Denník N

Liberálni tajtrlíci (načo je vlastne SaS vo vláde?)

Od momentu, čo sa zložila súčasná vláda v marci 2020, rozmýšľam prečo do takejto vlády išla strana, ktorá sama seba označuje ako liberálnu. Do vládneho programu sa im nepodarilo dostať nič zo svojho liberálneho programu a ani každodenná realita neukazuje, že by sa im mohlo podariť presadiť niečo zo svojho programu.

Je absurdné, že ani v tých troch rezortoch ktoré strana SaS dostala do správy sa zatiaľ nijako nedarí pretvárať ich fungovanie na svoj obraz. Pritom ministerstvá hospodárstva a školstva ponúkajú obrovský priestor na pravicovo-liberálne riadenie. Ale to by sa museli páni ministri správať ako sebavedomí lídri svojich rezortov a nie ako nesvojprávni tajtrlíci alebo trpaslíci. Výnimkou je možno pán minister zahraničným vecí. Ako skúsený diplomat to má výrazne ľahšie. Pravdepodobne aj preto, že najmúdrejší vodca sa po jeho trapase, ktorý sa mu podaril hneď na van tajm, už next tajm radšej neskúšal a nechal ministrovi voľné pole pôsobnosti.

Čo je horšie, „liberálni“ členovia vlády sa už deväť mesiacov dobrovoľne prizerajú rozhodnutiam koalície, ktoré sú v ostrom rozpore s ich programom a presvedčením. Nové ministerstvo, 200 miliónov eur pre štátnu poisťovňu, zvyšovanie daní, viac ako 500 miliónov z daní, ktoré budú zasa naliate do prehnitých nemocníc sú len vrcholom ľadovca.

Vodca vládnej zostavy od samého začiatku prejavoval svoj veľmi blízky vzťah k tomu najhoršiemu  čo sa do vlády dostalo. A neustále útočil a útočí na členov strany SaS. A tí bohužiaľ „držia hubu a krok“ a dobrovoľne asistujú na ceste do pekla v réžii dvoch politikov, ktorí by v slušnej krajine nemali vo vláde čo robiť.

Absurdne vyznela aj výzva euposlankyne a perspektívnej líderky SaS Lucie Ďuriš Nicolsonovej. Vyzvala predsedu NR SR, aby sa ospravedlnil za svoje konanie. Ako to napísali mnohí iní, ten pán sa nemá ospravedlňovať. Ten pán už nemá čo robiť v druhej najvyššej funkcii slušnej krajiny.

Dnes si infantilný vodca vládnej väčšiny v priamom prenose vytrel anál s ministrom školstva. Aspoň trochu charakterný minister, by sa zajtra ohlásil u pani prezidentky. Ten za „liberálov“ pravdepodobne ani nemrkne.

A zajtra vládna dvojstrana urobí to isté s celým poslaneckým klubom SaS. A zvolia za generálneho prokurátora Matovičovho alebo Kollárovho „Trnku“.

Pre pripomenutie do finále postúpili práve tí dvaja kandidáti, ktorí mali po vypočutí najhoršie hodnotenia. Ale možno práve ich zjavná „charakterová pružnosť“ je tá správna kvalifikácia pre kandidáta vlády na post generálneho prokurátora.

Takže ešte raz otázka z nadpisu: Načo je vlastne SaS vo vláde?

Možno preto, že chcú presadiť nejaké veľké reformy a táto krízová doba radikálnym reformám doslova praje. Alebo chcú posunúť Slovensko bližšie k moderným krajinám v oblasti ľudských práv a slobôd, ďaleko od stredoveku, kde sa momentálne nachádzame.

Alebo…
A možno sú vo vláde len preto, že ich predseda chce byť vo vládnej funkcii za každú cenu. Síce po ňom nič veľké nezostane, pretože nejaké to jedno dve kilečká sa nepočítajú (aj hlavný hygienik by o tom vedel svoje).
A zvyšok strany sú len svedkovia Jeho.

Teraz najčítanejšie

Juraj Rydzi

projektový manager a projektant v oblasti automatizácie, Mestský liberál a slniečkár.