Denník N

Kto vysoko lieta, nízko padá?

Existuje rozprávkové zaľúbenie na celý život? Aké máme predstavy o našom vzťahu? Čo najlepšie by sme mohli spolu zažiť, čo najhoršie by sa mohlo stať? A čo reálne vo vzťahu žijeme? Ako toto všetko ovplyvňuje kvalitu a trvanie našich vzťahov.

credits to Nadi Lindsay

Veľká časť našich myšlienok, energie, času, snov a celého nášho bytia sa točí okolo vzťahov. Vo vzťahu nie sme len vtedy, keď máme partnera/ku, vzťahujeme sa neustále. Či už sú to priateľstvá a kamarátstva, naša rodina alebo niekto, kto nás naštve v obchode. Neprestávame byť vo vzťahu ani v momentoch, keď sme sami alebo sa rozhodneme nekomunikovať. Veľká časť našich vzťahov sa deje často v našich predstavách a dennom a nočnom snení.

Keď sa pozrieme na partnerské vzťahy, na začiatku “chodenia” sú naše predstavy a prežívanie vzťahu veľmi pozitívne. Sme zaľúbení, všetko je krásne. Predstavujeme si úžasnú budúcnosť, máme pocit, že si dokonale rozumieme, máme kopec spoločného. V celom tele cítime, čo všetko skvelé môžeme v budúcnosti zažiť, vybudovať a vytvoriť. Zdá sa nám, že “Áno, to je ono, takto to chcem…” Žijeme náš najlepší možný vzťah. Arnold Mindell, psychoterapeut, to v procesovo-orientovanej psychológii nazýva vysoký sen nášho vzťahu. Vtedy je všetko v poriadku, sme šťastní, nechceme, aby to skončilo. Je to ale reálne možné udržať v tejto fáze dlhodobo?

Naša predstava o partnerstve na celý život je často spojená s myšlienkami vysokého sna. Z filmov a rozprávok poznáme scenár, ktorý hovorí, že keď stretneme toho pravého/ tú pravú/ soulmate/ twinflame, budeme navždy šťastní. Všetko pôjde hladko, bez námahy. Nemusíme sa snažiť, pretože sme prepojení a patríme k sebe. Prehliadame alebo nedávame takú dôležitosť signálom, ktoré nám naznačujú potenciálny konflikt alebo nezhodu. Napríklad nám zo začiatku až tak nevadí, že si náš partner/ partnerka nerozumie s našimi kamarátmi. Je pre nás v poriadku, že až toľko nekomunikuje, vlastne nám tá mlčanlivosť partnera/ky príde tajomná a sexi alebo si nevšimneme, že jej/jeho vždy dokonalý a upravený zovňajšok je vlastne prehnaná posadnutosť vzhľadom. Proste všetko, čo by v ženských časopisoch a romantických komédiách nazývali “red flags”.

Aby to nebolo celé takto teoreticky, jeden príklad, úplne zo života, z filmu Hriešny tanec. Baby sa bezhlavo zamilovala do tanečníka Johnnyho, a tak s ním ochotne išla trénovať tanečné vystúpenie. Videla v ňom skvelého tanečníka, dobrého učiteľa a muža, ktorý je jasný, pevný a vie, čo chce. Prehliadala jeho potenciálnu namyslenosť, prudkosť a chladné vystupovanie. Tú si uvedomila až po čase trénovania a pri jednom z tréningov mu dokonca povedala:“Robím to, aby som zachránila tvoj zadok, ale najradšej by som ťa doňho nakopala.” A sme doma. Baby nielen, že nesedí v kúte, ale ešte k tomu stratila ružové okuliare.

Ako asi dobre tušíte, v procesovej terminológii hovoríme aj o nízkom sne. Ten je protipólom k vysokému snu. Je to naša najhoršia predstava o tom, ako by vzťah mohol vyzerať, naša nočná mora. Vzdialovanie sa, ochladnutie, nedorozumenia, hádky. Všetko to potenciálne zlé, čo by sa medzi nami mohlo stať. Začneme si všímať veci, ktoré sme vo fáze zamilovanosti prehliadali. Zrazu si uvedomíme, že je náš partner/ partnerka trochu viac nervózny/a, ako by sme chceli alebo zistíme, že sa záľube, do ktorej sme sa tak trochu zaľúbili, vlastne vôbec nevenuje.

Do myšlienok sa vkrádajú pochybnosti, strachy, skúsenosti a mátohy z minulosti. Do deja vstupuje aj okolie, práca, bývanie, peniaze a celková realita bežného dňa, kde nie je vždy miesto len pre žitie vysokého sna. Je to zlé?

Vzťahy majú rôzne fázy, ktoré sa prelínajú na pomyselnej osi medzi pólmi vysokého a nízkeho sna. A to je v najlepšom poriadku. Predstava ideálnej lásky z romantických filmov nie je dlhodobo udržateľná a v skutočnosti si vzťahy vyžadujú prácu, starostlivosť aj odstup. Konfrontácia s nízkym snom je ťažká skúška a niekedy vedie k prehĺbeniu vzťahu, niekedy k rozchodu. Ale rozhodne vždy vedie k novému učeniu a sebapoznaniu (na čo sa samozrejme tesne po rozchode môžeme kľudne vykašlať ;-) ).

Na odľahčenie, znovu niečo zo života. Vysoký a nízky sen vzťahu, môžete zažiť aj s predavačkou/om. Môj vysoký sen by bol, keby sme sa pozdravili, on/ona by sa o mňa so záujmom postaral/a… spýtal/a by sa, ako sa mám, ja by som povedala, čo idem variť a s úsmevom by sme sa rozlúčili. Možno by mi dokonca dal/a aj zľavu. Nízky sen by vyzeral tak, že by sa na mňa pozeral/a bez slova a pozdravu, otrávene mi pripomenul/a, že za 5 min zatvára. Vynadal/a mi, že zeleninu nemám odváženú, a ako to vykladám na ten pás.

Vysoký a nízky sen sú oba v našich vzťahoch prítomné nejakým spôsobom stále. V signáloch, pohyboch, gestách, komunikácii či telesných procesoch. Niekedy žijeme jeden, inokedy druhý, ale väčšinou sme niekde v strede. Skúste sa zamyslieť nad svojimi vzťahmi. Terajšími, minulými, budúcimi. Napíšte si alebo nám, aký bol/je/bude váš vysoký sen, alebo čo bolo či je nízkym snom vášho kamarátstva/partnerstva/manželstva.

VaŠe Vŕby, Paulínka a Danka

PS: Budeme tiež rady za komentáre a o čom by ste chceli počuť v ďalších článkoch:)

Teraz najčítanejšie