Denník N

Umenšil som to, aby ste ma nenachytali. Ako reagujú politici na factcheck

Po každom overení diskusnej relácie Demagóg.SK upozorňuje politikov na to, kde sa mýlia. Ktorých to zaujíma? A mení sa to, keď sa blížia voľby?

Bolo 5:51 ráno, posledná septembrová streda roku 2019, keď prišiel email od Richarda Sulíka. Pri štyroch tvrdeniach, ktoré povedal v relácii na TA3, „akceptuje“ hodnotenie, že sú nepravdivé či zavádzajúce. Pri ďalších troch chce však doposlať dôkaz o tom, že sedia.

Sulík patrí medzi politikov, ktorí reagujú na zistenia factcheckerov. Stalo sa už aj to, že jeho hovorkyňa sa snažila jeho slová „zachrániť“, no predseda SaS odpísal, že výhradu berie.

Na kritiku odpovedá aj Eduard Heger (OĽaNO). Keď bol ešte opozičným poslancom, posielal odkazy na zdroje jeho asistent. Dnes to robí tlačové oddelenie rezortu financií.

V októbri bránilo ministra aj argumentom, že „politické diskusie nie sú odborné prednášky na tému kauzálnych súvislostí medzi rôznymi ekonomicko-politickými javmi.“ Heger vtedy vytiahol graf, v ktorom malo Slovensko najnižší pokles spotreby domácností v Európskej únii a – zavádzajúco – hovoril, že ukazuje zvládnutej ekonomickej pomoci počas pandémie.

„Nezosmiešnujte sa takýmito lapsusmi“

Ochotný vysvetľovať svoje tvrdenia je aj Ľuboš Blaha (Smer-SD). Nedávno si dal námahu rozsiahlo odpovedať na jedenásť nezrovnalostí, ktoré u neho rešeršéri našli.

„Predpokladám, že chcete seriózne merať hodnotu pravdy a nezosmiešňovať sa takýmito lapsusmi,“ napísal v reakcii na jednu z nich. Demagóg.SK vtedy označil za neoveriteľné jeho vyjadrenie, že sa (nikdy) nestretol s Mariánom Kočnerom.

Podľa Blahu ide o „absurdné chápanie verifikácie výrokov“, pretože „neexistencia“ stretnutia sa nedá preukázať. Richard Sulík poskytol v podobnej situácii portálu čestné vyhlásenie.

Čas na odpoveď si nachádzajú aj Blahovi stranícki kolegovia Monika Beňová a Juraj Blanár. „Pomýlil som sa,“ uviedol Blanár v máji, keď porovnával počty obetí koronavírusu a namiesto Rakúska spomenul Česko.

Diskusné výmeny viedol Demagóg.SK aj s poradcom Michala Trubana (vtedy PS/Spolu) či poslaneckým asistentom Juraja Šeligu (Za ľudí). „Ide (…) pri najlepšom svedomí o nepresnosť vo vyjadrení sa,“ vysvetľoval v máji Šeligov asistent jedno z jeho otáznych tvrdení.

Podpredseda parlamentu v ňom interpretoval štúdiu, ktorá porovnávala profesnú minulosť generálnych prokurátorov krajín Európskej únie. Vyvodil z nej však záver, ktorý z textu nutne nevyplýva.

Keď sa pred voľbami 2020 portál pýtal na nepravdy Andreja Kisku, tlačové oddelenie strany Za ľudí neodpovedalo.

„Pani poslankyňa si zatiaľ nenašla čas“

Bez odpovede dlhodobo zostávajú aj žiadosti o vyjadrenie Petrovi Pellegrinimu (Hlas) – nech to už bolo na tlačové Úradu vlády alebo dnes na jeho poslanecký email. Nereagujú ani jeho spolustraníci Erik Tomáš či Peter Žiga. Naopak, Denisa Saková príležitostne odpovedá.

„Žiaľ pani poslankyňa má posledné týždne veľmi veľa stretnutí a nenašla si zatiaľ čas zareagovať na Vaše otázky,“ ospravedlňoval pred letom Annu Záborskú jej asistent. „Určite jej to ešte pripomeniem a prípadne Vám aspoň dodatočne radi pošleme odpovede.“

Záborská vtedy o.i. tvrdila, že slovenskí lekári (často) nehovoria ženám, ktoré požiadajú o umelé prerušenie tehotenstva, o iných možnostiach, ako riešiť vzniknutú situáciu. Dôkaz či konkrétne príklady ani dodatočne neposkytla, hoci v minulosti factcheckerom odpovedala.

Na upozornenia, že hovorí hoaxy, vôbec nereaguje Marián Kotleba (ĽSNS). A pritom, keď Demagóg.SK pred voľbami upozornil žilinsko-bytčiansku fanúšikovskú stránku ĽSNS, že zdieľa zavádzajúci nadpis – ako inak, o migrantoch –  admini si chybu priznali.

Hoci zriedka, stáva sa to aj naopak – že politik upozorní na chybu factcheckerov. Naposledy Richard Sulík. „Obávam sa, že sa mýlite a tie príplatky [dorovnávanie nemocenského sudcom na úroveň platu] nakoniec k dnešnému dňu zrušené neboli,“ napísal. A mal pravdu.

Pavol Lacko

Tento blog vznikol aj vďaka podpore projektu „Zvýšenie kvality verejnej debaty a rozoznávania neprávd v predvolebnej kampani a po nej“ Fondom pre transparentné Slovensko pri Nadácii Pontis.

Teraz najčítanejšie