Denník N

Minúta po minúte: Katka + Janko

„Niet lepšej pamiatky na svadbu, než formou textového prenosu,“ nepovedal nikdy nikto. Napriek tomu som si uzmyslel, že to skúsim, a tak vám svadbu Katky a Janka prinesiem naživo. Vy dodržujte bezpečnú vzdialenosť, hygienické usmernenia, skontrolujte pripojenie na internet a funkčnosť klávesy F5. Predsvadobné štúdio začína v sobotu o 11:40.

11:40 Vážení a milí, vitajte pri udalosti, ktorá vojde do dejín. Lebo však komu by už len napadlo, že aha, spravíme textový prenos zo svadby. Som rád, že môžete byť pri tom. Moje meno je Ján Janočko a napriek tomu, že tu nemôžete byť, pokúsim sa vám čo najviac priblížiť atmosféru tejto radostnej udalosti. Už o 20 minút sa berú Katka a Janko. Ona je z Bratislavy. On je z Bardejova. Berú sa v Žiline. Toľko k základným informáciám.

11:41 V predsvadobnom štúdiu sa pozrime na kurzy. Na to, že bude mať nevesta biele šaty bol kurz 1,1. Je to nezvyčajná stávka, v prípade tohto páru však pochopiteľná. Nebolo by úplným šokom, keby sa farba šiat zmenila na tmavšiu, budúcomanželia totiž majú radi tvrdšiu muziku.

Výrazne sa kurzy menili aj v udalosti „Prítomnosť jedla na svadbe“. Najnižšie kurzy boli na rezne a holúbky, vzhľadom na celosvetovú pandémiu a opatrenia sa však od tohto upustilo.

Na to, že sa bude po obrade hádzať kytica je kurz cez 4. Na to, že sa prítomní rozplačú, kurz vypísaný nebol. To je takzvaná tutovka.

11:42 Dnešný prenos vám prinášame bez reklám a bez Marcela Merčiaka.

11:43 Sme v evanjelickom kostole a ja som gréckokatolík, čo vo mne vyvoláva obavy, či budem vedieť, čo sa vlastne deje.

11:44 Minútu po minúte som písal doteraz len z futbalu. Obavy vo mne narastajú, nie som si istý, kto dnes hrá proti komu. Snáď na to prídem počas priebehu zápasu. Ako nemenovaný športový komentátor, ktorý čakal pri vodnom póle na to, kedy skočí rozhodca do vody.

11:45 Vtipný fakt: Ak máte kamarátov, ktorí sa idú brať a majú zmysel pre humor, nikdy im zo srandy nenavrhnite, že im budete písať live prenos zo svadby, ak si nie ste na 100 percent istí, že to viete robiť. Budete vystresovaní a budú sa vám triasť prsty. Verte mi, niečo o tom viem.

 

11:48 No a poďme na základné zostavy!

 

Pred oltárom budú stáť:

Katarína Jurková (Bratislava) a Ján Mišák (Bardejov) 

 

Svedkov im budú robiť:

Eva Ester Ferjová (Vyšná Šebastová)

Miroslava Hlaváčová (Bratislava)

Pod oddávačskou taktovkou bude mať najbližšie minúty evanjelický a.v. farár: Marek Ivan (cirkevný zbor Bystré)

Poďme k lavičke Bratislavčanov, na ktorej nájdeme už aj legionárov:

Rodičia nevesty:

Agnesa a Ivan Jurkovci (Bratislava)

Sestra nevesty s manželom:

Martina a Michal Kašubjakovci (Trutnov)

Na lavičke Bardejova sedia:

Rodičia ženícha:

Ján a Alena Mišákovci (Bardejov)

(otec ženícha si počas obradu možno odskočí k organu, v podstate bude hrajúcim trénerom)

———————————————————————————————————————–

Technické zabezpečenie (videorozhodca a tote ďalšie veci, však vieš)

Fotograf: Jakub Kovalík

Kamera a stream: chlapci z VAFEC creative production 

V akej formácii nastúpia zatiaľ zisťujeme.

11:50 Baterka na mojom notebooku vydrží 3 hodiny. Ak nebude kázeň dlhá ako Castrov prejav, stihnete zistiť aj to, či si mladomanželia povedia áno. To vás ale držím v napätí, čo?

11:53 Kostolom sa rozliehajú tóny tej svadobnej pesničky, ktorú všetci poznáme ako svadobnú pesničku, ale nikto z nás si nepamätá, že ako sa volá. Ale viete ktorú myslím. Stopercent že hej.

11:55 Miesto zákuskov víta prítomných dezinfekcia. Čo už, zvyk je zvyk, treba pokoštovať, aby sa svadobčania neurazili.

11:57 Z neoverených zdrojov som sa dozvedel, že pán farár ľúbi tvrdú hudbu. Aleluja dostáva nový rozmer!

11:59 Môj blog má čítanosť už skoro 400 ľudí! Dal by som ruku do ohňa, že sám som si naklikal maximálne polovicu!

12:03 Dámy a páni, začína sa to! Ak ma dostupné informácie neklamú, kostolom sa rozhlieha pochod z opery Lohengrin od autora Richarda Wagnera. Výber nemeckého skladateľa rozhodne nebol náhodný, lebo Nemci sú dobrí futbalisti a ekonómovia. V čase hospodárskej krízy a postupu Slovákov na Euro máločo sedí symbolickejšie.

12:04 Ženícha doprevádza pani mama, nevestu doprevádza pán otec. Prvé slzy som práve počul dopadnúť na zem. Joj, aké dojímavé!

12:06 Na rade je úvodné privítanie. Miesto poriadneho metalového zručania od pána farára tu máme vľúdne slovo. Prvé prekvapenie dnešného obradu ja na svete.

12:07 Čítanie z písma. To vám poviem, raz som čítal z písma na jednej svadbe, čo bol pre mňa dosť problém, lebo ja viem dobre písať, ale len slabo čítať. Navyše to bola rímskokatolícka svadba a ja som gréckokatolík. A som sa bál, že to nestihnem a že pokazím mená. Nakoniec to dobre dopadlo, ešte som aj robil dramatické pauzy predtým, ako som povedal meno mladomanželov. Ale to bolo ešte za čias, keď ľudia nenosili rúška a Borat nemal pokračovanie.

12:08 Farár rozpráva o metalovej hudbe. Že sa v nej málo píše o láske. Ako by povedal môj kazašský kolega: Wa wa wee wa!

12:09 Kňaz spomína festival Masters of Rock. Tam sa vraj nevesta so ženíchom spoznali. Čím ma ešte dnešný deň prekvapí?

12:11 V skratke: Metal nie je zlý, keď si dobrý človek. Páči sa mi táto myšlienka. (tu mal byť ten smajlík, ktorý má zdvihnutý malíček a ukazovák, ale neviem či sa tu také dá spraviť)

12:13 Pánboh dáva program pre život, povedal pán farár. Je to frajer, ale to som vedel už dávno.

12:14 Farár hovorí rovnice. Je to odkaz na ženícha, ktorý je inžinierom. Som bol trochu zmätený, ale farár doplnil rovnicu o dvoch neznámych menami snúbencov. Joj, ako dobre, lebo matika mi nikdy nešla.

12:17 Farár hovorí o metalovej Biblii. Juj, v ktorom kníhkupectve to splaším?

12:18 Táto časť programu by sa mala volať svadobné otázky. Ja by som tiež pár rád položil. Budú rezne? Budú holúbky? Z čoho robia na svadbu vývar evanjelici? Stihnem večer futbal? Je Dva a pol chlapa dobrý seriál aj po tom, ako vymenili hlavného hrdinu? Nechajte sa nalákať, v priebehu prenosu vám buď odpoviem, alebo nič.

12:19 Napínavé chvíle, teraz si manželia povedia áno. Alebo tú druhú možnosť, ako v amerických komédiách s Adamom Sandlerom. Ktoré režíruje Adam Sandler. A píše Adam Sandler. A je tiež producentom. Buď je ten chlap šikovný… Ostaňme pri tejto možnosti.

12:20 Nasleduje manželský sľub. Do sľubu hrá Johann Sebastian Bach. Zaujímalo by ma, či aj nevesta bude mať po svadbe tri mená, ako tuto nemecký skladateľ. Zaradila by sa tak hneď vedľa neho, Hansa Sebastiana Bacha, Zuzanu Kovačič Hanzelovú, Jána Pavla II. či Park Ji-Sunga.

12:23 !! Dámy a páni, máme tu dvojitý súhlas!! Toto by dojalo aj Brucea Willisa a to je teda poriadny tvrďák!

12:24 Prichádza výmena snubných prsteňov. To je skoro ako polčas. Na vyššie spomenuté otázky som zatiaľ odpovede nenašiel. Len teda, že futbal sa nehrá dnes, ale až zajtra. Môže byť tento deň lepší?

12:25 Bola aj pusa, svadobčania sú dojatí. Tak naozaj, nie len formálne. Viem to podľa toho, že zaklonili hlavu doprava. Zdalo sa mi, že som počul slabučké citoslovce dojatia. Také to ó, viete.

12:26 Napriek tomu, že o výsledku je už rozhodnuté, sledujte s nami aj druhý polčas tejto nevšednej udalosti.

12:27 Pán manžel mal krásny prejav. Tento moment vstúpi do highlightov!

12:28 Napriek tomu, že o výsledku je už rozhodnuté, ďalšie napínavé momenty sa blížia. Podľa scenára sa ideme modliť. Bude aj Otčenáš? Situáciu pozorne sledujem a o všetkom vás budem informovať.

12:29 Nejdem hovoriť, že “Tohle jsem opravdu nečekal”, ale máme tu Otčenáš. Je to ako na koncerte kapely, u ktorej poznáte len tie známejšie pesničky. A práve zahrajú tú, ktorú poznáte. Však viete.

12:30 Nasleduje Áronovské požehnanie. Poznám len dvoch Áronov, ani jedného osobne. Ten prvý bol z Biblie, ten druhý hral za Arsenal, priezvisko mal Ramsey. Známy bol tým, že nedával veľa gólov, ale keď už gól dal, tak sa stalo nejaké nešťastie. Aj som sa chcel spýtať čítajúcich, že či nejakého Árona poznajú, ale som si spomenul, že som blokol komenty. Tak nič.

12:31 Pred veľkým finále je tu autogramiáda piatich najaktívnejších prítomných stojacich pred oltárom.

12:32 Pán farár blahoželá. Aj ja mu blahoželám. Má dobrý hudobný vkus.

12:33 Niekto si zo zápasu odnáša dres, mladomanželia dostali od farára metalovú Bibliu. Škoda, že je sociálny dištanc. Lepšie by som si ju prezrel, takto môžem len zďaleka.

12:34 Vážení a milí, veľké finále je tu! Manželia pomaly opúšťajú kostol, do kroku im hrá svadobný pochod zo Sna noci svätojánskej od Felixa Mandelssohna Bartholdyho. Ten mal tri mená, ale nevesta bude mať len dve. Dva? Neviem, som z Humenného.

12:35 Ďakujem všetkým čítajúcim za to, že si našli čas a vyskytli sa pred monitorom. Dúfam, že bolo všetko s kostolným poriadkom, že ste nezostali pohoršení a že ste sa, ako sa hovorí, pobavili.

Na záver mi zostáva už len mladomanželom popriať. Je víkend, takže fodbalovo. Mišákovci, prajem vám vo vašom spoločnom živote, aby ste na spoločnú cestu ušili rovnako dobrú taktiku, ako Mourinho, mali nadšenie jeden pre druhého, ako má Jurgen Klopp pre každé víťazstvo, aby vám z toho druhého nevypadali vlasy ako Zidaneovi a aby vám v živote hrala minimálne taká dobrá hudba, akú počúva Vlado Goffa!

Manželstvu, fodbalu a metalu zdar!

Teraz najčítanejšie