Denník N

Pandemický plán, kdeže si?

Zdroj: Freepik
Zdroj: Freepik

Pandémia priniesla do našich životov množstvo neistoty a úlohou vláda je ukázať nám záchytné body v budúcnosti. Máme nejaké?

Na úvod sa vráťme trochu v čase. V marci pri nástupe novej vlády Matovič kritizoval Pellegriniho a tvrdil, že štát nemá plán, ako má postupovať, ak sa nákaza rozšíri. Takto sa podľa neho nespráva premiér, ktorý chce riešiť problematickú situáciu. Krajčí zároveň tvrdil, že majú akčný plán na riešenie epidémie koronavírusu a že ho pošlú hlavnému hygienikovi aj dosluhujúcej vláde. V marci.

A teraz späť do reality. Osem mesiacov po nástupe Matovičovej vlády nemáme žiadny plán. Teda vlastne, plánov máme niekoľko. Jeden pre Mongolsko a jeden (rozpracovaný) ministra zdravotníctva. Len sa akosi stále riadime len hurá nápadmi premiéra. Celkom teda nerozumiem, čo sa stalo, keď ešte v marci Matovič tvrdil, že premiér sa nespráva zodpovedne, keď nemá plán. Správa sa teda Matovič zodpovedne? Či medzičasom len jednoducho zistil, že mať plán a riadiť sa ním je nuda, ktorá mu neumožňuje žiariť vo svetle reflektorov? A takpovediac mu potreba plánu odpadla od chuti? Čo to v praxi prináša?

Deti stále v neistote

Pandémia priniesla do našich životov množstvo neistoty a úlohou vláda je ukázať nám záchytné body v budúcnosti. Máme nejaké? Pozrime sa na školstvo. Keď koncom októbra zatvorili prakticky všetky školy, okrem 1. stupňa, tvrdili, že školy budú zatvorené do piatka 27.11. Dnes je 29.11., školy sa zajtra nielenže neotvárajú, ale my ani netušíme, kedy by sa otvoriť mohli. Spomínal sa už Mikuláš, ale aj Traja králi. Podmienené komunitným testovaním v školách alebo aj celoplošným testovaním. Ale možno bude potrebný lockdown. Nemáme plán, víziu, nič. A to sa nám blížia sviatky, pri ktorých sa ľudia štandardne presúvajú a navštevujú po celom Slovensku.

Keď sa pred pár týždňami celé Slovensko zúčastnilo testovania, sľubovala vláda, že je to cesta k slobode a že to musíme spraviť, lebo inak nebudeme môcť otvárať prevádzky. Otestovali sme sa a prevádzky aj školy sú ďalej zatvorené. Nevieme prečo a dokedy. Vláda nám tieto informácie nie je schopná jasne komunikovať. A to je problém. Je to problém z hľadiska dôvery voči vláde, ktorá je v čase krízy kľúčová. Vláda Angely Merkelovej dosahuje najvyššiu mieru dôvery vo svojej histórii. Jacinda Ardernová dosiahla historický úspech v nedávnych voľbách na Novom Zélande, keď prvýkrát od zavedenia pomerného volebného systému získala strana nadpolovičnú väčšinu všetkých kresiel v parlamente. A to potom čo ukážkovo riadila svoju krajinu v čase krízy. Preferencie strany OĽaNO neustále klesajú a Igor Matovič je podľa prieskumu najmenej dôveryhodným členom vlády, dôveruje mu len menej ako tretina obyvateľstva. Prečo asi?

Ako z toho von?

Potrebujeme jasný plán, ktorý nám poskytne chýbajúce záchytné body do budúcna. A to obzvlášť v čase blížiacich sa sviatkov. Spomínané Nemecko už napríklad svoj plán na vianočné sviatky . Potrebujeme plán, ktorý bude vychádzať z dát a podkladov odborníkov a odborníčiek. Plán, ktorý bude platiť viac ako jeden deň. Plán, ktorý nesmie zabúdať na to, že každé obmedzenie má závažné dopady na životy ľudí a ich finančné straty musí vláda kompenzovať. A hlavne plán, ktorý sa nezmení hneď najbližšou tlačovkou premiéra. Toto je úloha celej vlády. Ak ju nechajú neustále unášať premiérovi, nebude to fungovať. A to si už naozaj nemôžeme dovoliť.

Sledovať ma môžete na Facebooku alebo Instagrame.

Teraz najčítanejšie

Lucia Plaváková

Som advokátka, ľudskoprávna aktivistka a matka. Som členkou predsedníctva Progresívneho Slovenska. V Progresívnom Slovensku som našla ľudí, s ktorými zdieľam víziu Slovenska, ktoré je modernou krajinou férovou ku všetkým a v ktorej má každý šancu na dôstojný život. Som zakladajúcou členkou OZ Dúhové rodiny. Pre LGBTI ľudí poskytujem bezplatné právne poradenstvo v inPoradni. V parlamentných voľbách 2020 som kandidovala pod č. 28 na kandidátke PS/Spolu.