmena nepomôže

Nestane sa nič, pokiaľ človek vymení dom, či rodinu. Po pár rokoch sa dostane opäť do rovnakého bodu, kedy naplní všetky fyzické túžby, ktorých výsledkom nebude naplnenie a uspokojenie. Len znova vyvolajú prázdnotu, pochyby a hlavne otázku: „Čo ďalej so sebou a svojim životom?“

Príležitosť k dosiahnutiu zmyslu a cieľa svojho života

Nie je dôvod sedieť s hlavou v dlaniach a trápiť sa, kde sa stala chyba. Nikde Práve naopak, je to obrovský dar, ktorý človek v určitom veku dostáva od prírody – ono vyvolanie prázdnoty, pochybnosti a hľadanie.

Je to príležitosť položiť si otázku, ktorá má veľa podôb, ale iba jednu podstatu: „Čo je zmyslom života? Prečo som tu? Čo mám robiť?“ V tú chvíľu sa môžem rozhodnúť nájsť a naplniť cieľ- zmysel života, prečo tu vlastne som.

Nemusíme meniť nič, ani rodinu, prácu alebo dom. Stačí začať študovať, odhaľovať vnútro svojej duše a dostať sa až ku koreňu, aby sme zistili skutočný zmysel života na tejto zemi.

Teraz najčítanejšie

Vladimír Bohm

Vladimír je študentom na medzinárodnej akadémii Bnei Baruch, ktorá sa zaoberá autentickou kabalou - vedou o spájaní sa ľudí medzi sebou, ktorá rozkrýva odpoveď na otázku "Čo je zmyslom života" a ako to dosiahnuť... Publikuje články a videá s interpretáciou aktuálnych udalostí vo svete prostredníctvom prírodných zákonov.