Denník N

O Putinovej milenke a čo to môže znamenať

V histórii Ruska a Sovietskeho zväzu predchádzalo veľkým zmenám to, že vládca stráca rešpekt a úctu a začína sa dokonca verejne prepierať jeho prísne strážené súkromie. Pred koronavírusom izolovaný Putin sa ocitá presne v takejto situácii.

V poslednom období sa roztrhlo vrece so špekuláciami o zdravotnom stave ruského prezidenta Vladimira Putina, či o jeho strate záujmu pokračovať vo výkone svojej funkcie. Pôvod týchto špekulácií treba hľadať primárne v neprehľadnom zákulisí Kremľa, ktoré tradične rozohráva rôzne (dez)informačné hry. Napomáhajú im niektoré fakty ako to, že Putin sa na verejnosti už dlhšie fyzicky neobjavil, naposledy bola zrušená aj jeho dlho pripravovaná pracovná cesta do jedného z ruských regiónov, údajne kvôli počasiu. K Rusom a svetu sa prihovára cez televízor a tento rok trávi prevažne izolovaný pred okolitým svetom v špeciálnych priestoroch svojich rezidencií chránený špeciálnymi dezinfekčnými tunelmi pred covidom-19. V čase, keď pandémia prudko narastá a mnohé regióny Ruska už hlásia kolaps zdravotníctva a pohrebných služieb v dôsledku rapídneho nárastu obetí koronavírusu, pospolitým Rusom je dovolené aj naďalej povzbudzovať na futbalových či hokejových štadiónoch, čo môžeme vidieť aj počas priamych prenosov vo svojich televízoroch. Je to klasický moskovský prístup, keď aj takáto forma propagandy má prednosť pred ľudským životom: pozrite sa, Európania, vaše štadióny máte zavreté a my tu fungujeme normálne! Tento odkaz ešte šíria nielen početné proputinovské a prokremľovské weby známe aj na Slovensku, ale naletia na to aj samotní športoví komentátori. Takže síce v realite obyvatelia Ruska denne v stovkách umierajú na covid-19, ich prezident je už dlhodobo špeciálne izolovaný pred vírusom vo svojich rezidenciách, ale do sveta vysielame obrázok nadšených športových fanúšikov na našich štadiónoch. Nič nové, zmena je len v tom, že kedysi nám z Moskvy vysielali obrázky nadšených robotníkov a kolchozníkov, hoci v sovietskych obchodoch ste nekúpili ani toaletný papier.

Nech je Putin v akomkoľvek zdravotnom stave je zrejmé, že fatálne následky pandémie koronavírusu a strmý prepad príjmov z exportu ropy a plynu, čo sa negatívne prejavuje nielen na celej ruskej ekonomike a citeľne slabnúcom rubli, ale predovšetkým na životnej a sociálnej situácii samotných Rusov, nemôže nezanechať svoje následky aj na politickej situácii. Samotný fakt, že sa množia rôzne „zaručené“ informácie z temného a tajomného pozadia Kremľa, vrátane prezidenta naznačuje, že prebiehajú procesy, ktoré môžu mať závažné dôsledky už v blízkej budúcnosti. Historicky v Moskve mohol dlhodobo vládnuť len ten, kto mal nielen absolútnu moc ale aj absolútny rešpekt a poslušnosť svojho okolia a vážnosť až uctievanie u bežných ľudí. Ruský cár a komunisti nestratili moc primárne preto, že sa proti nim vzbúril ľud alebo silové zložky, ale preto, že práve o ten rešpekt a úctu u nich prišli. A táto skutočnosť potom automaticky štartovala v Moskve častokrát viac alebo menej krvavé rýchle a radikálne mocenské zmeny, ktoré všetkých potom prekvapia. Je to príklad straty moci Nikitu Chruščova a Borisa Jeľcina alebo totálny kolaps sovietskej komunistickej moci na sklonku vládnutia Michaila Gorbačova, ktorý zavŕšilo  smiešne zoskupenie sovietskych hodnostárov pokúšajúcich sa o zachovanie moci a existencie sovietskeho impéria cestou politického puču. Nič sa im nepodarilo, hoci stále kontrolovali silové zložky a armádu.

Jedným z najvýrečnejších príkladov, ako Putin stráca práve tento rešpekt a úctu, je séria „odhalení“ o pozadí Kremľa a samotného prezidenta, ktoré akoby bez zábran otvorene publikuje jeden ruský server pod názvom maski – proekt (https://maski-proekt.media/tainaya-semya-putina/). Jeho najnovší obsah je dokonca venovaný istej Svetlane Krivonogich, ktorá po nástupe Putina do kresla prezidenta začiatkom 2000 rokov okamžite rozprávkovo zbohatla. Autori naznačujú, že ide o dávnu tajnú milenku Putina, s ktorou má od roku 2003 dokonca aj dcéru, ktorá svojou vizážou Putinovi akoby z oka vypadla. Našinec si v tej chvíli spomenie na celkom zábavnú historku okolo dcéry nebohého Alexandra Rezeša s misskou Gabrielou Haršányovou, ktorá je tiež kópiou svojho otca.

Podstatné opäť nie je to, nakoľko sú správy o pani Krivonogich (podľa fotiek určite oveľa lepšie vyzerá, akoby naznačovalo jej priezvisko) korektné. V mocenských reáliách Kremľa a Moskvy je podstatné to, že sa vôbec takýto citlivý materiál objavil, pričom sú verejne známi aj jeho autori. Informovať o súkromí vládcu Kremľa bolo vždy v Rusku tabu. Ak sa porušilo, ako napríklad za posledného cára, tak nasledovali radikálne zmeny. Ani vtedy, ani dnes to nie je možné bez veľmi silnej a vplyvnej ochrany v pozadí, ktorá si už trúfa na mocnára. Čo je pre súčasnú situáciu ešte príznačnejšie, autori týchto škandálnych odhalení dokonca verejne vystupujú, dávajú interview aj zahraničným médiám, ktorým rozprávajú ako zbierajú citlivé informácie priamo v mocenských kuloároch. Medzi nich patrí aj pozadie otrávenia Alexeja Navaľného a aktívna úloha Kremľa v ňom.

To, že sa verejne „prepiera“ údajná Putinova dlhoročná milenka a jeho otcovsko – finančné väzby s ňou, sa deje práve v čase, keď pred covidom a svetom izolovaný Putin zaznamenáva v zahraničnej politike, ale aj tej domácej, jeden neúspech za druhým. A opäť, o týchto skutočnostiach sa pomerne otvorene v ruskom mediálnom a sociálnom prostredí diskutuje. Tým posledným je Náhorný Karabach. S ruskou mocenskou elitou a spoločnosťou ani tak nezamávajú dlhodobé protesty na Ďalekom východe v Chabarovsku alebo v bieloruskom Minsku, či otrava opozičného lídra, avšak zásadný strategický mocenský ústupok na historicky citlivom Kaukaze určite áno. Navyše, ak prichádza v čase, keď ani Ukrajina napriek všetkým predpovediam a tvrdeniam kremeľských propagandistov a ich papagájov v Európe a na Slovensku nestráca svoju suverenitu a nezávislosť pod neutíchajúcim tlakom Putinovho režimu.

Nedávne doslova komediálne „vynulovanie“ doterajších prezidentských období Putina spolu so zmenami ruskej ústavy, ako aj terajšie prijatie špeciálneho zákona udeľujúceho prezidentovi a jeho rodine doživotnú imunitu aj v prípade jeho odchodu z Kremľa, len ďalej posilňujú rôzne konšpirácie a špekulácie. Nech bude ďalší vývoj akýkoľvek, ani Putin a jeho mocenská „verchuška“ v Kremli nebudú môcť ujsť pred následkami pandémie koronavírusu a mnohými zásadnými zmenami, ktoré postihnú Rusko a náš celý spoločný svet.

Teraz najčítanejšie

Karel Hirman

  • Vyštudoval ťažbu ropy a plynu.
  • Pôsobil ako manažér a člen riadiacich orgánov niekoľkých slovenských energetických spoločností a v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre.
  • Riadil projektový tím projektu energetickej efektívnosti ELENA financovaného EIB na VÚC v Prešove.
  • Bol externým poradcom pre energetiku ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a premiérky Ivety Radičovej a ako expert pre energetiku členom tímu poradcov ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana.
  • Pôsobil v týždenníku Trend a pravidelne publikuje o energetike a otázkach medzinárodnej bezpečnosti.
  • Je členom Správnej rady SFPA.
  • Podniká v oblasti energetiky a medzinárodného obchodu.
  • Bol ministrom hospodárstva po odstúpení SaS z koaličnej vlády Eduarda Hegera a neskôr kandidoval za stranu Demokrati v predčasných parlamentných voľbách v roku 2023.